Pazartesi, Ağustos 09, 2010

UFC 117: Sonnen salladı ama yıkamadı.

Bugüne kadarki UFC kariyerinde toplam 208 darbe alan Anderson Silva, Cumartesi gecesi Chael Sonnen'den bir maçta 289 yumruk/dirsek/diz/omuz darbesi yedi. (kaynak: bloodyelbow) Kansporu'ndaki ankette sizler tarafından kendisine ancak %6 galibiyet şansı verilen Sonnen, hepimizi şaşırtarak Silva'yı altına alıp 23 dakika boyunca dövdü. Ancak Silva, 5. raundda bir anda triangle choke ile şapkasından bir galibiyet daha çıkarmayı bildi. Böylece Sonnen, son yılların en büyük galibiyetine imza atacakken direkten dönmüş oldu. Maçtan önce kaburgalarından sakatlanmış olduğu bilinen Silva ise, efsane statüsünü perçinlemiş oldu.

Aslında dün gece, uzun süredir merakla beklenen maçta, 2 antipatik insanın tarihe geçen maçını izledik diyebiliriz. Anderson Silva son maçlardaki şımarık ve laubali tutumuyla MMA'in bir anda en tepki çeken insanı olmuşken, Chael Sonnen ise country müzikle maçlara çıkan, pembe tshirt giyiyor diye Silva'ya laf sokan, sadece reklam olsun diye boş boş konuşan bir ''battaniye'' dövüşüçüsü görünümündeydi. Ancak Cumartesi gecesi, Sonnen, konuştuklarının içinin boş olmadığını ispatladı! Hayatımda belki de ilk defa bir güreşçiyle vurucunun maçında, güreşçiyi tutuyorken buldum kendimi. Ama işe bakın, o maçta da vurucu güreşçiyi submit etti...

Gecenin diğer bir merakla beklenen maçında Junior Dos Santos, Roy Nelson'un o mullet'lı kafasını kum torbasına çevirdi. Nelson'un aldığı darbelerden sonra yere düşüşleri bana Tank Abbot'un yediği dayakları hatırlattı. Ancak 3 raund boyunca nasıl olduysa Nelson o koca göbeğiyle Santos'a direnmeyi başardı ve maçı jüriye taşıdı. Şimdi Santos, Cain vs. Lesnar maçının galibiyle kemer maçına çıkmaya hak kazanmış oldu. Ama aslında bu maçta belki de kaybeden taraf, maçı bitiremediği ve tek yönlü bir dövüşçü olduğu iyice meydana çıktığı için Dos Santos oldu. Bir de enteresan not: şimdi UFC, Nelson vs. Carwin eşleşmesini düşünüyormuş...

Gecenin diğer maçlarını dikkatli izlemedim. Çünkü pazar sabahı event'i torrentten indirip beraber izleyecek olduğum arkadaşım Özgür Barka ''akşam 6'da gelmiş olur UFC'' demişti. Ben de mutlu bir şekilde kızarkadaşımla birlikte 6'ya kadar başka bir arkadaşımın evinde havuza gitmeye gittim. Ne var ki, Özgür saat 3buçukta arayıp ''hadi olm indi, gel, gel, gel'' ve ardından da ''ben başlıyorum oğlum izlemeye hadi'' falan dedi. Ben de ordan arkadaşlarımı bırakıp pat diye çekip gidemezdim ve Özgür'e ''iyi tamam sen izle'' dedim. Sonra da hemen o dakika havuzu falan bırakıp tek başıma üst kata çıkıp arkadaşımın laptopundan MMAshare'den izledim merak ettiğim 2 maçı. MMAshare'den izlerken Silva Sonnen maçı da 4. raundun sonunda takıldı mı! Kafayı yedim sherdog'dan girdim sonucuna baktım maçın. Sevgili dostum Özgür'e küfrettim içimden.

Neyse, maçların sonuçlarına ve özetlerine baktım. Struve'un 5 dakika çok sağlam dayak yemesine rağmen 2. raundda nakavtla kazandığı enteresan bir maç var. Clay Guida yine kazanmış. Fitch ve Hughes da yine kazanmışlar... Maçları hala izlemediyseniz teker teker ufcturk.net'ten yüksek kalitede izleyebilirsiniz. Bu arada artık ufcturk.net maçların sonuçlarını açıklamadan videolarını koyuyor siteye. Mmashare yerine direk burdan izleyin derim. Keza full event'i izleyemediğim zamanlar ben öyle yapıcam artık.

ve benim için gecenin en bomba hareketi, Sonnen'in yerde Silva'nın kafasını alkışlarcasına çift elle tokatlamasıydı. PRIDE günlerini hatırlattı...

18 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
caglar dedi ki...

bence silva sonnen dovusu tarihin en iyi ufc dovuslerinden biriydi.

anderson silva kotu bir performan sergilemesine ragmen benim gozumde daha da efsanelesti.
sonnen de gercekten iyi dovuscu.

isin ilginc yanı en iyi strikerlardan birini gurescinin elinden Brazilian Jiu-Jitsu kurtardı.

yine fedor Brazilian Jiu-Jitsu ile yenildi.

oysa bundan 4-5 ay once artık mma de bjj nin hicbir onemi kalmadıgını dovusculerin basit bir take down defence calısıp gures veya striking ozelliklerini artırarak bjj yi tamamen mma den sileceklerini yazan 10 larca yazı okudum sherdogda.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

sonnen beni de şaşırttı..silva yı tanımak mümkün değildi..hele hele ilk raundun sonlarında ayakta silvaya arkaarkaya yumruk salladı sonnen silva a ya bilinçli ya da istem dışı ne kaçabildi ne bişey yaptı yumrukları yedi resmen..

saolsun ufcturk.net in sahibi Mustafa KUla kardeşim den bir ricam oldu..maçları hd olarak izlemek istiyorum ama Mustafa kardeşimiz başlıkları kimin kazandığını söylereyerk maçın videosunu yayınlayınca hiç bir merakım kalmıyo ve başka sitelerden kalitesi düşük videolardan izliyodum bende :)..yani sonucunu bildikten sonra bi anlam ifade etmiyo artık o maçlar.. Musutafa ya maçların sonucunu söylemeden yaparsan başlıkları daha makbul olucanı söyledim..saolsun kardeşim kırmadı bizi ve merakla artık ufcturk.net ten hd olarak izleyebiliyoruz maçları ilk olarak tabi: )

hem Can kardeşimize Hem Mustafa kardeşimize verdikleri emeklerden dolayı tekrar teşekkür etmek istiyorum :)

Can Evrenol dedi ki...

Anderson Silva'nın kaburgasında kırık varmış, Mart 2011'e kadar yok Silva

Unknown dedi ki...

Şoke oldum izlerken.. herkes gibi silvanın macı rahat alacagını dusunurken sonnen gozumde devlesti resmen. macı silva almıs olsada konustugu kadar iste yapabildiginide kanıtlayan sonnen de fan kazandı bnce..

dos santos roy nelson macı bence cok zevkliydi. surekli roy ne zaman ko olacak die bekledim ama nasip olmadı malesef :)

matt hughes aslında macı illegal bir submission ile kazandı. bilirsiniz cogu choke submissionları aslında bircok kisinin tahmin ettigi üzere nefes borusunu degil beyne giden kan akısını durdurarak gerceklestirir. hughes ise bildigin adem elmasından sıkıp nefessiz bırakarak bayılttı. bnce ilerde ufc bunun tekrarlanmaması icin birsey yapmalı diyicem ama bu kolay kolay yapılabilecek bi harekette degil

son olarak yarım poundu vermeyi reddederek kazancının yuzde 20sini veren alvese allah akıl versin ve middleweighti turlasın diyorum

yasin dedi ki...

Sonnen baştan sona üstün götürdüğü ve kazandığı kemeri yaptığı hatayla devretti. Sonnen'in bu kadar dominant olmasının sebebi bence Silva'nın sakatlığıydı. Hatta 1.roundun sonunda kaburgasına işaret ederek yaptığı mimik herşeyi anlatıyor. Bu kadar sıkıntıya rağmen 5 round bir güreşçiyle boğuşmak ciddi bir iş ve bir şampiyona yakışanı yaparak kemerini korudu. Bu maçtan sonra düşüncem eğer ileride izleyebilirsek GSP&Silva eşleşmesi çok eğlenceli olur. Gecenin en zevkli olayı Struve'nin geri dönüşüydü. Ayrıca JDS Nelson'u yıkamadıysa Lesnar'a hiç heveslenmesin. Şahsi fikrim Lesnar Cain'i geçerse 2. bir Carwin maçına kadar yenilmez. Şu an onu durdurucak tek kişi Carwin görünüyor. Tabi ki UFC'de. Yoksa Fedor onun ifadesini çok güzel alır.

caglar dedi ki...

fedor hicbir kosulda yani ne ayakta ne yerde lesnarı yenemez.

gerci fedor hicbir zaman ufc ye gelmeyeceği icin konusmak sacma ama gercek bu.

yasin dedi ki...

Çağlar seninki de benimki gibi varsayım. Bu maç gerçekleşmediği sürece bu tarz spekülasyonlar hep olacak. Ama benim şahsi fikrim Fedor şu an en iyisi.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

yani fedor şuan en iyisi tabiki..bi maç kaybetti diye fedor u bukadar küçümsemeyin..bi hata yaptı ve hatasının bedelini ödedi..ve inanın bu daha iyi oldu..kaç maçtır yenilmiyo fedor ve büyük bi stresten kurtuldu artık..eğer werdum la bi maç yapsa ilk raundda biter yine ve kesinlikle werdum nakavt olur..

van auger dedi ki...

roy nelson o devasa göbeğini eritse şimdiki halinden daha güçlü olurdu.jds'in kemer maçına kadar zamanı var, tek yönlü olduğuna katılmıyorum
bjj hocası nogueira ve bulunduğu takımda kara kuşak sahibi bjj ciler ile dolu.bu arada sonnen son raunda battaniyelik yapsaydı şimdi belinde kemeri vardı.

NigelfuckinBenn dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
NigelfuckinBenn dedi ki...

Anderson Silva her ne kadar ciddiyetsiz hareketleri ile eleştiriliyor da olsa ne kadar önemli bir dövüşçü olduğunu başta patronu olmak üzere herkese hatırlattı.Sonnen ise belki de hayatının galibiyetini alacaktı ama ufak dikkatsizlikler büyük şeylere maal olabiliyor.

Junior Dos Santos kazandı kazanmasına ama izleyicilere tam olarak ben şampiyon olurumu hissetirmedi.Roy Nelson ı onlarca kez KO pozisyonuna soktu ama bitiremedi.

Bu arada her zaman ki Fedor - Lesnar muhabbeti geçmiş .Hem de Lesnar ın hem yerde hemde ayakta Fedor u yeneceği şeklinde :D şaka yapılıyor sandım başta ama değilmiş.Siz Carwin e karşı mahvolduğu ayak oyunuyla yere indiğinde yüzünü korumaktan aciz olan Lesnar ı izlemediiniz mi? Yoksa o Brock Lesnar ın ikiz kardeşi miydi?

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

TheLastEmperor son paragrafında sana tümüyle katılıyorum..çok güzel açıklamışsın olayı :)

BJ Penn dedi ki...

Sonnan böyle bir Silva'yı daha çok arar. Elinden geleni yaptı fakat sakat sakat dövüşen Silva'yı bitiremedi. Silva da sikletinin en iyisi olduğunu yine gösterdi. UFC, Silva'nın sakatlığından dolayı Nate-Palhares galibiyle Belfort'u dövüştürüp kazanana bir geçici kemer verebilir.

JDS-Nelson maçı, fikir vermekten uzaktı. JDS henüz yerde sınanmadığı için "yer oyunu yok" deniyor ama unutmayalım ki adam Nog'larla ve daha birçok siyah kuşak BJJ ustasıyla antreman yapıyor. Kemer maçında şansı o kadar da az değil. JDS gibi bir adam, Carwin karşısında ayakta çok zor durumlara düşen Lesnar'ı veya Kongo'ya nakavt olma tehlikesi geçiren Cain'i yenebilir.

alves-Fitch baştan sona komediydi. Bu kilo düşme olayına bir çare bulmak lazım. Tartıda fazla çıkan, kazancının belli bir yüzdesini vererek kurtulmamalı. Hughes-Alves maçında da aynı şey yaşanmışt. Belki Alves kilo düşse daha yorgun çıkacak ve o maçı da kaybedecekti. Artık 185 lbs'ye çıkmasının vakti geldi. Bu arada yemin ettim, bir daha asla Jon Fitch dövüşü izlemeyeceğim. Bu kadar sıkıcı bir adam daha yoktur herhalde.

ahmet dedi ki...

Sonnen’in maç öncesi haftalar boyu afedersiniz cazgır kadınlar gibi konuştukça konuşması ve buna rağmen çıkıp epey üstün bir dövüş çıkarmasını büyük bir şaşkınlık ve kızgınlık içerisinde izledim bütün maç boyunca.

Dövüşçüler maç öncesi’’trash talking’’ yapıyorlar tamam ama bir yere kadar yapıyorlar ki buda bir ölçüde dövüşlere heyecan getiriyor.Fakat Sonnen artık bununda ötesine geçmişti.Hayalim Silva’nın adamın ağzını burnunu dağıtması yönündeydi ama işte öyle olmadı maalesef.

Hani böyle olmasa samimi şekilde bu maç sonunda saygı duyardım Sonnen’e karşı.Ne olursa olsun büyük şampiyona kök söktürdü.Ama içimden her ne kadar saygı duymak geliyorsada bu saçma ve spor dışı konuşmaları beni engelliyor.

Kalkmış birde mma programlarında nasıl Anderson’a üstünlük sağladığını yok nasıl iyi boks yapabildiğini Anderson karşısında bu duruma hiç şaşırmadığını vs anlatarak hava yapıyor.

O derece üstün götürdüğü bir karşılaşmayı neredeyse ‘’kırma kolumu’’ diye yalavaracak şekilde pes etmesi sonucu kaybetmiş olmak hiç etkilememiş belliki gururunu.Zaten gururlu bir dövüşçü olsa bu kadar zevzeklik etmezdi.
Bence dövüşçü olarak bu geceden çıkaracağı çok ders vardır ama en büyük dersi maç sonunda onca konuşmasına ve üstün bir dövüş çıkarmasına karşın Anderson’un son derece mütevazı bir şekilde sevincini yaşaması ve dahada önemlisi gelip ne olursa olsun rakibinin önünde eğilip ona saygı duyduğunu ifade etmesinden çıkarması gerekiyor.

Bence çok öenmli bir ayrıntıya işaret etmek istiyorum bu noktada;
Hatırlarsanız Anderson'un maç sonu Joe Rogan yanına geldiği esnada yüzünden çok belli oluyordu kaburgasından dolayı büyük acılar çektiği.Buna rağmen geleneksel kıyafetini (Gi) büyük bir inatla giymeye çalışması,siyah kuşağını bağlayana kadar diretmesi ne kadar büyük bir uzakdoğu sporcusu (martial artist) olduğunu gösteriyor.Sırf bu sebepten dolayı bile sonsuz saygı duyuyorum ona.Gerçek bir savaşçının davranışları bu bence.Olaytın ruhuna nasıl inebildiğini gösteriyor (Bushido).

Bu derece büyük bir fark var iki dövüşçü arasında.

Bu maç hayatının en zorlu maçı oldu şüphesiz.Buna rağmen,onca darbeye ve en önemlisi kırık kaburgayla götürdüğü maçı bir şekilde kazanmasını bilmek ancak büyük şampiyonların yapabileceği bir şey.Bu arada öğrendikki epeyde sağlam bir çenesi varmış adamın .
Hani kafamda zaten bir şüphe yoktu ama bu maç sonunda belli olduki, bu dünyanın en azından içinde bulunduğumuz zaman diliminde en büyük dövüşçüsü Anderson Silva’dır.

ahmet dedi ki...

JDS vs Nelson

Bu maç sonunda forumlarda okuyorum herkes Santos’un Nelson’u bitirememesini eleştiriyor.Nasıl çıkıp Lesnar’ı yada Cain’i bitirecekmiş.Bende soruyorum o zaman acaba kimse Nelson’un ne kadar fantastik bir çeneye sahip olduğunun farkında değilmi.

Yani Lesnar yada Cain kaldırabilecekmi bu darbelerin hepsini.Hatta Carwin’ide dahil edelim bunların içine (ne maç olur ama).
Lesnar’ın çokta sağlam çenesi olmadığını daha önceden biliyoruz zaten.Neredeyse Mir bile bitirecekti adamı.Carwin zaten sarstı.Tek gücü fiziksel ve güreş üstünlüğü bence.Hani JDS çıkar yener bu adamları demiyorum ama Nelson’u bitirememiş olması üzerinden kemer maçlarında avantajsız olduğunu söylemekte doğru değil bence.Yer konusunda ise BjPenn’inde dediği gibi adam çok önemli isimlerle çalışıyor önemsenmeyecek bir seviyede olduğunu sanmıyorum.En azından kağıt üzerinde mor kuşak sahibi bir bjj uygulayıcısı.
Bu arada mma live programnda Nelson’a sordular ne olur o maçlar diye.’’Valla bilmiyorum ama hangisi olursa olsun Cain yada Lesnar bu adamla kalkıp ayakta kapışmaya çalışırlarsa yere yapışırlar dedi.
Ben açıkcası Lesnar değilde Cain,JDS maçını çok izlemek isterim.Ne olacağını çok merak ediyorum.Sonuçta Cain’de Big Nog karşında önemsenmesi gereken bir boks yeteneği olduğunu göstermişti.

Bence JDS nin eleştirelecek tek yanı,dövüş taktiğini tamamen yumrukları üzerine kurması.Bence kesinlikle daha fazla şeyler katması gerekiyor ayaktaki cephanesine.Kaldıki Nelson maçında resmen bağırıyordu alçak tekmeler ki işte o zaman bitirebilirdi bence Nelson’u.Alçak ve hatta yüksek tekmeleri devreye sokması gerekiyor bence.Ülkesinde kickbox şampiyonlukları olan bir adamdan bahsediyoruz sonuçta.Böylesine üstün boks tekniğine sahip birisinin devreye tekmeleride soktuğunda dayanılmaz bir striker olacağını düşünüyorum.

Fedor hakıında bende kısa bir yorum yapayım.Millet çok sevdiğinden en iyi olanı en ufak bir şans buldumu yerinden indirmeye.Fedor’uda hemen dağıtmaya çalışıyorlar ilk yenilgisinde.Werdum’a karşı çok büyük bir hata yaptı ve maçı kaybetti.En iyide olsan rakibini asla küçümsememen gerektiğine dair önemli bir andı yaşadığımız.Bence Fedor’da gereken dersi çıkarmıştır o maçtan.Öte yandan önemlide bir stresten kurtuldu bana sorarsanız bu basit yenilgiyle.Uzun lafın kısası 32 maçta 1 yenilgi almış.Hala ve hala tartışmasız dünyanın en iyi ağır sikletidir bu adam.Tartışmak bencede çok komik oluyor.
Werdum’un galibiyetini kimse asla küçümseyemez.Sonuçta köpekbalıklarıyla dolu bir yerde denize girer ve saldırıya uğrarsan bunu şansızlık olarak değerlendiremesin.Fedor’da olsan BJJ üstadı bir adamın kollarına atarsan kendini işin biter malesef.
Tekrar karşılaştıklarında ne olacağını konuşmaya gerek yok sanırım.

Ekin dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ekin dedi ki...

Ahmet kardeşim yorum yazıcaktım ama yazmadan seninkini okudum gerek kalmadı. Söylemek istediğim herşeyi çok iyi dile getirmişsin.

Özellikle rakibe saygı konusu. Herşeyden önce bu işin adındanda belli olduğu üzere bir "SANAT" olduğu ve bu işi icra edenlerin ona göre hareket etmesi gerektiğini unutmamak lazım.(her ne kadar UFC bunuda yok etmeye işi köpek kavgasına çevirmeye çalışsada)


FEDOR & LESNAR
fEDORu sadece işini muhteşem yaptığı için değil, rakibe ve işine olan saygısı yüzünden destekliyorum.
Lesnar maç öncesi ve sonrası yaptığı hareketleri görüp deli olmayanınız yoktur heralde. Kondisyon ve teknikten yoksun olduğu gibi maç sonunda yüzü dağılmış rakibine bakıp dalga geçmesi taraftarlara yaptığı hareketler vs. vs. adının önünde kullanılan "Martial Artist" sıfatını ne kadar haketmediğinin göstergesi.
Bu maçın sonucu hakında artık yorum yapmıyacağım ama Fedorun zaten herkese kendini kanıtladığını düşünüyorum. Bunda 15 sene sonra
Lesnar ın hatırlanıcınağı dahi zannetmiyorum.

Özetlemek gerekirse:
En basitinden Karate müsabakalarında rakibinizi sakatlarsanız arkanızı dönüp saygı gösterirsiniz. Ama UFC nin Mixed Martial Arts adı altında yaptığı organizasyonlar bu kafadan süratle uzaklaşıyor. O yüzden L.Machida maçları dışında UFC izmemeye çalışıyorum. İki herifin üst üste çıkıp birbirine allah ne verdiyse vurması beni dövüş sanatı izleyicisi olarak tatmin etmiyor açıkçası. onu sokaktada izleyebiliyoruz...

Yorum Gönder