Salı, Nisan 06, 2010

Ray Mercer'in kickboks kariyeri

Emekli boksör Ray Mercer, geçtiğimiz yaz Tim Sylvia'yı 9 saniye içinde nakavt edince bir anda bazı MMA sıralamalarında matematiksel bir fırtına yaratıp dünyanın en iyi 14. ağırsiklet MMA'cisi durumuna yükselmişti. (bknz: http://kansporu.blogspot.com/2009/06/tim-sylvia-rezil-oldu.html )

Şimdi önümüzdeki hafta Mercer, bir MMA maçına daha çıkıyor. Rakibi 5 maçta 5 galibiyeti bulunan Ron ''The Monster'' Sparks. Bu sabah internette bunları okurken enteresan bir şey farkettim. Meğerse Mercer, boks kariyerini noktaladıktan sonra K-1'de 2 maça çıkmış. Hem de Musashi ve Bonjasky'e karşı! Bu maçların ikisini de kaybeden Mercer'in, özellikle Bonjansky karşısında aldığı mağlubiyet K-1 tarihinin en enteresan malubiyetlerinden biri. Buyrun kendiniz bakın:


4 yorum:

Gabe dedi ki...

MMA'de daha fazla şansı olacağı kesin. Zira alıştığı boks tarzı mesafe K1'de çok kısa kalıyor. Bunun farkında olan rakipleri hep kafayı hedef alıp düşük boks gardını da istismar edip tekmelemişler. iki mağlubiyet de tekmeden.

Kickboks ya da muay thai maçına çıkan boksörler bu mesafeye özellikle özen gösteriyorlar genelde. Hatta muay thai'cinin esas hedefi ayaklar oluyor bu tarz karşılaşmalarda. Rakibin hareket kabiliyetini, olası saldırılarını ayaklara indirdikleri tekmelerle kestikten sonra kafaya, gövdeye yönelip tekmelerle işini bitiriyorlar.

Fakat Ray Mercer MMA'de sarılmaların, mesafeyi hızla kapatma şansının olduğunu biliyor bence. Tim Silvia'ya kaplan gibi atılmasından dolayı böyle düşündüm. Genelde ağırsiklette yumruklara ya da güreş, BJJ tekniklerine güvenildiği için de hızla ilerleyip rakibe yapışabilir. Tekme atmak, özellikle yüksek çıkmak çok tehlikeli, mağlum. Rakip yakalayıp altına alabilir rahatça.

Musahi'ye sarılma esnasında çıkardığı güzel bir aparkat var mesela. O tarz kısa mesafeden, patlayıcı güce sahip yumruklarla maçı alabilir. Shane Carwin maçında da aynısını söylemiştim, o mesafeden gücü çıkarmak doğrudan boksun bir nimeti. Yeterince güçlü ve hızlıysanız rakibi indirmek sorun olmaz.

Ama yerde ne yapar, bacakarasına bir erkek almayı ne kadar kaldırır bilemiyorum :)

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

yeni görmene şaşırdım Can ..bonjasky maçı çok ilginç..kafasına darbe alıyo ve devam edemiyo mercer..halbuki tek yumrukla bitirebilirdi işini bonjasky nin...

Unknown dedi ki...

Ray Mercer'ın K-1 maçlarını tekrar izledikten sonra gördüm ki bu eski boksörler tekmelere bile çok yabancılar ve MMA'i biraz olsun bilen adamlara karşı ÇOK fena harcanacaklar..(Tim Sylvia vakasını istisna kabul ediyorum:)

Taze MMA'ci James Toney'in rakipleri arasında Randy Couture, Roy Nelson isimleri geçiyor ki gerçekleşmesi halinde ikisi de çok fazla gelecek James Toney'e..Toney'in ikinci bir maça çıkma ihtimalini oldukça azaltacak bu tecrübeli isimlere karşı alacağı malubiyetler..

Bence James Toney'in ilk rakibi Kimbo Slice olmalı..
Kimbo James Toney ile seyri zevkli bir "stand-up war" sunabilir bizlere..

Bu arada Bonjasky çok güvenli dövüşen bir adam.. Gardını sürekli yukarıda tutma disiplinini ve kolay kolay açık vermemesini oldum olası çok takdir etmişimdir..
İndirmek pek kolay değildir yani:)

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

ufc 112 rezil bir evente daha imza attı..dövüşçülerin neredeyse hepsi dövüşmek istemezmiş gibi sahaya çıktılar..bu nebiçim bişeydir böyle..insan biraz hakkını verir aldığı paranın..bj penn bile kaybetti hem kemeride kaptırdı..edgar sonuna kadar haketti kemeri..silvanın maçıysa tam muamma..okadar kötü bi maç ki tüm seyirciler tarafından ıslıklandılar..böyle giderse strickforce organizasyonu ufc yi rahatlıkla geçecektir..zaten 15 nisandaki evente dikkat çok güzel maçlar var...

Yorum Gönder