Pazar, Temmuz 12, 2009

UFC 100 !!!

Cumartesi gecesi UFC 100 ile birlikte MMA için bir milat gerçekleşti. Las Vegas'ta son bir kaç haftadır adeta bir karnaval havası esti. Chuck Liddell ve ''Mask'', ''UFC Hall of Fame''e kabul edildi. ''UFC Fan Expo'' ve türlü partiler, törenler düzenlendi, UFC 100'ün gelişi  kırk gün kırk gece kutlandı. Artık, yeni bir sporun doğduğunu kimse kolay kolay inkar edemez duruma gelmiş durumda. MMA'i ''yeraltı''ndan çıkarıp bugünlere getiren UFC'ye müteşekkir olmamak elde değil. 
Ancak biryandan da UFC'nin tekelci ve faşist tutumları sık sık duyarlı MMAseverleri hala çok ama çok rahatsız etmekte.
UFC100 için yapılan çeşitli kutlamlar ve törenler içinde özellikle Frank Shamrock ve Tito Ortiz'in isimlerinin geçirilmemesi ve bu isimlerin kutlamaların dışında tutulması çok üzücü ve yanlış bir tutumdu.

Brock Lesnar gerçeği!
UFC 100'ün en önemli maçı şüphesiz Lesnar ve Mir arasındaki heavyweight ünvan maçıydı. Amerikan Güreşi'nden MMA'e transfer olan insan azmanı Brock Lesnar inanılmaz bir performans göstererek Mir'i adeta ezdi geçti. Maçtan önce oldukça kendinen emin bir havada olan ve çok formda gözüken Mir, Lesnar'ın altında ezildi gitti. Mir'i yere yatırıp üzerinden kalkmak bilmeyen Lesnar, acımasız yumruklarıyla Mir'in suratını kelimenin tam anlamıyla dağıttı. Uzun süredir bu kadar zarar görmüş bir surat görmemiştik...
Maçtan sonra Lesnar'ın yaptığı terbiyesizlikler ise büyük tepki çekti ve bunlar fazla duygusallaşmasına bağlandı. Lesnar, maç sona erdikten sonra yüzü kanlar içinde olan Mir'in dibine girerek sözlü sataşmada bulundu. Ardından seyircilere de el hareketi çeken Lesnar, UFC sponsoru Bud Light'a da sataştı. Tabi yıllarca Amerikan Güreşi'nde soytarılık yapa yapa Lesnar'ın bazı alışkanlıklar edinmiş olması ve bunları bırakmakta  zorlanması aslında normal. Lesnar'ın durumu bir nevi ''rolünden çıkamama sendromu'' gibi bir şey olsa gerek.
Lesnar, Frank Mir'i dağıtmak ve UFC heavyweight şampiyonluğunu perçinlemek dışında, hakikaten inanılması güç bir kariyere yelken açmış durumda. Şimdi herkes için için ''Lesnar vs Fedor'' hayallerine daldı bile...

GSP yine bildiğimiz gibi
Anderson Silva ve Fedor ile birlikte bu sporun tartışmasız en iyisi olarak gösterilen George St. Pierre, Thiago Alvez'i de ezdi geçti. 5 roundun 5'inde de üstün olan GSP, güreş geçmişi olmamasına rağmen MMA'in en iyi güreşçisi durumunda. Geçen sene Kanada'da yılın atleti seçilen, geçtiğimiz haftalarda Gatorade ile sponsorluk anlaşması imzalayan, kendi klasmanında kesinlikle rakipsiz olan GSP'nin bir sonraki rakibinin kim olabilceği merak konusu.

Dan Henderson, Bisping'i susturdu
Gecenin en iyi nakavtı Henderson'dan geldi. PRIDE ve UFC'ye yıllarını vermiş olan büyük şampiyon Henderson, 38 yaşında olmasına rağmen hala dinamit gibi olduğunu ispatladı. Hem de ne ispatlama... Henderson'un nakavt ettiği ve dakikalarca bilinci yerine gelmeyen Bisping, bugüne kadar hiç nakavt edilmemişti. Aylardır The Ultimate Fighter 9. sezonda Amerika ve İngiliz takımlarının mücadelesini izledikten sonra 2 koçun maçını büyük bir heycanla bekliyorduk. Henderson tecrübesiyle favori gösterilmesine rağmen, Bisping'in alacağı bir galibiyet de kesinlikle sürpriz olmayacaktı. Ancak Henderson son derece atak oyununu muhteşem bir sağ kroşeyle süsledi ve gecenin kahramanı oldu. 

Mark Coleman 45 yaşında ve yine galip!
UFC'nin Coleman vs Bonnar maçını son anda bir karar değişikliğiyle canlı yayından önceye alması büyük tepki ve üzüntü yarattı. Açıkçası ben, GSP maçından daha büyük bir heycanla Coleman maçını bekliyordum diyebilirim. Malesef ertesi gün maçı ancak internetten okumak zorunda kaldık (aklıma 4-5 sene önce her maçı böyle takip ettiğim günler geldi).
Coleman, gerçekten inanılmazı başarıp 45 yaşında hem de UFC 100'de galip gelmeyi bildi. Coleman'ın rakibi Bonnar ise malesef düşüşüne devam ediyor. Bonnar ilk TUF sezonunun finaline kalmış ardından da çok başarılı maçlarla ses getirmişti.
Mark Coleman'ın UFC100 öncesi röportajını geçtiğimiz hafta Kansporu'nda yayınlamıştık

Eski PRIDE şampiyonu, ''The Smashing Machine'' belgeselinin yıldızı ve UFC Hall of Fame üyesi Mark 'The Hammer' Coleman'ı yürekten alkışlıyoruz!

2 yorum:

Romantik Maço dedi ki...

merhaba televizyonda izlemişsiniz sanırım canlı yayın dediginize göre.ufc yi nereden takip ediyosunuz acaba

Can Evrenol dedi ki...

Londra'da izledim eventi. Normalde UFC Londra'da Setanta Sports kanalında gösteriliyor ancak Setanta Sports son anda iflas edince UFC de eventi web sitesinden bedavaya yayınladı (sadece bir kerelik İngiltere'ye mahsus olmak üzere)

Bunun dışında Istanbul'da UFC'leri internetten live stream yoluyla canlı izleyen arkadaşlarım var bir çok.

Yorum Gönder