Çarşamba, Temmuz 14, 2010

MMA tarihinin gelmiş geçmiş en iyileri -Bölüm1- ProtoMMA dönemi

1993'ten günümüze, daha hala çok genç bir spor olan MMA'in tarihinde bazı dövüşçüler var ki, onların karizması, yenilmezliği ve rakiplerine saldıkları korku bambaşka oldu. Tıpkı geçen yüzyılın başındaki boksörler gibi, 90'lı ve 2000'li yıllarda da MMA'ciler birbirlerinden çok farklı özelliklere sahiplerdi. Her bir yeni şampiyon, bir öncekinden daha teknik, daha korkunç ve daha şaşırtıcıydı. Bunların arasından anca bir avuç efsane ise, gerçekten zamanının en iyisi, ve dünyanın en korkunç insanı ünvanını haketmişlerdi...

Proto-MMA dönemi (kurallı, kuralsız, ilk yıllar...)

Royce Gracie: (1993-1995) UFC'nin kurucu sahipleri ve Brazilan Jiu-Jitsu'nun yaratıcısı olan Gracie ailesinin gururlu oğlu Royce, bu spora daha bir isim verilmediği, hatta bu sporun spor olmadığı yıllarda herkesin ortaklaşa kabul ettiği ilk dünya şampiyonuydu. Çıplak elle, tamamen kuralsız dövüşülen o karanlık yıllarda, UFC 1'den, UFC 5'e kadar bileği bükülmedi. Kontrolsüz güç ve cesaretin karşısında, BJJ disiplininin üstünlüğünü bütün dünyaya ispat ederek bir ikon haline geldi.





Ken Shamrock: (1995-1996) Royce Gracie'nin beklenmeyen ayrılışından sonra, dünyanın yeni ''en iyi''si bir Amerikalı oldu. Ken Shamrock, ilk UFC'de Royce Gracie'ye yenilmişti. Ama Japonya'da Pancrase şampiyonu olduktan sonra gelip Gracie ile çıktığı rövanşta 36 dakikalık efsane bir mücadeleden sonra aldığı beraberlikle belki de Royce Gracie'yi UFC'den ayrılmaya zorlamış oldu. (Bu arada Bas Rutten'i 2 kere yendi). Daha sonra Dan Severn ve Kimo Leopoldo ile yaptığı UFC Superfight maçlarıyla ardarda 2 kere UFC Superfight şampiyonu olarak efsaneleşti.





Rickson Gracie: (1994 -1995) 80'li yıllarda Brezilya'da bir vale tudo (kuralsız dövüş) efsanesi olarak kabul edilen Rickson Gracie, daha sonra Japonya'da Vale Tudo 1994 ve Vale Tudo 1995 turnuvalarının şampiyonu olunca, kardeşi Royce'a dünyada rakip olabilcek tek isim kabul ediliyordu. PRIDE1 ve PRIDE4'te Nobuhiko Takada'yı 2 defa mağlup ederek şöhretini perçinledi. Katıldığı ilk 8-adam-turnuvası olan ValeTudo1994 macerasının anlatıldığı ''Choke'' isimli kült belgesel film sayesinde de hatrı sayılır bir hayran kitlesi edindi.





Mark Coleman: (1996-1997) Eskilerin dediğine göre, bugünün MMA izleyicisinin zamanında Coleman'ın uyandırdığı korku ve saygıyı anlamasına imkan yok... Ken Shamrock gibi bir vücut, o güne kadar MMA'de görülmemiş bir güreş kabiliyeti ve bitmek bilmeyen bir pitbul enerjisi. Yani bugün Brock Lesnar neyse, 90'lı yıllarda Mark Coleman'ın karizması onun en az 2 katı! İlk UFC ağırsiklet şampiyonu olduğu zamanlarda dünyanın en iyisi kabul edilen Coleman, daha sonra PRIDE 2000 Grand Prix şampiyonu olunca sonsuza kadar efsaneleşmiş oldu.





Bas Rutten: (1995-1999) Shamrock kardeşlere ve Masakatsu Funaki'ye karşı yaptığı muhteşem maçlarla kuralsız yılların ilk süperstarlarından biri olan Bas, 1999 yılında Kevin Randleman'ı yenip UFC ağırsiklet şampiyonu oldu. Ancak sonrasında, zirveye çıkar çıkmaz bırakan ender sporculardan biri olarak kaldı. MMA'in altın yıllarında PRIDE yorumcusu olarak tekrar, bu sefer gönüllerin şampiyonu oldu. Ayrıca Lethal Street Fighting (Ölümcül Sokak Dövüşü) adlı akıllara zarar ''eğitim'' kasedi ile de ününe ün kattı.





devamı haftaya: Bölüm 2: Cross Trained (çapraz eğitimliler) MMA dönemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder