Çarşamba, Mayıs 27, 2009

Japonya'da MMA bambaşka! - DREAM.9 Super Hulk Tournament'tan notlar...

Kim ne derse desin, DREAM'in açılış gösterileri, çalan müzikler, dev ekranda gösterilen videolar, seyircilerin saygısı ve MMA'in genel olarak Japonya'da ele alınış şekli beni çok ama çok etkiliyor! UFC'de hiç olmayan bir şatafat ve seyirci-dövüşçü bütünlüğü var Japonya'da. DREAM'den önceki PRIDE'ın o ihtişam dolu günlerine göz kırpan bir turnuvaydı DREAM.9 ...
Bu işin sıradan bir spor değil, çok bambaşka bir gösteri olduğunu hatırladım yine DREAM.9'un açılışını izlerken...
MMA'in, Amerika ve Avrupa'da son senelerde büyük bir çıkış yakaladığı bir gerçek. Özellikle UFC'nin ''The Ultimate Fighter'' programı ile televizyonda yakaldığı popülarite sayesinde bugün UFC'nin reytingleri, boks ve amerikan güreşi'ni bile geride bırakmış durumda. 

Tabi bununla beraber MMA'de artık çıta da çok yükseldi. Artık her dövüşçü komple bir atlet. BJJ, kickboks, boks ve güreşin hepsini birden bilmeden kafesin içine girmek düşünelemez hale geldi. Artık MMA yavaş yavaş bir gösteri olmaktan çıkıp, kesinlikle bir spor haline geldi bile. Çok sert ve ekstrem bir spor, ama yine de spor. Gracie ailesinin UFC'yi ilk kurduğundaki 'kuralsız dövüş' felsefesi artık geçmişte kalmış, barbarca bir olay olarak anılıyor. Ancak Gracie'lerin söylediği önemli bir söz var: ''UFC'nin ilk kuruluş amacı, dünyadaki farklı dövüş tarzlarını karşı karşıya getirip, en iyi dövüşçüyü bulmaktı. Siz bu oyuna herhangi bir kural, bir yasak getirdiğiniz zaman bir kısım dövüş disiplinlerine dezavanataj, bir kısmına da avantaj sağlamış oluyorsunuz. Bugün UFC'nin şampiyonu dünyanın en iyi dövüşçüsü değildir; Sadece çok sert, cesur, yetenekli ama belli kurallar içinde dövüşmeyi öğrenmiş biridir...''

O yüzden aslında MMA ilk kuruluşundan bugüne bambaşka bir yere geldi diyebiliriz. Bu şekilde bir yandan harika yeni bir spor doğarken, bir yandan da çok enteresan bir dövüş gösterisi tarihe karışmış oldu. Ancak Japonya'da MMA, bir spor olmakla beraber, hala bir ''dövüş gösterisi'' niteliğini de koruyor. 


DREAM.9 - Super Hulk Tournament

''Dövüşçülerin boy ve kiloları ne olursa olsun asıl önemli olan dövüşçülerin yüreklerinin büyüklüğüdür'' diye başlıyor Super Hulk Tournament. 4 dev adam, 4 normal boyutta adamın karşısına çıkıyor. MMA'de siklet farkı olmayan günleri hatırlatan bu turnuvaya benzer bir turnuvayı, PRIDE da ''Absolute'' adıyla düzenlemişti. Ancak DREAM işi bir adım öteye götürüp olayı iyice bir şova çevirmiş. Öyle ki dövüşçülerden biri dünyanın en ünlü beyzbolcularından Jose Canseco. Ve Canseco bu turnuvaya hiç bir training almadan hem de dev Hong Man Choi karşısında çıkıyor!

Super Hulk Tournament'ın çeyrek final karşılaşmaları bu haftasonu DREAM.9'da yapıldı. Kazanan 4 dövüşçü yılbaşı gecesi dünya üzerindeki en büyük dövüş event'i olan Dynamite!!'ta yarı final ve final mücadelesi verecekler. Enteresan olan, DREAM.9'daki 4 çeyrek final maçının 3'ünde de, devlerin yenilgiye uğraması ve küçük adamların kazanmasıydı!
Minowaman'ın zaferi!
Gecenin en heycanla beklenen karşılaşması (aslında hepsi birbirinden heycanla ve merakla bekleniyordu tabi) herhalde Minowaman vs Bob Sapp karşılaşmasıydı. K1 ve PRIDE'ın dev dövüşçüsü Bob Sapp, eğlenceli kişiliği, olağan üstü kuvveti ve bazen de ringde çıkardığı olaylarla hem gündemde olmuş bir isim. Ayrıca Sapp, Japonya'da televizyon programlarında da sık sık boy gösteren ve ülkenin tanınan simalarından biri. 
Ancak Japonya'da MMA severler için Sapp'tan daha çok sevilen biri varsa o da Minowaman! PRIDE'dan Ikuhisa ''The Punk'' Minowa olarak hatırladığımız, Minowaman, artık farklı bir isimle karşımızda. Orta siklet olmasına rağmen bugüne kadar hep dev dövüşçülerin karşısına çıkmaktan büyük bir keyif almış olan Minowaman, kariyeri boyunca Wanderlei Silva, Mirko Cro Cop, Don Frei, Rampage Jackson ve Kazushi Sakuraba gibi yıldız isimlere karşı dövüşmüş. Özellikle ayak kilitlerinin uzmanı olan Minowan, Sapp karşısında kariyerinin 80. maçına çıktı ve dev Sapp'ı bir diz kilidiyle mağlup etmeyi başardı! Açıkçası Minowan için 80. maçında Sapp gibi bir canavara karşı inanılmaz bir zaferdi bu!

Turnuvanın favorisi Gegard Mousasi
DREAM'ın middleweight şampiyonu Mousasi, rakibi dev Mark Hunt'ı kolay bir şekilde kimura (kol kilidi) ile mağlup etti. Önümüzdeki aylarda AFFLICTION'ın 3. eventinde dövüşecek olan Mousasi, DREAM'in elindeki en iyi dövüşçülerden biri, (belki de en iyisi). Kickboks efsanesi Mark Hunt ise MMA'de oldukça başarılı bir kariyerden sonra (hem Cro Cop, hem Wanderlei Silva'yı sayıyla mağlup etmişti) bu yenilgiyle birlikte 2006'dan bu yana üst üste 5. yenilgisini almış durumda.

Sokoudju, Nortje'yi ezdi geçti
3 sene önce PRIDE'a bomba gibi bir giriş yaparak bir anda MMA dünyasının  yeni süperstarı olcağı sanılan Sokoudju, daha sonra UFC'de beklenen performansı gösteremeyerek tekrar Japonya'ya döndü. Kamerun'lu dövüşçü, rakibi heavyweight kickboksçu Jan Nortje'yi 2 dakika 28 saniyede TKO etti. Gecenin en sürpriz olaylarından biri, hakem maçı bitirdikten sonra Sokudju, Nortje'ye vurmaya devam edince, Nortje'nin köşesinde bulunan Ray Sefo'nun ringe girerek Sokudju'nun üzerine yürümesiydi. Bir anda elektriklenen ortam, daha sonra Sokoudju diz çökerek özür dileyince duruldu.

2.20'lik canavar kickboksçu, emekli beyzbolcuyu dövdü!
K1'in korkulan ismi Hong Man Choi'nin, beyzbol dünyasının en ünlü isimlerinden Jose Canseco'yu  1dakika 18 saniye içinde TKO ettiği maç, kesinlikle MMA tarihinin en enteresan eşleşmesiydi. Bu maça çıkmak için 1 milyon dolardan fazla bir ücret aldığı rivayet edilen 45 yaşındaki Canseco, 2 metre 20 santimlik Hong Man Choi karşısında 78 saniye dayanmasıyla bile alkış aldı diyebiliriz. Böyle maçları MMA'de daha çok görmek istiyor muyuz? ... Evet!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder