Pazar, Şubat 21, 2010

UFC 110: Gece Wanderlei'nin gecesi!


Sevgili dostum Alpagu'yla klasik UFC kahvelerimizi yudumlayarak, oldukça keyifli bir UFC gecesini geride bıraktık. Aslında UFC, bildiğim kadarıyla ilk defa bir öğlen vakti yapıldı. Ama bizim saatimizle her zamanki saatiyle gerçekleştiği için biz yine gece (sabah karşı) izledik. UFC 110, Avustralya saatiyle Pazar öğlen 14.00'te yayına girdi.

Gecenin main event'i Velasquez vs Nogueira'ydı. Yenilgisiz Velasquez'in eski toprak Nogueira'yı 2 dakikada nakavt etmesi ve gözünü zirveye dikmiş olması belki de gecenin en önemli olayıydı. Ama benim için gece Wanderlei'nin gecesiydi. Zaten Velasquez, o dünyalar kötüsü çıkış şarkısıyla ne yapsa nafile... Yaşayan efsane Nogueira'nın çenesi de o eski ''granit çene'' değil. Zamanında Fedor'dan, ve formunun zirvesindeki Cro Cop'tan yediği inanılmaz darbelere rağmen bir türlü yıkılmayan Nogueira, artık eski dayanıklılığını kaybetmiş gibi görünüyor. Önce Mir, sonra Velasquez... Nogueira'nın yıllar boyunca verdiği savaşlar artık yavaş yavaş yakasına yapışmaya başlamış anlaşılan...

Eski dostumuz Wanderlei'nin aldığı muhteşem galibiyet, bütün Wandy hayranlarına ilaç gibi geldi. Açıkçası her ne kadar kendisine uyuz olsam da, Bisping'i de bir yandan çok tebrik etmek lazım. Üst üste 3 eski PRIDE yıldızına karşı muhteşem savaşlar verdi (Henderson, Kang, Wanderlei). Ancak Bisping'in en üst seviyede yarışabilmesi hala biraz zor gözüküyor. Rampage denyosuyla beraber çalışmak da çok iyi bir fikir değildi... Rampage'ı yine dövüşçüsüne ''Nakavt edersen maçı kazanırsın'' gibi çok yardımcı olmayacak laflar ederken yakaladık. 

Gecenin en etkileyici ismi herhalde Avustralya'nın gururu George Sotiropoulos oldu. Joe Daddy Stevenson'ı kelimenin tam anlamıyla domine eden Sotiropoulos, adeta BJJ dersi verdi.  

Bonnar vs. Polish Experiment Soszynski de muhteşem bir savaştı. Tatsız bir şekilde biten maç büyük ihtimalle bir rövanş ile tekrar karşımızda olacak.

Ryan Bader galibiyetler serisine devam etti. 'Dean of Mean' Keith Jardine malesef bir kere daha nakavt oldu. Cro Cop'un maçı ise pek bir şey ifade etmedi...

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Velasquez çok tehlikeli bir dövüşçü olduğuu efsane Big Nog karşısında da gösterdi..

Heralde bundan sonra Junior Dos Santos ile bir maç yapar ve kazanırsa Brock Lesnar ile(tahminen) kemer maçına çıkar..

Brock Lesnar vs. Cain Velasquez'i düşünmek bile istemiyorum:)

ahmet dedi ki...

Velazsquez çok tehlikeli bir dövüşçü ''olmuş'' bence.İnanılmaz bir gelişim göstermiş ben bunu gördüm Nog karşısında.
Cain'in dönüm maçının Cheick Kongo karşılaşması olduğunu düşünüyorum.Hatırlayanlar vardır.O maçta Kongo ayakta bariz bir üstünlük sağlamıştı Cain'e karşı ve maçın en kritik anlarında ne hikmetse Cain ile yerde mücadele etmeye başlamıştı.UFC içerisinde yer hakimiyeti en zayıf olan adamlardan birisinin kalkıp All American güreşçiyle yerde boğuşma girişimini anlamak mümkün değil ki dövüşün bu dakikalarından sonra Cain kroki pozisyonundan kurtulmuş ve yerde bariz üstünlük sağlayarak kazanmıştı Kongo'ya karşı.Bu dövüş son derece stratejik bir andı ve iki dövüşçünün kariyerlerindeki dönüm noktasıydı bence.Bu geceden sonra Cain yükselişe,Kongo ise hızla düşüşe geçmişti.
Şimdi cumartesi günkü dövüş sonrası gördümki Cain Velazquez inanılmaz bir gelişim göstermiş.Müthiş bir striking becerisi kazanmış ve ne kadar yetenekli bir düvüşçü olduğunu ortaya koymuş.Ben genel duruşuna ve boks yeteneğine hayran kaldım açıkcası.Daha önemli bir konu maç içerisinde attığı bir,iki yüksek tekme varki hem bir ağır siklet için oldukça hızlı ve müthiş teknik görsellik içeriyordu.Maçın tam bu anlarında ''bu herif ne olmuş'' demekten alamadım kendimi.
Bir sonraki maçı kiminle olacak kestirmek zor şuan.En azından yakın bir gelecekte olmayacağı kesin gibi..Zira Dos Santos (yanılmıyorsam)önümüzdeki hafta Gabriel Gonzaga ile dövüşecek.Daha sonraki haftalarda ise Shane Carwin,Frank Mir ile karşılaşacak.Yani şuan için Cain'in muhtemel iki rakibide maça hazırlanıyor.Öte yandan Lesnar daha iyileştimi ne zaman kiminle dövüşecek belli değil.Ufc'de ağır siklet sınıfı biraz karışık.Kemer yolunda ilerleyen çok kişi var.Bakalım nasıl bir düzenleme yapacaklar.Benim tahminim Shane,Mir maçının galibi Lesnar ile karşılaşabilir çünkü bu ikisi bu karşılaşmaya interim kemer mücadelesi olarak çıkıyorlar.(''interim'' geçici kemer müsabakası anlamına geliyor).
Son olarak Cain hakkında şunu söylemek istiyorum.Bu adamın şuan için en büyük zaafı fiziği.Diğer ağır sikletlere göre küçük kalıyor.Bu durum özelliklede Lesnar karşısında handikap doğurabilir.Çünkü her ne kadar hiç sevmesemde Lesnar müthiş atletik bir ağır siklet ve o fizikte bir adamın öylesine hızlı hareket edebilmesi müthiş bir avantaj bence.Bakalım ne olacak,şu dakikadan sonra bu sikletteki her eşleşme bence müthiş heycanlı ve keyifli geçecek.

Big Nog'a gelince,
Ben maç öncesi açıkcası ibreyi çok az bir şekilde Nog'a çevirmiştim.Hem daha sempati duyduğum,sevdiğim bir adam hemde çok tecrübeli ve iyi bir dövüşçü.Kaldıki son Couture karşılaşmasında eski günlerinin sinyalini vermişti bizlere.Tabi Cain maçı sonrası şu gerçeği gördüm.Nog bu performansını yine kendisi gibi veteran ve çok daha yaşlı bir adam karşısında vermişti.Bu durumun Cain karşısına çıkmadan önceki performans tahminimde yanıltıcı unsur olduğunun farkına vardım.
Nog'un boks yeteneği çok yüksek ancak maçın daha başlarında görüldiki bariz bir hız farkı var aralarında Cain ile.Heleki daha ilk anlarda çenesine aldığı darbe sonucunda maçın Nog adına sıkıntılı geçeceği belli oldu.Nog efsane bir çeneye sahip ıolduğundan bu darbeyi atlattı başka bir dövüşçü olsa maç o saniyede KO ile sonuçlanırdı.O derece sert ve isabetli bir yumruktu o.Kısaca Nog hala büyük bir dövüşçü ama kemer yolu için artık geç olduğuda ortada.Oda malesef kariyerinin son düzlüğüne girmiş dövüşçülerden biri.Tabi daha en az bir kaç maç daha görürüz onu UFC'de.

ahmet dedi ki...

Gecenin benim açımdan en heyecanlı karşılaşması Wanderlei,Bisping mücadelesi idi tabikide.Maç öncesi bir tahmin yapamamıştım.Wanderlei hayranı olduğumdan heyecan içinde izlemeye başladım karşılaşmayı ve işin gerçeği hep ters bir yumruk alıp nakavt oalbileceği gerçeği ile izledim karşılaşmayı.Çünkü Wanderle her ne kadar hala daha çok tehlikeli bir dövüşçü olsada eskisi gibi etkili olmadığıda kesin.Bunu Bisping karşısında hafif şekilde sezmek zor olmadı zaten.En azından ne eskisi kadar süper agresif nede hızlı.Daha kontrollü ve kontra kovalayan bir strateji içindeydi ki yadırgamıyorum kesinlikle.Kariyerinin bu son dönemlerinde daha dikkatli ve kaybetme korkusu ağır bir şekilde maçlara hazırlanmasını doğal karşılıyorum.
Maça gelecek olursak ilk round bittiğinde artık adım gibi biliyordumki Wanderlei sonraki roundun sonunda atak yapıp indirecekti Bisping’i ve aynı bu şekildede sonuçlandı maç.Çok sevindim.
Bisping için şunu düşünüyorum.Bence son derece vasat bir dövüşçü Bisping.Teknik olarak çok yeterli bulmuyorum.Kaldıki çok etkili bir silahıda yok kafes içerisinde.Denis Kang’e karşısında çok iyiydi ama yinede bunun ötesine çıkabileceğini düşünmüyorum.

Stephan Bonnar,Kristof Soszynski karşılaşması müthiş geçiyordu ta ki Bonnar’ın açılan kafasından dolayı maç durdurulununcaya kadar.Devam ettirebilirdi diye düşünüyorum bu maçı.Ancak şöylede bir şey var,ek bir bilgi olsun buda;Kafa çevresi ve alın bölümü ve üzeri bölgelerde alınan kesikler vücudun neredeyse en çok kanayan bölgeleri.Bu yüzden burada alınan yaralar sonucu maçların durdulumasıda yeni görülen bir şey değil.Sanırım tekrar maç olur bu ikili arasında.

Ryan Bader,Keith Jardine’i etkili bir şekilde bitirdi ancak ben daha tam olarak gelişimini tamamlamadığını düşünüyorum Bader’in.Yetenekli ve fizik olarak üstün birisi olduğu kesin.Fakat en azından striking becerisi sadece güç üzerine odaklanmış gibi.Herhangi bir teknik sergilemektense tutturursam indiririm tarzında görünüyordu.Bu durumda Cain ile karşılaştırabiliriz bu ikiliyi çünkü ikiside tamamen aynı temelden güreşden geliyorlar.Cain,Bader’in inceleyip örnek alması gereken bir gelişim göstermiş kesinlikle.Bu gelişimi Bader’de gösterirse aynı derecede etkin bir isim olabilir sikletinde.Tabi her halukarda önemli bir galibiyet aldı bu gecede.

CroCop’ın rakibi arasında ciddi bir kalibre farkı vardı.Sabaha kadar devam etse aynı sonuçlanırdı bence.Ben CroCop’ın eski günlerine dönebileceğini sanmıyorum.Yavaş yavaş kayboluyor gibi mma semalarından.Kaldıki karşısına çıkardıkları adamı görünce UFC nin biraz daha onu kafeslerde tutmak istediğide görülüyor.Zira bir malubiyet daha mecburen kariyerini bitirmek zorunda bırakabilirdi kendisini.Ne olursa olsun herkesin kafeste görmek istediği bir isim CroCop.

Evet güzel bir geceydi bence.
Şimdi gözlerimizi UFC 111’e çevirdik.Bu gecede müthiş karşılaşmalar var.

GSP,Hardy’i nasıl parçalayacak.
Shane,Mir ikilisinden hangisi geçici kemeri beline takacak ve John Fitch,Thiago Alvez karşılaşması beni yeterince heyecanlandırmaya yetiyor açıkcası.

Yorum Gönder