Cumartesi, Mayıs 04, 2013

BJJ özel dosya: 2013 PAN AM'lerden..

Kansporu için yazan: Akif Budak

Yazarın notu : Selam arkadaşlar, bu yazı benim ilk yazım eğer hatalarımı vs. görürseniz bana ulaşabilir ve uyarabilirsiniz kimse hatasız değildir bana bu yazıyı yazma fırsatı tanıyan Can EVRENOL abime teşekkür ederim, ve bir daha yazı yazarsam kesinlikle imla hatasız göndereceğime söz veririm!

Brazilian JiuJitsu’nun Şampiyonlar Ligi sayılabilecek bir IBJJF PAN AM turnuvasını daha geride bıraktık. Siz Bjj sever dostlarıma okunabilir bir yazı yazabilmek için elimden geleni yaptım. Atos, Gracie Barra, Checkmat, Alliance gibi önemli takımların önemli dövüşcülerinin bazı maçlarını sizler için izledim ve analiz ettim. İşte kilosuna ve kuşağına göre bazı maçlar:


Brown Belt Open Class'ta Atos'a yeni geçen adını ilk duyduğumda şarapçı Kenan'ı hatırladığım Keenan Cornelius Miyao Kardeşlerden ikisini birden yenerek Open Class şampiyonu oldu. Joao Miyao, hızlı başladığı Adam Adshead maçını choke'la bitirdi fakat sonrasında Keenan Cornelious Joao Miyao ile 3 dk 50/50 oynadıkları maçı efsane bir armbar'la bitirdi. Keenan abimiz, Paulo Miyao'yu finalde avantajla yendi ve tahmin edeceğiniz gibi maç 50/50 guardda geçti.

Middle Weight siyah kuşakta Gracieler'in manken suratlı oğlu Clark Marcelo, Mafra'ya karşı 2 puan yenik başladığı final maçını son dakikalarda guard pass yaparken yakaladığı choke'la submit ederek kazandı ve madalyayı Gracie Barra'ya götürdü. Rooster Weight Final'de ezeli rakipler Bruno Malfacine ve Caio Terra tekrar karşılaştı. Maçı Caio Terra 3 puan +2 avantajla kazandı. Çekişmeli geçen maçın büyük kısmı ayak/bacak kilitleri ve 50/50 guard oynanarak geçti.

Gelelim dünyanın en iyi hocalarından diye tabir edilen ve Atos'un en önemli adamlarından olan Mendes Kardeşler'e... Biliyorsunuz ki bu iki adam, zamanında karşı karşıya çıktıkları için siklet değiştirdiler. Rafa Mendes, Feather Weight Final'de rakibi Ruben ''Cobrinha'' Charles'la baya çekişmeli bir maç yaptı ve decision'la yendi. Diğer yandan Light Feather Final’de Gui Mendes, Laercio Fernandes'le yaptığı maçı yaptığı sweep ve kontrollü oyunu sonucu kazandı. Mendes Kardeşler, Atos takımına 2 madalya daha kazandırdı.



Vee Black Belt Open Class... Atos’un babası Andre Galvao, Checkmat takımından 2, Gracie Barra'dan ise bir kişi ile karşılaştı. Önce Nivaldo Oliveira'yı puanla yendi. Benim favori maçım olan Gracieler'in en önemli dövüşcülerinden Romulo Barral'la, Andre Galvao'nun maçı en üzücü maç oldu. Galvao guardını çekip Barral'ın zayıf noktası olan sweep'i yaptı ve bu sırada Barral ters yöne düşerek sol bacağını sakatladı! Sakatlıktan yeni çıkan, tam dönüyo işte be dediğimiz Barral tekrar kötü bi olay yaşamış oldu. Umarım ciddi değildir... Sonrasında Galvao, bu yıl onun yılı dediğimiz olay adam Marcus Buchecha Almeida'ya takıldı (Buchecha, Checkmat'in en sağlam üç adamından biri) Turnuvanın en sağlam maçı bence buydu. İşte maçtan detaylar;

Andre Galvao vs. Marcus Buchecha Almeida

Maç çok teknik ve bir o kadar da sert geçti. Birinci dakikada Buchecha 2 puan kazandı (takedown ). Sonraki 2 dk. ayakta geçti. Galvao, Buchecha'yı yere çekti. Tam sweep ediyo dediğimiz sırada Buchecha base’ini korudu ve puan vermedi. Önde olan Buchecha son dakikalarda tajedown'la 2 puan verdi ve tam Galvao geri mi dönüyo acaba dediğimiz sırada Atos ve Checkmat fanları arasında tezahürat yarışı başladı. Buchecha sakin bir şekilde guardını çekti ve büyük soğukkanlılıkla bir dakika içinde Galvao'yu sweep ederek 2013 PAN AM open class şampiyonu oldu!



Tüm sonuçlar için: http://www.bjjheroes.com/bjj-news/pan-am-jiu-jitsu-2013-results

Not olarak: UFC dövüşcüsü Ben Henderson da rakibi Pedro Alcantara'
yı puanla yendi.

Not 2: Mendes Kardeşler maçlarından sonra daha terleri soğumadan Galvao'ya köşe adamlığı yaptılar. Bu spor ne kadar bi takım oyunu olmasa bile takım büyük bir etken!