Cuma, Ocak 29, 2010

Van Damme'ın ilk filmi

Hemen hemen her Türk gencinin dövüş sanatlarıyla ilk tanışması Van Damme ile olmuştur. İstisnası çok ama çok azdır. Türk popüler kültüründe Van Damme'ın yeri o kadar ayrıdır ki, o, BBG evini de ziyaret etmiş, Reha Muhtar'a da çıkmış, Sınav filminde Okan Bayülgen'in yurt dışından gelen misafiri rolünü oynamıştır. Bu sayfanın adının Kansporu olmasının da başlıca sebebi kendisinin kült ötesi filmi Bloodsport'tur.

Geçen gün Türkiye'nin en çok okunan sinema blogu Öteki Sinema'da Van Damme'ın ilk filmi ''Altın Yumruk'' (No Retreat No Surrender) ile ilgili çok güzel bir yazı çıkmış. Sizlerle burdan paylaşmak istedim:

UYARI: Bu filmi bu yazıyı yazdıktan 1 ay sonra izledim. Çok ama çok kötü, rezil bir film. Uyarmadı demeyin sonra.
(Şu sıralar 50 yaşındaki Van Damme'ın tekrar gerçek bir Muay Thai maçına çıkacağı söylentileri etrafta dolaşıyor. Ona göre)

2 yorum:

fatih dedi ki...

hollywood yıllarca burun kıvırdı dövüş sanatları filmlerini. van damme filmleri de yeterli reklam yapılamamasındn dolayı gişe yapmamaya başladı. sonra bir baktık, keanu reeves'e filan zorla kung fu öğretip matrixi çektiler ve dövüş sanatları patladı tekrar. olan van damme gibi bir efsaneye oldu tabi

Gabe dedi ki...

aslında oyle deil benim bildigim. Van Damme, Chuck Norris, Don "The Dragon" Wilson gibi isimler genelde küçük bütçeli explotion-action-martial arts filmleri çekmeyi tercih etmişlerdir. Hatta Chuck Norris'in birçok filmi ortağı olduğu yapım şirketinden ve kardeşinin yonetmenliğinde çıkmıştır. Az bütçeli böyle filmler cidden çok para kazandırmış diye biliyorum. tabii bunun sebebi önceden film haklarını satın alan uyanıklar ya da küçük menajerler olabilir. ama sonuçta küçük bütçeli yapımlarda oynamışlardır genelde.

Van Damme'in yeri ise apayrı bence. Çalıştığı salondaki arkadaşlarını filmlerinde oynatan, (Tong Po mesela Michel Qissi adında gittiği salondan arkadaşıdır ve The Quest filmindeki kötü adam, Mogol dövüşçüyü de oynar :) ) tüm dünyaya dövüş sanatlarını sevdiren epik filmlerde oynamış bir adamdır.

Sudden Death filmini izliyordum seneler evvel Kadıköy Süreyya sinemasında, Van Damme'ın filmde göründüğü ilk saniye alkış kopmuştu :) öyle böyle değil yani sevgimiz bu adama karşı.

Yorum Gönder