Pazartesi, Nisan 19, 2010

Strikeforce Nashville'de rezalet!

UFC'nin tarihindeki en kötü gecesinden bir hafta sonra, Strikeforce'tan da MMA adına utanç dolu bir gece geldi. Gecenin son maçından sonra canlı yayında kafesin içinde kavga çıktı! Jake Shields, maçtan sonra kameraya konuşurken yanına gelen Mayhem Miller, ''nerde benim rövanşım!'' gibilerinden bir çıkış yaptı. Bu tarz şovları bugüne kadar GSP'den olsun, Rampage'den olsun, Wanderlei'den olsun, çok gördük. Ancak devamında Diaz kardeşlerin ve Melendez'in Shields'a saldırması olacak iş değildi. Bu kişiler, yasal olarak suç işlemiş oldular. Zamanında PRIDE'da Coleman, Baroni, Wanderlei ve Ninja Rua'nın çıkardığı rezalet, bu rezaletin yanında solda sıfır kalmış oldu...

Bu kavgayla beraber düşük reytingler de Strikeforce'un CBS kanalındaki ömrünün sonunu getirmiş olabilir. Öyle ki, Fedor vs. Rogers event'i 4milyon civarında izleyici çekerken, bu Nashville event'i 2.6'larda kalmış. Ayrıca gecenin son yarım saatinde de reytingler %30 düşmüş. Bunun sebebi de malesef maçların oldukça sıkıcı olmasıydı. (kaynak: bloody elbow)

Zaten Amerikan MMA'inde genel olarak bir tekdüzelik, sıkıcılık, ve kuralları kullanarak kaçak dövüşme furyasıdır gidiyor. Bu ayki 2 UFC event'i ve bu Strikeforce Nashville ile beraber, bu sıkıcılıkta zirveye ulaştık.

Kağıt üzerinde muhteşem olan gecede 3 maçın 3'ünün de 5 raund gidip juri kararına kalması büyük hayal kırıklığıydı. Maçlar enteresandı. Sonuçlar daha enteresandı. Ancak yine de gece tatsızdı... Özellikle King Mo vs. Mousasi maçının 5 raund süreceğini söyleseler hiç inanır mıydınız??.. Gecenin sonundaki adi kavga da herşeyin üzerine tuz biber ekti...

MMAshare'den maçları izle:

6 yorum:

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

açıkçası ben inanamadım sonuçlara..hele Can söylediğin gbi lawal ..gagerd maçı öyle sonuçlanır mıydı hiç..gegerd ın mutlak galip gelmesi gereken maçtı bence favoriydide ama okadar kötü dövüştüki lawal haketti kemeri.

hendersona gelecek olursak ilk raundda 2 defa yatırdı ama devamını getiremedi..jake ise diğer raundlarda hep altına aldı hendersonu ve ezici bir üstünlük sağladı..ilk raund hariç diğer raundlar jake indi..

melendez maçından bahsetmek bile istemiyorum..dream den gelmiş çakma bir japon aoki gelip kemer maçına çıkıyor..bukadar basit demekki bu organizasyon..zaten overem in karşısına fedor un yerine rogers in çıkması basitliğini gösteriyo..ve işin ilginci Can ın önceden söylediği gibi 2008 den beri overeem kemer maçına çıkmıyor..nasıl bi iştir anlayamadım hala..

son ufc eventinden sonra bu strikeforce mükemmel olacak demiştim kartlara baktığımda..ama pek farkı yoktu üstüne daha da sıkıcıydı..kemer maçları olduğundan 5 raund sürmesi daha da kötüydü..

umarım bundan sonraki eventler güzel olur..artık sevinemiyorum güzel bir maç olduğunda..kimse kendini riske atmıyor çılgınlaşmıyor,show hiç yapmıyor seyirciyi bitiriyorlar yavş yavaş..

El Ramiro dedi ki...

"Zaten Amerikan MMA'inde genel olarak bir tekdüzelik, sıkıcılık, ve kuralları kullanarak kaçak dövüşme furyasıdır gidiyor"

Bu cümleye sonuna kadar katılıyorum,son dönem maçlarında hep aynı manzarayı görmeye başladık. Üst düzey dövüşçüleri az da olsa Japon MMA maçları her zaman bana daha zevkli geliyor. Dream ve Sengoku ara sıra da olsa Pride'dan esintiler sunuyor kimi maçlarında.Fakat UFC v.b organizasyonlar da özellikle kemer maçlarındaki sıkıcı,kemeri koruma adına yapılan kaçak dövüşler,Machida-Shogun maçında olan rezil kararlar iyice can sıkıcı hale gelmeye başladı diyebilirim.Umarım önümüzdeki maçlarda Rampage-Evans,Liddell-Franklin maçları aradığımız tadı yeniden yakalamamıza yardımcı olabilir...

El Ramiro dedi ki...

Gegard Mousasi ise tam bir hayal kırıklığı yarattı bende,light heavyweightin en iyi dövüşçüsü olarak gördüğüm Mousasi, Lawal karşısında çok yavaştı.Umarım rövanş maçı olurda gerçek Mousasi'yi tekrar görebiliriz. Aoki ise gördük ki sadece Japonya'da kral kendi vatandaşlarına cürmü yertiyor.Bu sıklette Melendez kemeri uzun süre bırakmaz sanırım.

Jason Miller'e gelince; Diaz ve Melendez'in Miller'in üstüne saldırmasını asla tasvip etmiyorum fakat Mayhem işin fazlasıyla şaklabanlığına kaçan ve küfürlü sözleriyle rakiplerini her zaman tahrik eden bir adam.Dream'de Ronaldo Souza'ya karşı da maç içerisinde tahrik edici hareketlerde bulunmuştu.Aynı tas aynı hamam devam ediyor,rakipleriyle sadece ring içinde kapışsa da,giriş kısmında şovunu yapmaya devam etse bel ki seyirciler tarafından daha çok sevilir...

Unknown dedi ki...

Mousasi de ruhsuz şampiyonlar furyasına katıldı ve kemeri kaptırdı..Shields ve Melendez domine ettiler ama yine de zevk vermediler..

MMA'nın üstünde bir süredir kara bulutlar dolaşıyor..Güzel maçlar seyredemiyoruz.
Aldo vs. Faber inşallah yüzümüzü güldürür..

ahmet dedi ki...

Gegard Mousasi,

Bu nasıl şampiyon yahu.Bir kemer sahibi düşününki,rakibin – her ne kadar önemli bir güreşçi olsa da - tüm takedown ataklarına yenik düşüyor.Bir tanesini bile savuşturamadı.Hadi savuşturamadı tamam ama yerde de bir icraat yok.At gibi çifte atarakmı korumayı düşünüyordu acaba kemerini.
En başından beri fazla abartılan bir dövüşçü olduğunu düşünürdüm bu adamın,bu son maçında net karar verdim sevmediğime.

King Mo’da kazandı ama onunda performansını beğenmedim.Eski stil dövüçüler gibi rakibi yere alıp üzerine yatarak geçirdi dövüşü.Mousasi’nin guard’ı ne kadar iyi olursan olsun,bu derece güçlü bir güreşçinin etkin bir ‘ground and pound’ sergileyememesini içerledim.
Birde Dean Lister gibi bir ismi kendine koç seçen bir dövüşçünün maç boyu hiçbir submission atağı bulunmazmı.Garipsedim bunu.

Bu arada saf güçte bir yere kadar.Biraz boksunuda ilerletse baya etkili bir isim olacağı kesin.
Birde kondsiyonda yerlerde tabi.İlk raund bitmeden yorulan şampiyonmu olurmuş.Gitsin kardiyo çalışsın biraz...

Gilbert Melendez,sevdiğim bir adam.Bariz bir şekilde de üstün geldi ve korudu kemerini.
Shinya Aoki balonunuda patlatmış oldu böylece.
Aoki’nin gözüne ışık yemiş tavşan gibi hareketsiz ve bir o kadarda etkisiz kalmasına hiç şaşırmadım bu arada.Hatta bekliyordum bile.
Nedeni çok basit.Japon mma’i.
Japonya’da ki mma dövüşleri ve tabiî ki dövüşçülerinin neredeyse tamamı yer dövüşçüsü.İstisnai örnekler dışında doğru dürüsüt bir striker çıkarmış değiller yıllardır.
Yani hemen hemen her maç zaten illaki yerde yapılıyor.Bu bağlamda Aoki gibi süper bir grappler’ın bu derece başarılı olması beni şaşırtmıyordu.Ama biliyordumki gerçek anlamda bir mma müsabakasında etkisiz olacak ki görüldü Melendez karşısında..
Dünyanın 2 numaralı hafifsikletinin maç boyu bir tane yumruğu yok.Çok meraklıydı millet senle yerde boğuşmaya.Kaldıki maçı yere almak için gereken gücede sahip değil.Dövüş taktiğinin % 100’ü yer üzerine kurulu bir dövüşçüsün hadi geçtim başarısız olmasını bir tane takedown atağı bile yok.
Hani düşünenler olabilir,madem bu kadar etkisizdi neden 5 raund sürdü maç.Melendez neden indiremedi adamı diye;
Şöyle bir şey var.Hani yiğidi öldür hakkını yeme babında.Aoki ne olursa olsun olağanüstü bir grappler.Melendez’de bunun bilincinde son derece temkinli dövüştü haklı olarak.Bir hata bile yapma hakkı olmayan bir adama karşı dövüşüyordu ki kendiside belirtti maçtan sonra.Bir daha dövüşseler büyük ihtimalle bu kadar sürmez bence.

Dan Henderson kazanır diye umuyordum fakat yanılmışım.Onunda o sağ yumruğu bir yere kadar.Tutmadımı işler tersine dönüyor hemen.Sanırım kariyerinde düşüş dönemine girmiş oluyor bu mağlubiyetle.Tekrar toparlarmı bilemiyorum.
Jake Shields’ın yerdeki hakimiyetinden etkilendim açıkcası.Bu kadar etkin bir bjj’i olduğunu bilmiyordum.İlk raund dışında bariz bir üstünlük sağladı ve korudu kemerini.Sonuna kadar hak etti bunuda,söyleyecek pek bir şey yok sanırım.

Strikeforce kağıt üzerinde çok etkileyici maçlar çıkarıyor ama ben yinede hava olarak UFC’nin gerisinde olduklarını düşünüyorum.Farklı sikletlerdeki kemer sahibi dövüşçüleri çok iyi isimler.Melendez,Nick Diaz vs ancak geri kalan isimler çok etkili değil bence.

BJ Penn dedi ki...

MMA'deki sıkıcılığın sebebi güreşçiler. Belki güreş seven arkadaşlar kızacak ama adamların birçoğu resmen yata yata maç kazanıyor (Rampage gibilere lafım yok tabii, onlar farklı) Karşıdaki de yere indirilebilen bir adamsa keyifleri gıcır. Amerikalılar "battaniye" diyor bu tür adamlara. Jake Shields ve Jon Fitch gördüğüm en sıkıcı adamlar. GSP de o yolda ama suçlamıyorum, kemer koruma stresi var adamda. Bu sporun bu durumu aşmasını bekleyeceğim.

Süper gözüken adamlar iyi bir güreşçiye denk gelince direk sönüyorlar. Güreşçi bunu alıyor, yere yatırıyor güzelce, hayvani kuvvet yardımıyla orada tutuyor ve maç puana kalırsa büyük avantaj sağlıyor.

Burada tabii ABD'deki puanlama esaslarının da rolü büyük. Adamlar take-down'ı dikkate alıyorlar. Yere yatırıp bir şey yapmasan bile jüri olaya kontrol sende diye bakıyor. Japonya'da (özellikle eski pride'da) buna puan verilmiyor, hatta sürekli yere yatırıp bir şey yapmazsan ihtar bile alıyorsun. Bas Rutten'ın bu duruma karşı bir önerisi var, gayet de mantıklı. Bir dövüşçü rakibiyle ayakta baş edemediği için yere alıyor diyelim. Buraya kadar normal. ama yerde de hiçbir şey yapmıyorsa bu "dövüşten kaçmak" demektir ve puan kesme cezası verilebilir. Bence mantıklı.

Not: Bu yazdıklarım Shields için genelde geçerli ama dünkü maç istisnaydı, Hendo'yu yerde döverek bitirmek veya pes ettirmek bayağı zor.

Yorum Gönder