Çarşamba, Haziran 27, 2012

Fedor vs. Rizzo tam bir tiyatroydu

MMA'in hiç mi hiç tadı yok şu günlerde...

Fedor, Rusya'da adeta tiyatro gibi bir maça daha çıktı. 2 yıldır maç yapmamış olan ve artık çoktan emekli olması gereken Pedro Rizzo'nun Fedor tarafından ilk rauntta nakavt edilmesi, Moskovalı seyirciler tarafından club müzikleri eşliğinde dakikalarca alkışlanarak kutlandı. Ring spikeri Fedor'a sarıldı. Kalabalık arasında Putin de vardı... Tam bir 'İmparator'un sihirli kıyafetleri' durumu... Kendileri çalıp kendileri oynadılar... Moral bozucuydu...

2002 yılında ilk MMA takip etmeye başladığım zamanlar 'UFC HITS' diye bir dvd almıştım. Josh Barnett ve Pedro Rizzo'yu ilk olarak bu dvd'deki efsanevi maçlarından tanıdım. İnanılmaz çekişmeli geçen maçın sonunda Rizzo'nun Barnett'i nakavt ettiği event'in ismi UFC30'du! Bugün UFC147'deyiz... Artık varın siz düşünün...

23 yorum:

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

rakip bulamıyorlar..çok yanlış böyle emeklisi gelmişleri karşısına çıkarmamalılar..önceden japon bi dövüşçü çıktı karşısına ne idüğü belirsiz..

camoka dedi ki...

uzunca bir zamandır siteyi takip ediyorom, ilk defa can evrenoldan bu kadar saçma bir yazı okudum. yahu adamın jübilesi bu bir, dos santos fedorla maç yapmak istedi de fedor mu olmaz dedi bu iki.
tamam fedoru sevmiyorsanız sevmeyinde saçma argumanlarla da eleştirmeyin. Birde niye UFCye katılmıyor diye halen soran varsa burda da yazyım (yabancı forumlara yazmaktan klavyem eskidi) fedor M-1 Globalın hissedarı. Hiç bir esnaf kendi dükkanını bırakıp başka dükkanda iş yapar mı? Yıllar önce dana white denen danaya dediler ortak organizasyon yapalım rusyada 100.000 kişi statta en az 5 milyon asya-amerikalı PPVde seyreden dana white denen dana kabul etmedi...
fedor gelmiş geçmiş en büyük dövüşçüdür. itirazı olan tırnağını kessin...askere gidenler devamını bilir, gitmemişler gidince öğrenir...

its_your_move dedi ki...

Fedorun son kazandığı ciddi maç Mark Hunt maçıdır oda 2006'da yani 6 sene önce..sonrası bitik adamlar Hong man,Slyvia,Arlowski,Rogers,Manson vs...Fabrico,Bigfoot,Hendo karşısında ne hallere düştü zaten malum...Son 3 maç zaten ciddiye alıncak şeyler değil bol tiyatro...Fedor UFC'den kaçmıştır bunu direk söylemesede bu aşikar bir durum...Gelmiş-geçmiş en iyi dövüşçü subjektif herkesin kendi fikri bişey diyemeyiz...ama o kadar erken karar vermemek lazım çok cavanar adamlar var

its_your_move dedi ki...

6 senedir yenilmeyen 31-4 kariyerli Anderson silva...Hiç yenilmemiş ve yakın süreçte yenilmeyecek gibi duran 16-1 Jon jones...5 Senedir yenilmeyen+K1 şampiyonu overeem...tabi dos santos...vs vs vs

its_your_move dedi ki...

Asıl sorulması gereken bi adamın 35 yaşında tamamen bitik bir duruma gelmesidir.30 yaşından beride kötü performans göstermesidir.Fedor zamanın en iyisiydi bu kabul ama son dönem ağır sikletler fersah fersah daha iyiler göz var nizam var

its_your_move dedi ki...

Neden sürekli Overeem''den kaçtı ? Brock'da en azından bir yürek varmış onu anladım kötü yenilsede en azından karşısına çıktı adamın elinden geleni yaptı.Fedorun zamanının en dişli rakibi Crocop ne hallere düştü UFC'de gördük ki Fedor için durum daha acıklı olabilirdi...benden bu kadar :=)

H.Kdemir dedi ki...

belirli yaşa gelmiş bir sporcu artık onu su anki performansı ile degerlendirmek yanlış olur.yo öle yaparlar ufc yok böle yaparlat anlamsız.Zamanları geçmiş okadar kötü dövüşcü demek acımasızlık olur.şimdiki sontos clain faln koyun bakalım 2004 fedorunu cro copunu göreyim.ozaman kim kmi düdüklüyor.Adamların çeneleri helva olmuş artı bırakında yenilsinler.Dediğim gibi zaman meselesi bu işler overemide biliriz cuhck liddel dan dayak yediğini.ufc ve pride elamnlarını en formda oldugu zamanki gibi karsılaştırma sansı olsada görsek diyorum ama olamıcağı için youtube izleyip feyz alıcaz okadar.kimsede mirkoya ufc geldı madra oldu demesin mirkoya laf yok :D :D ufc bi yarak olmazda bakma bizim dana herşeyi eline almış amk

sensei dedi ki...

it your move tek mesajda yaz lan, manyakmısın polismisin senimi okuyacağız.

Salman M1 hissedarıymış saçma sapan konuşma, daha bir iki yıl önce ufc'de dövüşüyordu ama..

fedor çok büyük bir dövüşçü küçük bir kasabadan çıkan özel bir dünya farklı antrenörü olmayan bir dövüşçü, taktiri hakediyor ama elit bir dövüşçü değil bunuda kabul etmek lazım..

Fedorun düşüş nedeni sadece yaş değil sadece yaş olsa, o yaşta gayet iyi dövüşçüler var, fedorun en büyük düşüş nedeni;
1; İlk yenilgisi ile aşırı bir demorololize olması, fedor şamar oğlanı değil dokunur böyle adamlara özgüveni falan düşer, savaşçıdır o ayrı ama o kazanamama duygusu yerleşmiş.

2; kendi antrenman yöntemleri çağın çok gerisinde kalmış bunu kabul etmiyor..onun gibi dövüşenler 10 yıl önce en eğlenceli yıllarda dövüşüyordu..

3; Fedor dikkat edin, son yenildiği büyük maçlarda bile rakiplerine çok zor anlar yaşattı, yani fedorun kondisyonu yada gücü eksik değildi ki yaşlı başlı adam diyelim, yanlış strateji ve karşısındada kaliteli dövüşçüler olunca yenildi, çok dengesiz saldırıyor bu ortada..

3; Çağımızda dövüşçüler rakibe göre biçim alıyor atrateji üretiyorlar, Fedor keli ise ben herkese böyle lambur lumbur dalarım diyor ve bunun herkese sökmesini bekleyemezsiniz..

4; Böyle büyük dövüşçüler birden çöküşe geçince hemen yaşlandı da ondan savunması doğru değil,gökhan saki formdan düşünce az çalıştıda ondan diyoruz ama gerçekten yaşlanıpta formdan düşen biri derseniz cro cop vücut yapısı, eski formunda olmaması çalışma eksikliği açıkça ortada ama fedor şu anda 3 raund kıran kırana dövüşebilecek güç ve dayanıklılığa sahip ama eski kafalı ve artık rakipler tedbirli çağ dışı bir dövüş sistemi var bu apaçık sik gibi ortada, bu devirde öyle lambur lumbur girmek yok artık..oda bunu farketti ama artık değişemez rakipler değişti ama dolayısıyla ufc'ye çıkmaya çekiniyor, yoksa istemez mi müthiş bir geri dönüş, emin olun çok çok isterdi..

Fedor gibi bir dövüşçünün adının böyle anılması çok kötü keşke önceden bıraksaydı..

sensei dedi ki...

Fedor yenildiği maçlarda bile süper dövüşüyor dediğimiz hep yendiği en muhteşem zamanlarındaki gibi saldırdı bu apaçık ortada, hüçbir fark yoktu ki....çağ dışı kaldı artık ama hayranları toz konudrmak istemiyor..onun agrasif stini özleyeceğiz..ama eski günlerindeki gibi olmadığı için yenildi demek rakiplerine büyük haksızlık, rakipleride iyi dövüşçü mald değiller sonuçta..

NigelfuckinBenn dedi ki...

Sensei-san ! sensei-sempaii!

Bu kadan güzel yazılar gerçekten lafı gediğine sokuyorsunuz. Bu sitenin parlayan yıldızısınız.

Arrigattouuuuu!

sensei dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
sensei dedi ki...

HxS sağol, çoğu kişi uzun yazıyı görünce apar topar oradan kaçar üşenir okumaya ama sen manastır sabrına sahip birisin sağol beni onurlandırdın örnek bir öğrencisin seninde yıldızın ömür boyu parlasın.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

hissedarmış konusunu söyleyen ben değilim sensei..camokanın cümlesi..

daha 1-2 yıl önce ufc de dövüşen kimdi sensei?

Unknown dedi ki...

Sensei yorumunuzda katılmadığım noktalar olsa da en aklı başında, en tutarlı yazı olmuş.

Bu arada birileri etkinliğin Moskova'da değil Petersburg'da olduğunu Can Evrenol'a söylesin.

sensei dedi ki...

salman kusura bakma ya özür dilerim.
Bu arada strikeforce demek istedim büyük organizasyonlar ve büyük rakipler anlamında.
Sağol unknown.

2009 yılında rakiplerini indirirken efsane fedor, 2010'da yenilince yaşlandı fedor, bana biraz saçma gelen burası oldu, elbette eski performansı olmayabilir yaş etkendir ama burada tek etken oymuş gibi konuşan kitle biraz mantıklı konuşmuyor.

werduma öyle dengesizce girersen o sonucu alırsın fedora özel değil herkes alır, alistair owereem bile ayı gibi güçlü ama ne kadar kontrollü davrandı gördünüz, hendersonuda az daha indiriyordu çeneye az daha sert gelseydi belkide fedor hendersonu nakavt edecekti, yani o maçlarda yaşın başın etkisi yoktu bildiğimiz fedordu, fedor yenildi bunu kabul etmek zor olmamalı, rakipleride boş adamlar değil, werdum owereemi yenecekti son dakikalarda mesela.

Ama fedor ve onun gibileri özleyeceğiz, izlemek büyük keyifti, efsane olmuştur, en son rusya gibi ülkede 2012 sambo şampiyonu olmuştur..

Bu konuda benden bukadar, parmaklarım yoruldu :(
31 çekemeyeceğim.

Bir arada şu judoyu masaya yatıralım kadın judocu şampiyon oluyor hemde kolay sayılacak şekilde ama erkeklerde judocular çok geride kaldı neden acaba?

Ayrıca can evrenol dostum, bazen şöyle anket aç mmada en etkili stil, stil kombinasyonu, antrenmanlar vb..

its_your_move dedi ki...

Bahsedilen konu fedorun yaşının geçmiş olması değil,çok yaşlı olmamasına rağmen performansının yaşına oranla çok fazla düşmesidir.Bunun sebebide antreman ve stilinin günümüz mma dünyasında demode kalmasıdır.2009 da indirdiği rakipler yanılmıyorsam rogers ve arlovskiydi ki 2 sini toplasan bir adam etmez onlar...overeeme gelirsek o 10 maç round bile olsa werdum overeemi yenemezdi ki overeem kötü bir gününde olmasına ve werdumun sürekli oyunu yere çekmeye çalışıp dövüşü sabote etmesine rağmen !!!

sensei dedi ki...

its your move aynı şeyleri yazıyoruz, yani genel olarak.

bu arada şu bjj'ci yerde bekleyince ayağa kalk diye kendi oyununu oynamasına engel olmakta tartışılmalıdır, evet çok sıkıcı olduğu doğrudur ancak ne bileyim, werdum oweremin oyununu oynamak zorunda bırakıldı, yanlış demiyorum seyit zevki çok düşebilir insanlar vurmaya çekinir hale gelebiliyor bkk dalgasına ama o zmanda onlara haksızlık olabiliyor biraz..

its_your_move dedi ki...

Aslında yer oyununu izlemeninde ayrı bir zevki var ben işin o kısmınıda seviyorum fakat Werdum Overeemi kendi yere alsa tamam sorun yok ama olay en basit bir darbede numaradan yere düşmeye filan gelince (Mir'de aynısını don santosa yaptı)hoş olmuyor bu sporun ruhuna aykırı bence.Yani numaradan yere düşmekle veya yerde yatıp adama gel gel demekle işin seyir kısmı ve ruhu zedeleniyor kanaatimdeyim...(Werdum'da Fedora aynı numarayı yapmıştı)...Overeem Werdum maçında aldığı darbelerin yarısını sırf adan zırt pırt yere yatmasın diye bile bile aldı.Yerdeki adama tekme atamama,kafaya diz vuramama gibi Pride'da olan UFC'de olmayan kurallarda Bjj'cilerin çok işine geliyor.Wanderleinin ve rua'nın Pride zamanlarını hatırlasana ayaklarının tabanıyla böcek gibi ezerlerdi yerdeki adamları,kafaya dizler,soccer kickler ne enfes ne keyif vericiydi...:=)

its_your_move dedi ki...

Birazda Fedor hakkında yazayım.İşin içime sinmeyen kısmı şu ki Fedorun zamanında 2 dişli rakibi vardı Big nog ve cro cop...Bu iki adamla 3 maç yapıp hepsini puanla kazanması 3 maçın birinde bile adamları bitirememesi olaya gölge düşürdü az buçuk.Cro cop maçını sürekli ertelemesi vs...Fedor şampiyondur eywallah ama gelmiş geçmiş lafına pek layık göremiyorum.Şaibeli puanla kazanılan maçlar,kafa üstü çakılmalar,acemi adamlar tarafından ağız burnun dağılması vs bunlar bir efsaneye uygun durumlar değil.Daha öncede yazmıştım Fedor uzun yıllar yenilgisiz bir kariyerle ilerledi(1 maçlık yenilgisini göz ardı ediyorum kaşı açıldı neticede)fakat biraz hakemler ve bol miktarda şansı ona bu yolu açtı...Bahsettiğim maçlar;

2000 yılındaki Ricardo arona maçı Arona'nın hakkıydı.2003 Kazuyuki Fujita maçı çok çok büyük bir şanstı.2004 Kevin Randleman maçı ise tamamen allahın bir lütfuydu...Cro cop,Coleman,Rogers,Linland maçlarıda ağız burun değılmış şekilde kazanılan maçlardı...İşin özü ezici değildi yani bu işi en iyileri şu anda Dos santos ve Overeem.Adamlar gerçekten bambaşka doru dürüst darbe bile almadan karşı tarafıda bolca hırpalayara maçları kazanıyorlar.Son olarak Overeem Dos santosa twitter üzerinden mesaj gönderdi tamamen doğal ve naturel bir adam olduğunu ve aralıkta Dos santos için geri döneceğini söyledi.Gönlüm tabiki Overeem'den yana...güle güle Fedor...!!!

sensei dedi ki...

Pride meselesinde çok haklısın, o kurallar olsaydı werdumda özgürce yerde arizona kertenkelesi gibi pusuda bekleyebilirdi ama o kurallar yok orasını düşünememiştim haklısın.

Bu arada efsaneler her zaman en iyiler demek değildir, damgasını vurmuş kişilerdir aynı zamanda, fedorda bu açıdan unutulmaz bir yer edindi kendine.

Badri hari mesela k1 şampiyonu bile olamasada efsane oldu bide bu açıdan bakmak lazım tabi ileride şampiyon olabilir k1 gene başlıyor ancak zaten efsane, öte yandan şampiyon olup adı bile anılmayan bir dünya boks, kickboks vb şampiyonlar mevcuttur, ya şampiyon olup sıkıcıda olsan uzun yıllar koruyacaksın, yada stilinde tarzınla gönüllerde taht kuracaksın..

kevin rendlaman maçı Allahın lütfu değil fedorun esnek yapısının lütfuydu, hepside şans gibi göstermek mantıklı değil, semmy schildi bile yendi sen sokakta o kadar birini yende görelim bakalım yanında cüce gibi kaldı yahu..kas masta yok diğerleri gibi..

Yukarıda fedoru en çok ben eleştirdim şuanda ondan daha iyi birçok dövüşçü var bence ama tamamen vasat bir dövüşçüymüş gibi konuşman doğru değil, adamın çalıştığı kasaba, soğukkanlı ve efendi tavrı, agrasif stili, savaşçı deyince örnek gösterilmesi, bir döneme öyle yada böyle damgasını vurması tamamen şansmı diyelim yani oda bırak onun emeğinin hakkı olsun...

Owereem naturel değil bunuda belirteyim belki hiçbiri naturel değildir ancak owereemin bu belli oluyor, ama keşke dos santosla maçtan sonra ortaya çıksaydı dopingi, çok büyük bir keyiften mahrum bıraktı bizi inşallah o maçı görmek nasip olur.

bir örnekte gökhan saki ilk çıktığında şuna bakın kas bile yok kilosuda az rakiplerinin tamamından hem kilosu hemde boyu çok küçük denildi hızyla ve teknik kapasitesiyle isabet oranıyla mücadelesiyle bu açığı kapattı ve bu onu extra ayrı bir yere koymamıza sebep olur kazansada kaybetsede, işte böyle düşünmekte fayda var..

its_your_move dedi ki...

Vasat kesinlikle değil tabiki neticede bir şampiyon ve 10 yıl kadar öyle yada böyle yenilgisiz bir adam.Ama şansıda yanındaydı tabi görüş farkı neticede öznel görüşler zaten bu yazıları anlamlı kılanda bu yorumlarımızı yazıyoruz okuyoruz.Haklı olduğun taraflar olmakla beraber Semmy konusunda senden ayrılıyorum ki kendisi zaten MMA'de parlak bir geçmişe sahip değildir ağır yenilgiler almıştır.Kharatinov,Barnet(2),Bignog,Gilbert yvel benim hatırladıklarım.Yani 210'luk bir adamdan başarılı bir mma kariyeri beklemek zaten zor hatırladığım böyle bir örnek yok.Keza Hong-man de aynı kaderi yaşadı mma'de...bu adamlar ancak k-1 de filan tututabiliyorlar.Mma de zaten 2 metrenin üstü büyük sıkıntı bence.Tek hatırladığım istisna bir dönem Ufc'yi domine eden Tim slyvia...Dediğin gibi hiçbir dövüşçünün naturel olduğunu düşünmüyorum çünkü o kadar ağır idmanları vs standart bir bünyenin kaldırması imkansıza yakın.Doping olaylarının mahallesi arkası spor salonlarında bile kullanıldığı düşünürsek bu adamların temiz olduğunu düşünmek biraz hayalcilik olur.İllaki kullanıyorlar bişeyler öyle yada böyle... ama fedor ??? Cro cop maçını kaç kere ertelettiği ve crocopa yaptıkları psikolojik baskılar vs unutulcak türden değil.Zaten benim katılmadığım nokta ''efsane şampiyon'' kısmı yoksa Pride'daki herkes efsanedir,eli öpülesidir.Fedor 30-35 yaş arasını heba etti.Ufc'ye gelmesi lazımdı bitik adamlarla maç yapmaya yöneldi işte neyse son 5 senesi malum zaten.Birşey hatırlatayım Overeem 32 yaşında yani Fedordan 3 yaş küçük adam hala kendini yırtıyor en büyük benim, o kemeri alacam alacam diye...Bignog,cro cropların ufc'ye geldiği zaman oda gelmeliydi gerisi biraz hikaye bahanelere sığınmak.Her ufc'ye niye gelmiyorsun sorusuna kar yağdı,dolu yağdı,güneş çıktı,öyleydi,böyleydi derken yıllar geçti gitti.Son 5 senesini böyle verimsiz,saçma sapan işlerle geçirmesi bende Fedoru bitirdi.Ha onun umrundamı bu tabiki hayır ...:=)

sensei dedi ki...

İts_your move tartışma için sağol, çeşitli şeyler öğrenmiş oldum, içerikli ve kanıtları olan üzel bir yazı yazmışsın katılıyorum mantıklı.

the mentalist dedi ki...

neden strikeforce da dövüştü diyen gerizekalilar var hala. ulan sf ile m1 co promotion yaptilar. fedor milyon dolarlari götürdü. dana white ve sikik medyasının yalanlarına bi inanmayin artik beyninizi calistirin. dana sikkosunun fedora teklifi iyidi belki ama fedor için degil adama 1 milyon civari bişi teklif ettiler ilk maci da brock ile olacakti eger bir kez bile yenilirse zuffa kontratındaki fiyat ile istedigi gibi oynayabilecekti. m1 ve vadim tabiki götüyle güldüler. nie gülmesinler adamlar gelin ufc m1 co promotion yapalim rusyada brock vs fedor dövbüşünü 100k seyircinin önünde yapalim. böle bişi olsa fedorun alacagi para 10 milyon civari bir para. tabiki kabul etmez sikik ufc nin anlasmasini.adam sfde 3 kez üst üste yenilerek bile ufcde kazacagi paranin kat be kat fazlasını kazandı. sonucta para için yapiyor bu adam bu işi ve kimseye bi sik ispatlamak zorunda degil artık. eh ufc de haklı ne diyeyim fedorsuzda iş yapiyolar zaten m1'ın sartlarını kabul etseler onlarda iyi para kaldircaklardi belki ama fedorsuz da zaten 1 numaralar.eh fedorda m1 ile rusyada parayı kaladırıyor.fedorun sikinde mi sanki 10 yil yenebilen cikmamis ztn adam yaslanmiş ciddiye almiyor parama bakarim diyor bu kadar normal bi durum olamaz. bu arada tiyatro falan ile alakası yok dövüşcek dövüşçü yok piyasada napsinlar guram ile mi dövüştürsünler.yeni altın cocuklarını mi atsınlar fedorun önüne az biraz farkli acilardan düşünün amına koyayim .
he fedor tabiki en büyün mma dövüşçüsü bunun aksini düşünen beyinsiz gerizekalinin önde gidenidir

Yorum Gönder