Salı, Aralık 08, 2009

Kimbo galip, Jon Jones diskalifiye, Dev Bebek nakavt...

TUF 10 finalinin diğer maçlarında da oldukça heycanlı mücadeleler vardı. 2007'de MMA dünyasına giriş yapan sokak dövüşçüsü Kimbo Slice, sonunda resmen UFC'deki ilk maçına çıktı ve Houston Alexander karşısında net bir galibiyete imza attı. Beklenenin aksine iki tarafın da oldukça kontrollü oynadığı maçta, nakavt çıkmadı ama mücadele üst düzeydi. 

MMA dünyasının en kaliteli genç isimlerinden (şahsen en sevdiğim dövüşçülerden biri) olan Jon 'Bones' Jones ise, usta Matt Hamill karşısında çok iyi bir performans sergilemesine rağmen, malesef yasak dirsek darbeleri yüzünden diskalifiye edildi. 

Dev Bebek Marcus'un rakibi, TUF evinde haksız yere çıkıştığı Matt 'Et Kafa' Mitrione'du. 36 yaşındaki Marcus Jones, Mitrione'un yumrukları karşısında tutunamadı. Daha MMA öğrenmeye başlayalı 2 sene olmasına rağmen, inanılmaz gücüyle ve yer oyunuyla herkesi etkileyen Marcus'un yumrukları üzerine çalışması gerekiyor.

10 yorum:

BJ Penn dedi ki...

Kimbo-Houston maçı haricinde gayet iyi bir şovdu. Houston'ı Kimbo'nun karşısına stand and bang yapsınlar diye koydular, adam kondisyonu berbat olduğu halde Machida gibi dövüşmeye kalktı. Kimbo'nun da zaten kovalayacak hali yoktu. Houston bu maçtan sonra UFC'den kovulacaktır.

Frank Edgar çok iyiydi. Tek yenilgisi Gray Maynard'a karşı (utanılacak bir durum değil) ve çok yetenekli bir adam.

Mittrione'un galibiyetine çok sevindim. Jones evdeyken abuk sabuk bir nedenle adamın üstüne geldi, meydan okudu. Al sana meydan. Burası kafes, sadece BJJ ile ayakta duramazsın.

Roy Nelson da beklenildiği üzere tecrübesinin de yardımıyla şampiyon oldu. UFC hw'e taze kan getirebilecek mi göreceğiz. Gayet iyi bir dövüşçü gibi görünüyor ama üst seviyede adamlara karşı galibiyeti yok henüz.

Ve adamım Jon Jones. Arkadaşlar, maçı seyretmediyseniz illegal dirsekten dolayı kaybetmesi sizi yanıltmasın, adam zaten Hamill'ı domine ediyordu. Hatta hakem Big John olsa belki dövüşü çoktan durdururdu çünkü Hamill'ın yaptığı gibi sadece elleri havada tutmak kendini iyi savunmak anlamına gelmiyor. Bu kadar vahşi bir GnP az seyretmişizdir. Hamill (ki kendisi üst seviyede bir güreşçidir) hiç bu kadar aciz görünmemişti. Jones Greg Jackson gibi bir sihirbazla antreman yapıyor, grekocu olmaktan dolayı çok güçlü ve Anderson Silva gibi insafsız bir stand-up'ı var. Hamill'ı bile ufak tefek gösteren fiziği de cabası. Muhteşem bir dövüşçü olacağı kesin.

ahmet dedi ki...

Houston Alexander'a resmen uyuz oldum.Kimbo'nun karşısına çıkarılacak en uygun adamlardan birisi.Millet sizden ne bekliyor kaba tabiriyle bam güm girişmenizi.Senide zaten bunu iyi yaptığın için koymuşlar oraya ki az çok bir ismin varsa UFC'de oda bu özelliğinden dolayı.Ama sen kalk oyun planı falan kurmaya çalış,bütün bir round boyu adamın güya sakat dizine yüklenerek bitirmeye uğraş,dolap beygiri gibi ringde dön dur.Resmen -belkide gecenin görsel olarak en heyecan verici olabilecek bir maçı- son derece sıkıcı bir taktikle kazanmaya çalıştı.Sahidende kovarlar bu adamı UFC'den.

Marcus Jones evet saçma sapan bir sebepten dolayı yüklenmişti Mittrione'a fakat ona gelene kadar Mitrione nerdeyse tüm sezon boyu yok oram ağrıyor,yok kendimi iyi hissetmiyorum,yok kafama darbe aldım gibisinden özünde bir dövüşiçüye asla yakışmayacak tavırlar içerisinde olduğundan dolayı kesinlikle istemezdim galip gelmesini.
Kaldıki işi teknik açıdan değerlendirirsek evet Marcus'un ayakta becersisi sıfır ama öğrenebilirdi.Çünkü yerde oldukça etkili ve çok güçlü.Dhada önemlisi her zaman herkesin dövüşürken görmek isteyeceği bir fiziğe sahip.Yani olayın ticari boyutunda daha tercih edilebilecek birisi.
Diğer yandan Mittrione bence ne yetenekli bir dövüşçü nede kendisini geliştirecek bir beceriye sahip.Hiç dövüşçü kişiliği göremedim herifte.
Marcus kazansın isterdim açıkcası.Ama işin gerçeğide yahu Allah deve gibi fizik vermiş o kadar MMA meselesine girmeye karar vermişsin,insan hiçmi yumruk atamaz.Şaşırılacak şey yani.Hakikaten ''big baby'' adam.

Roy Nelson ise o evdeki neredeyse tek MMA dövüşçüsü kılıklı adamdı vede o kazandı zaten.Ancak özelliklede UFC içerisinde ilerleyebileceğini sanmıyorum.
Bir düşünüyorumda sikletindeki adamları;Kongo,Velazguez,Santos,Big nog,Frank Mir vs bunların birisini bile yenebileceğini düşünmüyorum.6 maçlık kontratını doldurup UFC hayatınıda noktalamış olur bence.Öpsün başına koysun zaten.Bu seviyede,bu yaşta ve fizikte veteran bir dövüşçü için piyango gibi bir şey bu başarı.

Jon Jones:)
Tornado gibiydi esti,dağıttı ve gözlerden kayboldu.

BJ Penn dedi ki...

Ahmet, Mittirone konusunda haklısın. Adamın yeteneği de yok, geleceği de. Zaten gayet korkak bir görüntü çizdi. Marcus'a iyi oldu dememin nedeni, bu tip tek yönlü dövüşçülere yanlı bakmam. Özellikle BJJ tabanlı adamlar bunun yanına kickbox ekleyemeyince mma'de çok aciz duruma düşüyorlar. Frank Mir'in takımında olan Vinicious Magalhaes öyleydi, Thales Leites de öyle. Hatta Damian Maia bile öyle denebilir. Bunlar BJJ'de dünya çapında adamlar ama mma'de üst seviyede olamıyorlar. Mesela güreşçiler (ki nefret ettiğim stildir) kickbox ya da BJJ ekleyemezse çok sırıtmıyor çünkü adamlar çok güçlü ve er geç rakibi yere indiriyorlar. Matt Hughes zamanında yumruk atamayarak 9 kere şampiyon oldu. Kickboxçular da tek yönlü olunca çok başarılı olamıyorlar ama hiç değilse KO olmadan puanla falan veriyorlar maçı. Kısacası sadece BJJ ustası olan adam hiç çekilmiyor. Tabii benim fikrim bu.

Bu arada uzak ara en kötü TUF sezonunun bitmesine sevindiğim kadar yeni sezonun koç tercihlerine de sinir oldum. Liddell ve Ortiz'in dövüşmesi UFC'ye ne katabilir?

ahmet dedi ki...

Bj dediğin herşeye katılıyorum.Bende hiç sevmem tek yönlü dövüşçüleri.Sevmeninde ötesinde zaten başarılıda olamıyorlar,bir yere kadar gelebiliyorlar en fazla.
Marcus Jones'un diğer verdiğin isimlerden farkı spora yeni giriyor olması.Daha öğrenebilir dememdeki sebep oydu.Gerçi adam 36 yaşında ne zaman öğrenecekte ne zaman uygulayıp bir yerlere gelicek.Her şekilde pek geleceği görünmüyor zaten MMA dünyasında.

Öte yandan saydığın isimler zaten yollarını almış,bir yerlere gelmiş adamlar ki onlar bile dediğin gibi başarılı olamıyor.Magalhaes dediğin adamın yanlış bilmiyorsam Abu Dhabi şampiyonluğu bile var.Ciddi anlamda yetenekli bir dövüşçü ama gel görki bir dövüş bile vermediler UFC'de.Demian Maia'ya zaten ''Bjj Wizard'' deniliyor uzmanlar tarafından keza Thales'te önemli bir isim.Ortak özellikleri belirttiğin gibi tek yönlü olmaları.

Bu tarz Bjj temelli adamlar deyince aklıma hemen Ricardo Arona,Nog kardeşler,Frank Mir,Bjpenn gibi isimler geliyor.Dhada artırılabilinir örnekler.Mesela önümüzdeki UFC 107 kartlarında Rousimar Palhares diye bir dövüşçü var(Murila Bustamente altından siyah kuşak).Çok teknik ve agresif bir bjj dövüşçüsü(biraz Ricardo Arona tarzı).Heyecanla bekliyorum onun maçını.

TUF 10 hakikaten epey kötüydü.Zaten Roy Nelson gibi birinin birinci çıkmasından belli içerideki adamların kalitesi.
Fakat benim en sinir olduğum konu Rashad ile Rampage'in dövüşmeyecek olmaları.Tüm sezon birbirlerine laf sokup,ağız dalaşı yaptılar.Hal böyle oluncada aralarında gerilen tansiyondan bende etkilendim ve merakla bekledim dövüşmelerini.Ama gel görkü rampage efendi kariyerini bitirme kararı aldı.
Dövüşseler bence Rampage indirirdi Rashad'ı.
Thiago Silva ile dövüşecek önümüzdeki eventlerden birinde.Silva'yı kesin favori görüyorum.

Tito ve Liddell benmde pek ilgimi çekmiyor.Şu Tito Ortiz'in sanki her an her dakika rol yapıyormuş gibi tavırları bir süre sonra sıkıcı oluyor.UFC'ye katkı değilde TUF içinde bir seyir zevki sunabilir yeni dövüşçülere bir şeyler öğretebilirler tabi.Sanırım yeni sezon middleweight'lerden kurulu olacakmış.

BJ Penn dedi ki...

Damian Maia yine bayağı bir dövüş kazandı ama iş Natei geçmeye gelince olmadı. Leites de muhteşem bir BJJ'ci (hatta bir yerde Maia onun için "benden daha iyi" demiş ama asparagas da olabilir) ama Silva'ya karşı title maçında ne kadar acizdi, zaten sonra da kovuldu. Palhares bence çok agresif değil. Hendo Rampage'e ve silva'ya kemerleri kaybettikten sonra onunla dövüştü. Yalandan yere düşüp Hendo'yu da oraya çekmeye çalışıyordu.

Nog kardeşler gibi, Penn gibi, Arona gibi olacak BJJ'ci dediğin. Güreşçi dediğin Rampage gibi vurmayı da bilecek. Mesela bence şişirilen bir Shinya Aoki var. Kendisi Dream lw şampiyonu ve efsane Yuki Nakai'nin öğrencisi. Ayakta hiçbir şey yapamıyor ama yerde bir şekilde son anda da olsa submit ediyor. Yine de o adam UFC'ye veya Strikeforce'a gelse Penn, K-Flo, Sherk, Sanchez, Maynard, Stevenson, Thomson, Melendez gibi adamların hepsi Aoki'yi ezer geçer.

Rampage-Rashad eşleşmesinde ölümüne Rampage'i tutarım ama Rashad yenmesi çok zor bir adam. Müthiş hızlı ve çok güçlü. Herkese problem yaratabilecek garip bir stili var. Rampage kafese dönmekten bahsediyor şu aralar, bence er ya da geç dövüşecekler.

Liddell bence artık yeni dövüşçüleri test etmek için kullanılmalı. Randy ve Coleman da öyle. Sadollah nasıl Baroni'yle test edildiyse mesela Jon Jones-Liddell gibi bir eşleşme anlamlı olurdu.

ahmet dedi ki...

İş sadece bjj olsa Brezilya zaten kaynıyor bu süper yetenekli adamlardan.Mesele bunu mma e uygulamakta.Gracie'lerin döneminde kimse bir şeyden haberdar değilken epey ekmeğini yediler zaten bjj meselesinin.Fakat şimdi görüyoruz tek yönlü adamların ne hale düşdüklerini.Süper yetenekli olmaları bile bir yere kadar getirebiliyor.

Bj zaten dikkat edersen Japon dövüşçülerin mma dünyası içerisindeki yerleri hep belli.Öyle çok büyük starlar çıkmıyor bu ülkeden.Tabi istisnai isimler var onları dışarı itemeyiz.Heleki hafif siklette büyük dövüşçüler çıkardılar.Pride Bushido serilerine bayılırım mesela ben.Takanori Gomi,Hayata Sakurai hemen aklıma gelen ilk ismler.Aoki yerde çok yetenekli ama dediğin gibi ayakta bişey yapamıyor keza Caol Uno'da bence aynı fazla şişirilen dövüşçülerden.İşin doğrusu ben Japon dövüşçülerden pek keyif almadım hiç bir dönem.

Liddel bence dövüşmeye devam ederse küçük düşürücü nakavtlar almaya devam edecek.Stili buna çok müsait.En üst seviyedeyken çok etkindi ama zayıfladıkça içinde çok açıklar barındıran bir tekniği var Liddel'in.Son maçlarında ard arda ciddi nakavtlar almasıda belli ediyor zaten.Aynı şey Coleman içinde geçerli.Bence bu adamlar yavaş yavaş ellerini çeksinler.Baroni yine Sadollah karşısında çok aciz duruma düşmedi.İtici ama yürekli bir dövüşçü oldu her dönem.

Rampage gibi yere vurmayı dedinde aklıma geldi,Kimbo'nun Houstan'a yaptığı body slam olağanüstüydü..

BJ Penn dedi ki...

Rampage aklıma hep Ricardo Arona'ya yaptığıyla gelir. Triangle choke'a yakalanmışken adamı kaldırıp yere çarptı, hem de nakavt etti. Karşısında Chute Boxe'tan herhangi birisi yoksa süper dövüşçüdür Rampage:)

Kimbo'yu çok beğenmiyorum ama yine de takdir ediyorum. Bu adam bu yaşa kadar antreman bile yapmıyordu doğru dürüst. Evinin arka bahçesinde saçma sapan dövüşler yapıyordu (çoğunu kazandı ama Boston'lı bir polis memurundan yediği dayak da süperdir). 35 yaşında antremana Bas Rutten'la başladı, TUF'a katıldı, yenildi ama çok tecrübeli olan Nelson'ı da bayağı korkuttu. Geçen hafta sonunda o kadar kilo düşmesi bile başlı başına etkileyiciydi. MMA'e başladığında 300 lbs civarında olan bir adam 215'te maça çıktı. Houston gibi birisini bile korkuttu. Houston Jardine'den, Alessio'dan ve Thiago Silva'dan bile korkmamıştı ama Kimbo'dan çekindi.

ahmet dedi ki...

Ben zaten anlamıyorum Rampage neden kariyerini bitirme kararı aldı.Sahidende artist falan olma merakına girdi herhalde.Etrafta ne kadar kötü bir oyuncu olduğu konuşuluyor ki bende izledim bir videosunu gerçekten komik boyutta.
İşin dahada ilginci yani beni asıl şaşırtan şey;kariyerinde kötü bir gidişatta yoktu.Wanderlei Silva'yı yenerek ciddi bir galibiyet aldı,ardından Keith Jardine'i yenip bir nevi güven tazeledi.Kemer mücadelesinin en ön sıradaki ismiydi fakat yanlış hatırlamıyorsam ciddi bir sakaltlık dönemine girdi o sıra ve araya Rashad Evans girdi kemer için.
Şimdi geri döneceğim açıklamaları yaptıysa kafasına dank etmiştir herhalde hata yaptığı.Tabi öte yandan da bu geri dönüşlerin pek hayırlı olmadığını defalarca gördük mma dünyasında.Ne olursa olsun o aldığınız momentumun,dövüş enerjisinin bir şekilde önünü kesmiş oluyorsunuz.

Bas Rutten daha sonrasında Kimbo hakkında -cümle altından- işim olmaz onun ile manasına gelen sözler söyledi.Kısa bir süre çalıştılar.

Houstan'ın Kimbo'dan çekinmesinin altında mma dışında daha ilkel duygular olduğunu düşünüyorum ben.Olaya değişik bir pencereden bakıyorum daha doğrusu.
Bu adamların ikiside sokaklardan gelme.Kimbo zaten herkes biliyor gerçek bir sokak dövüşçüsü.Bu doğrultuda Houstan,Kimbo ile yumruk yumruğa girmekten çekinmiş olabilir.Tabi bunu mazeret olarak görmüyorum zira bu adamları oraya bunu yapsınlar diye çıkardılar.Açıkça çekindi Kimbo'dan.Aslında Houstan iki elinde de inanılmaz güç barındıran birisi.Ben ilk bu dövüş açıklandığında,Houstan dağıtabilir Kimbo'yu diye düşünmüştüm.Tabi maçı izlemeye başladığımda gördümki Kimbo hem epey iri Houstan'dan hemde bariz girişseler indirirmiş gibi bir görünütüyüde verdi izleyiciye.Houstan bence hayatı boyunca uygulamadığı biçimde bir oyun planı ile çıkarak bir şekilde geride kalan kariyerini inkar etti.Bana sorarsanız büyük bir hataydı bu.
Kimbo bence biraz geç kaldı bu mma dünyasına girmek için.

BJ Penn dedi ki...

Ben Rampage'i anlıyorum aslında. Kolay para kazanmak birçok insanın tercih edeceği bir yol ve o da bunu seçti. Rampage genelde bir dövüşten 300.000 civarı (son iki galibiyetten 325'er aldı) para alır, reklamlar sponsorluklar derken senede 1.5 milyon kazanırsa çok iyidir. Ama o filmden 2 ayda 5 milyon falan kazanacaksa doğru seçim yapmıştır. Dövüşçüler bayağı popüler adamlar ama yine de hepsi çok iyi kazanmıyorlar. Bir programda Urijah Faber Kimbo hakkında "nasıl dövüştüğü ve kaç yaşında olduğu önemli değil, çok iyi para kazanıyor" demişti mesela. Faber hayatını buna adamış çok kaliteli bir dövüşçü ama Kimbo'nun tek maç için Elite XC'den aldığı yaklaşık 1 milyon'u belki 5 senede kazanabilecek. Bu adamlar çok ağır şartlarda çalışan süper atletler ve kimi zaman bu tip tercihler yapmaları yanlış değil. Bence burada Dana hata yaptı. Biraz erteleme ile Rampage'i tekrar kazanabilirdi.

Aslında ciddi bir sakatlığı falan da yoktu Rampage'in. Garip gelecek ama, bu durum Dana ve Frank Mir'in yakınlığının eseri. Rampage Rashad'la kemer için dövüşecekti. O dövüş UFC 100 için düşünülüyordu. Mir de Lesnar'la iki ay önce falan dövüşecekti fakat Mir sakatlandı. Dana da Mir'i kenara çekip Lesnar'a başka bir rakip vermek yerine o dövüşü erteledi ve 205 kemer maçını erkene aldı. Aldığı tarih ise (23 mayıs) Rampage'e çok erken geldi ve yerine Lyoto maça çıktı. Rampage'e Rashad'la olan dövüş önerildiğinde ise Rashad şampiyon değildi ve Rampage buna da bozuldu. Film teklifi de gelince o yolu seçti. Bence yine de kafese dönecek, Rashad'la ve Shogun'la dövüşecek.

Can Evrenol dedi ki...

evet, BJ Penn'e aynen katılıyorum

Yorum Gönder