Salı, Mart 30, 2010

UFC 111: Carwin, MMA dünyasının yeni en korkunç insanı!

Part time dövüşçü, part time mühendis olan Shane Carwin, bir gecede yıldız oldu. Aslında Carwin'in ayak sesleri çoktan MMA takipçilerinin dikkatini çekmişti ama Frank Mir'in de aynı şekilde ilk raund içinde Carwin tarafından nakavt edilmesi artık son damla oldu. 12 maçta 12 nakavt! Hepsi de ilk raundda! Böyle bir kariyer bugüne kadar görülmedi...

Güreşte (NCAA'de) 1996 ve 1997'de 2 defa final oynayan, 1999'da da ağırsiklet şampiyonu olan Carwin, aynı zamanda amatör amerikan futbolu'nda da en büyük onur olan All-American takımına (Western State) 2 kere seçilmiş! Carwin, UFC'nin tarihinde Brock Lesnar'la birlikte 4XL eldiven giyen tek insan!

Şimdi 3 Temmuz'da Las Vegas'ta UFC 116'da inanılmaz bir ağırsiklet şampiyonluk maçı bizi bekliyor!!!

...

GSP bildiğiniz gibi... Yine mükemmel... Yine sıkıcı....
GSP'nin güreşiyle, tekniğiyle ve sporculuğuyla kimse başedemeyecek anlaşılan. O da decision galibiyetler almaktan sıkılmayacak. Dan Hardy'i tebrik etmek lazım. GSP'nin üstün yer oyunuyla 25 dakika yılmadan baş etti. Aslında dövüşmek isteyen taraf Hardy'di. Ama GSP'nin maçtan önce de söylediği gibi, bu bir MMA maçıydı ve GSP'yle karşılaştırıldığında Hardy bir MMA'ci değildi...

14 yorum:

El Ramiro dedi ki...

Son dönemde oldukça ürkütücü bir ağır sıklet haline gelen Mir,bu maçta tabiri caizse perişan oldu.Vera,Lesnar maçlarında bile bu kadar aciz durumda kaldığını hatırlamıyorum.Carwin gerçeketen iyiydi,Can'ın da dediği gibi 12 maçta ilk raundda 12 nakavt müthiş bir istatistik,bunun stereoid kafa Lesnar maçında da devam edeceğini tahmin ediyorum.

GSP bildiğimiz gibi,yine şaşırtmadı beklenilen sonucu aldı.Uzun bir müddet daha rakipsiz kalacak gibi.

Rousimar Palhares ve Kurt Pellegrino'nun da submissionları gayet güzeldi.

Şimdi sıra BJ Peen ve Anderson Silva'da gelsin UFC 112...:)

cbt dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
cbt dedi ki...

Hardy belki varlık gösteremedi ama ben yinede onu tebrik ediyorum.Gsp gibi bir canavarla 25 dakika-çok büyük bölümü yerde-cebelleşti.Çok zor durumlarda kalmasına rağmen pes etmedi.Yürekli adammış vesselam.Yürekten kazanmasını istiyordum ama olmadı.Gsp hakkındaki"GSP bildiğiniz gibi... Yine mükemmel... Yine sıkıcı...." yorumuna da fazlasıyla katılıyorum.

Mir'e gelince yine kendinden emin,cool tavırlarıyla ringe çıktı(en azından ben öyle gözlemledim).Carwin 2. bir round olmayacak ilk rounda da işi bitirecem demişti ve dediğinide yaptı.Kamyoncu tipi var adamda ağır vasıta :)Lesnar'a daha sıkı,daha bir dişine göre rakip çıkmış oldu.Naçizane isteğim kariyerinde 12 defa yaptığını Lesnar'a da yapmasıdır.

ahmet dedi ki...

Son derece hak veriyorum GSP'ye.Tabiri caizse rölantide bir maç çıkardı ve rahatça korudu kemerini.
Dan Hardy'nin bir dövüşçü olarak tek bir şansı vardı oda GSP'yi kendisine saldırırken aradan çıkartacağı kontra yumrukla(r)la nakavt etmek.
O kadar kısıtlı silahı olan bir dövüşçüki Hardy(sadece striker olarak bile),GSP gibi olağanüstü bir mma dövüşçüsü karşısında sahidende hiç bir şansı yoktu.GSP'nin de kalkıp bu minicik şansı rakibine vermesini kimse beklemiyordu herhalde.Ki GSP teknik beceri olarak pekala Hardy ile ayakta başedebilecek striking becerisine sahip.Ama düşünsenize koskoca bir şampiyon,sırtında o kadar ağır bir yük,koruman gereken bir ünvan,hayranların beklentileri,bunca zaman büyüttüğün bir kariyer.. kim böyle bir risk alırki rakibinin karşısına kemerini koyduğu bir karşılaşmada.
Bu biraz elinde cımbızla size saldıran birine kaşınızı uzatmak gibi oluyor.

GSP artık sikletini temizledi.Karşısına çıkacak bir rakip yok.Olacak olanlarda zaten yendikleri rakipler.Bakalım kariyerine nasıl devam edecek.Bir üst siklete çıkacakmı.
Şimdi önümüzdeki UFC gecesi Anderson Silva'da Demian Maia'yı bence kolay geçecek ve onunda sikletinde rakibi kalmayacak.Bir ihtimal önümüzdeki sezonlar içerisinde GSP,Silva karşılaşması izleyebiliriz.(çok ihtimal vermiyorum açıkcası)
Tabi bu arada Silva'da bir üstsiklete çıkabilir,ki onun bu yükselişi gerçekleştirmesi GSP'nin üstsiklete çıkmasından daha kolay görünüyor.(fizik olarak).Hatta kendisi geçenlerde ileriki tarihlerde ağırsiklet olarak bile dövüşmek istediğini belirtmişti ki okuduğum bir yazıda Silva'nın müsabaka harici zamanlarda 220 pound ağırlıkta dolaştığı yazıyordu.Bu arada bu deklerasyonun inceden cümle altından Fedor'a bir meydan okuma olduğunu düşünüyorum ben ki düşünürken bile heyecanlanıyorum.Yüzyılın karşılaşmasına hazır olun beyler :)

Ben ''pound for pound'' dünyanın en iyi dövüşçüsünün Anderson Silva olduğunu düşünüyorum.Böyle düşünen çok insan olduğu gibi,büyük bir çoğunlukta Fedor diyor tabikide.En azından bir gerçek varki bu iki isimden birisi en iyi olan.Ne GSP nede BJ Penn değiller bence.
Zaten tamamen bu örnekler doğrultusunda ben GSP'nin pek Silva'ya rakip olabileceğini düşünmüyorum.Tabi bu düşüncemi GSP bir ortasiklet maçı yapıp gördükten sonra dahada belirginleştirebilirim.Şuan tamamen tahmini yorumlar yapıyorum.GSP'yi seviyorum ve müthiş bir dövüşçü olduğunu kabul diyorum bu arada.

Shane Carwin ve Brock Lesnar karşılaşması sanırım müthiş heyecanlı olacak.Dört gözle bekliyorum.
Bu adam Lesnar'ı da nakavt ederse,UFC tarihinin en spektaküler ağırsikletlerinden birisi olur.

Unknown dedi ki...

Hardy maça hazırlanırken artistlik yapmak yerine keşke biraz takedown defense çalışsaymış diyorum:)

Maçı izlerken GSP'nin maçta yakaladığı kimura ve armbar'ı rakibini sakatlamamak için tamamlamadığını düşünmüştüm..
Fakat maçtan sonraki açıklamalarında yakaladığı submissionlarda teknik hatalar yaptığını, bu yüzden başarılı olamadığını açıkladı..

Açıkcası BJJ siyah kuşak bir dövüşçünün 2 tane basic submissionda nasıl teknik hata yapabileceğini anlayamadım..
Anlayabilen varsa söylesin? Bu işte bi saçmalık yok mu sizce de?

ahmet dedi ki...

HumAnimal,bende açıkcası maçı izlerken seninle aynı şekilde;acaba kolunumu kırmak istemedi şeklinde düşünmüştüm.Ancak belirttiğin gibi maç sonu açıklamasında GSP bu pozisyonlarda teknik hatalar yaptığını söylemiş ve üzerinede bu hataların ne olduğunu,neden pozisyonda rakibini bitiremediğini bjj koçu ile görüşüp,düzelteceğini dile getirmişti.

Hal böyle olunca akla bazı seçenekler geliyor mesele ile alakalı.

1-Gerçekten rakibini sakatlamak istemedi ve pozisyonları zorlamadı ve maç sonu bunu dile getirip rakibini küçük düşürmektense hata yaptığını belirterek son derece kişilikli ve sportmen bir davranışta bulundu.İş eğer böyleyse yakında haberi çıkar kanımca.(henüz yabancı forumları araştırma vaktim olmadı)Kaldıki ben GSP'den böyle bir davranış beklerim.Son derece kişilikli ve iyi bir sporcu ve düzgün bir atlet.Kendine olan aşırı güvenini ifade edip sergilemekten asla kaçınmıyor ve fakat rakiplerine duyduğu saygıyıda her defasında belirtiyor.
Gerçi bu durum kulağa fazla dramatik geliyor ama olmaz öyle şeyde diyemiyorum.

not:Mesela bu pozisyonlarda GSP yerinde,Shinya Aoki yahut Frank Mir olsaydı salise düşünmez kırarlardı kolunu rakiplerinin.(Mir'in,Lesnar'ı böyle yakaladığını düşünsenize:))
Bu birazda dövüşçü kişiliği ile alakalı bir durum.Aynı gece Rousimar Palhares -hakemin araya girmesine rağmen- sakatladı mesela rakibini.

2-Dövüş anında söz konusu pozisyonları izlerken acaba dedim Hardy'nin inanılmaz bir kol gücü varda bu dirence sonuna kadar dayanıp GSP'nin yukarıda bahsettiğimiz merhamet eşiğini kırmayı başarıp,pozisyonları bırakmasınımı sağladı.Buda olabilir çünkü Hardy gerçekten çok güçlü bir adam.
Bu arada GSP'nin pozisyonları bilinçli olarak zorlmamasının altında,maçı zaten domine ediyor olması ve bu doğrultuda hakem kararıyla kolayca kazanacağını biliyor olmasıda kuvvetle muhtemel.
3.Şans!
Buda bir ihtimal.Hardy pozisyonlardan şans eseri kurtulmuşta olabilir.Tabi bu durumda devreye birazda 2.şıkta belirttiğim kol gücüde giriyor.En azından şansı destekleyici unsur olarak.Şöyleki;Hatrılarsanız ilk armbar anında pozisyonun sonlarına doğru Hardy dirseğini çok kritik bir şekilde dışa doğru çevirip ters açıyı rahatlatmış ve devamında da kurtulmuştu pozisyondan.
Şahsen dirsek ve diz sakatlıkları geçirdiğimden biliyorum.,bu tür anlarda eklemlerin milimetrik sağa,sola oynamaları beraberinde ya mevcut ciddi sakatlıkları getiriyor yada o minnacık farklarla kurtuluyor.İşte Hardy'de ilk pozisyonda o dirseğini çevirirken bahsettiğim milimetrik kıvırmayla kurtuldu pozsiyondan.Buda nereden bakarsanız büyük şans oluyor bence.
Kimura pozisyonunda ise yine hatırlarsanız neredeyse pes etmek üzereydiki vazgeçip direnerek kurtuldu.Burada da yine kol gücü ve -eğer varsa- GSP'nin merhameti devreye giriyor.
Hardy maç sonu Joe Rogan bu pozisyonlarda tap out'u düşünmüş olabileceğini kendisine sorduğunda,pes etmenin ne manaya geldiğini bilmediği şeklinde ironikte bir cevap vermişti zaten.

Tabi bu açıklama sonrası GSP uyuz olup,''ulan bilerek kırmadım ben senin kolunu ne artistlik yapıyorsun pes etmeyi bilmem diye'' derse onuda ben bilemiyeceğim :).

ahmet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Gabe dedi ki...

Frank Mir bir somun ekmekten ibaret olmuş. Bu adam bari siklet fln düşse de güç, kalıp vs ile biraz maç kazansa yau. Carwin'in yumruk hızı ve gücü Fedor gibi. Dikkatimi çekti. Adamın sadece öküz gibi vuruyor olması değil hızlı yumruk atıyor olması da UFC içinde pek rastlanmayacak bir durum.

velhasıl "dövmüş" diyebileceğimiz bir sonuç olmuş Mir vs Carwin maçında.

Gabe dedi ki...

nihayet GSP maçını da izledim. UFC'nin "gelmiş geçmiş en akıllı, en kafası çalışan dövüşçüsü GSP'dir" diye bir kenara yazmak, tarihe not düşmek lazım.

Maça çıkmadan önce rakibi kafasında tamamen çözüp planına sonuna kadar sadık kalan, sonra da perişan eden başka bir sporcu bilmiyorum ben. Ha tabi bunu yapan bir sürü sporcu var ama kimsede bu disiplin ve sabır yok.

Tabii bu maçtan sonra GSP'nin bir başka özelliğini daha öğrenmiş olduk. o da -herhalde kanadalı olmasından kaynaklanıyor- merhametli ve kimsenin kolay kolay ekmeğiyle oynamayacak kadar mert bir adam olması. dan hardy isimli horozun pek ala iki kolunu da kırıp eline verebilecekken, özellikle de kimura'da, vazgeçip başka bir şey denemeye karar vermesi cidden önemli. Hoş ayakta da bence ezerdi dan hardy'i ama olsun. strateji önemli; millete bu işin horoz dövüşü ya da adrenalin patlaması değil son derece teknik bir sanat olduğunu gösteriyor her defasında.

Silva da aynı kafa yapısında bir adam benim gözümde. Fedor keza aynı. Dilerim Lesnar büyükbaşı çağdaşı olan bu sporculara bakıp biraz feyz alır, kendine çekidüzen verir, diyeceğim ama öyle yapmayacağını hepimiz biliyoruz.

Unknown dedi ki...

Mir vs. Carwin maçında gördük ki ağırsiklette artık yepyeni bir dönem başladı..

UFC ağırsiklette Lesnar'ı tehdit edebilecek 3 potansiyel şampiyon var:
Carwin, JDS ve Velasquez..

Uzun bir süre kemer bu 4'ü arasında gidip gelecek, araya da kimseyi almayacaklar diye düşünüyorum..

Nogueira, Mir gibi tecrübeli isimler yavaş yavaş silinecekler,gatekeeper olacaklar ya da başka organizasyonlara kayacaklar..

ahmet dedi ki...

Lesnar pek sevilmeyen ve o tahta pek layık görülmeyen bir dövüşçü ki bencede hak ediyor bu anti-sempatiyi..Bir an önce indirseler yeridir.
Bu doğrultuda Carwin evet olabilir ama hem JDS hemde Velazquez'in fizik olarak küçük kalacaklarını düşünüyorum Lesnar karşısında.Kaldıki bu ikiside teknik anlamda Carwin'den çok daha iyi dövüşçüler.
Fakat ''bazen boyut önemlidir'' arkadaşlar.

Bunlar gerçekleşmez ise,şöylede bir durum var;
Süper atletik özelliği ve üstün fiziği her geçen gün tecrübesi artıp sporu öğrendikçe onu dahada yenilmesi zor bir adam haline sokacak,buda kaçınılmaz bir gerçek bana sorarsanız.

..Ve o gün gelip çattığında,Fedor 'The Last Emperor' Emelianenko'nun karşısında bulacak kendisini.

Vaaoouuuuv ne maç ama (Joe Rogan'laşayım biraz) :)

BJ Penn dedi ki...

GSP gibi, Silva gibi delikanlı adamlar lazım bu spora. Yoksa "human cock-fighting" etiketi yapışacak ve silinmeyecek. Aoki gibi, cumartesi günkü Palhares gibi, Dan Henderson gibi adamlar rakiplerini sakatlayarak nefret topluyorlar. GSP istese Kimura ile Hardy'nin kolunu rahatça kırardı. Arm-bar'da ise kalçalarını yukarı kaldırmadığı için hareketi tam uygulayamadığı konuşuluyor. Sıkıcı bir adama dövüştüğünün sinyallerini verse de en dominant şampiyon olarak emekli olacağı kesin gibi.

Frank Mir'in yenilgisi, mma tarihindeki yanlış taktiklere örnek olarak gösterilebilecek bir olaydı. Belki yine yenilirdi ama Carwin'le ayakta dövüşmeyi seçmek ve kafese sıkıştırılınca hiçbir şey yapmamak (en azından eskiden yaptığı gibi
rakibini üstüne çekerek düşürür ve submission deneyebilirdi) Mir'in sonunu hazırladı. Tek isteğim Carwin'in Lesnar'a da aynı tarifeyi uygulaması.

Nate Diaz da beni çok sevindiren bir performans gösterdi. Rakibinin 3-4 kilo fazlası olmasına rağmen rahat bir galibiyet aldı. Bu çocuk ve ağabeyi, müthiş boks stilleri ve bjj yetenekleriyle mma dünyası için şanstır.

Ricardo Almeida'yı da 1 sene içinde kemer maçında göreceğiz gibi görünüyor.

ahmet dedi ki...

Diaz kardeşlere bende bir şapka çıkarmak istiyorum.Özelliklede Nick'e.Eskiden antipatik buluyordum ancak zaman içerisinde izledikçe değişti fikirlerim.Bu adamın aşırı efektif boks tekniği ve dövüş stili beni çok etkiliyor.Dünyada çıkıp rezil edemeyeceği kimse yok bence.
Marius Zaromskis gibi hayvani bir strikerı mahvetti bu çocuk daha ne olsun.

volkan55 dedi ki...

sıkı bir ufc takipcisi olarak bence Mir artık emekli olma yolunda emin adımlarla gidiyor.. bu lesnar ayı'sını bir tek Carwin zorlar :( şanslar bence eşit.

Yorum Gönder