Pazar, Şubat 07, 2010

IVC - International Vale Tudo Championships

Kameralarımızı sene 1997'ye çeviriyoruz. IVC'nin kurulduğu sene 1997... Daha MMA sporunun adı konulalı anca 2 sene ya var ya yok...  Proto-MMA denilen dönemler... Amerika'da UFC 13 yeni geçmiş... Japonya'da PRIDE FC daha kurulmak üzere... MMA'in emekleme devresi ile Vale Tudo'nun (gerçek kuralsız dövüş) iç içe geçtiği sert zamanlar...
1990'larda UFC'nin popüleritesi, Brezilya'da da yıllardır yeraltında gerçekleşen Vale Tudo'nun televizyonlara taşınmasına vesile oluyor. Sao Paolo'da   BVF (Campeonato de Brasilerio de Vale Tudo), WVC (World Vale Tudo Championship), ve IVC (International Vale Tudo Championships)  gibi Vale Tudo organizasyonları kuruluyor.
Çıplak el. Siklet farkı yok. Kafa, dirsek, diz herşey serbest... Sadece ısırmak, göze parmak sokmak ve fish-hooking (yani herhangi bir deliğe parmak sokmak) yasak.

2000'lerin başlarına kadar süren bu Vale Tudo organizasyonların içerdiği aşırı şiddet büyük bir tepki çekiyor. UFC ile PRIDE'ın popüleritesinin tavan yapmasıyla beraber, adına MMA denen yeni bir spor, Vale Tudo'yu gölgede bırakıp, onu tekrar yer altına dönmeye mahkum ediyor... (Ancak küçük ölçeklerde hala bu organizasyonların bazıları devam etmekte)
MMA kuralsız dövüş olarak başlayıp, daha sonra birçok kural koyularak adeta başka bir oyuna dönüşüyor. Artık UFC'nin kuruluş amacı olan ''farklı dövüş ustalarını bir araya getirip, en iyisini taçlandırmak'' fikri geçerliliğini yitiriyor. MMA'in şampiyonları, sonuçta belli kurallar içinde dövüşmeyi öğrenmiş, yeni bir tür atletler artık...

Brezilya'daki Vale Tudo'lara geri döndüğümüzde ise, gerçek kuralsız dövüş arenasını, ve gerçek dövüş atmosferini bütün çıplaklığıyla görüyoruz. Zaten IVC'nin sloganı da UFC'ye gönderme yaparak ''When we say no rules, we mean it!'' yani ''Kural yok diyorsak, gerçekten kural yok!''
IVC, 2000'lerin başında parlamış bir çok MMA yıldızının doğduğu bir organizasyon.  Chuck Liddell, Renato Babalu Sobral, Dan Severn, Gary Goodridge, Cyborg Santos, Mike Van Arsdale, Carlos Barreto ve zamanının en büyük ismi Jose Pele Landi-Jons gibi bir çok dev isim IVC'de çıplak elle dövüşmüşler.
Bunların arasında en ünlüsü ise şüphesiz Wanderlei ''The Axe Murderer'' Silva! İlk 2 maçına BVF2 ve BVF6'da çıkan Silva, daha sonra IVC2'de bir gecede 3 maça çıkıyor! Daha sonra IVC9 ve IVC10'da aldığı müthiş galibiyetlerle birlikte önce UFC 20'ye ardından da PRIDE 7'ye davet ediliyor. Gerisini zaten biliyorsunuz...

Şimdi sizleri IVC1'in finaline götürmek istiyorum. İkisi de gecede 3. maçlarına çıkan Gary Goodridge ve Pedro Otavio finalde karşılaşıyorlar.

Maçı izlerseniz 9. dakika ile 12. dakika arası Goodridge'ın üst üste ağzına ufak ufak baya bir kafa yediğini göreceksiniz. Sonra 12.42'de çok sert bir tane daha! Aramızda MMA'e yeni olanlar için şok edici sahneler bunlar. Ama daha da şok edici olanı, belki de bir daha hiçbiryerde göremeyeceğiniz bir olay geliyor 13. dakikada. ''Big Daddy'' Goodridge, ayağını üstünde yatan Otavio'nun mayosunun içine sokuyor. Ve uzun süre ayağını orada tutarak sonunda Otavio'yu üsütünden atıyor. Kamera başka bir açıdan çekmek zorunda kalıyor, seyirciler yuhluyorlar, hatta küfür ediyorlar... İzleyelim:

1 yorum:

ahmet dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş Can.Ellerine sağlık.

Yorum Gönder