Çarşamba, Şubat 01, 2012

En büyük boks rekabetleri 2: Muhteşem Dörtlü

(Kansporu için yazan Sefa Atılgan)

Boksun altın çağı 70'ler yavaşça sona ererken Ali-Frazier-Foreman fenomeni yerini Hagler-Leonard-Duran-Hearns'e bırakıyordu. Yani muhteşem dörtlü dönemine!

Kayadan eller, Panama halk kahramanı Roberto Duran... Motor şehri Detroit'in kiralık katil kobrası Thomas Hearns... Harikulade Marvin Hagler... Ve tabi ki de teknik deha Sugar Ray Leonard...

80'lerin başında Sugar Ray Leonard ve Thomas Hearns welterweight'te tartışmasız krallarken, Roberto Duran lightweight'i uzun yıllarca domine etmiş ve siklet atlamıştı. Diğer taraftaysa Marvin Hagler undisputed middleweight şampiyonuydu.

Duran vs. Leonard I - II

Rekabet ilk olarak 1980 yılının Haziran ayında Montrael'de yapılan ilk Duran vs. Leonard dövüşüyle başlıyordu. Maçları arasında disiplinsiz tavırlarıyla bilinen Duran siklet atlayıp yenilgisiz Sugar Ray Leonard'a meydan okurken onun kazanmasını uman kişi sayısı azınlıkdaydı.
Fakat dövüş başladığında Leonard kariyerinde görmediği kadar yüksek derecede bir baskıyla karşılaşıyordu. Duran kariyeri boyunca kabadayı, kavgacı ve korkutucu bir boksör olmuştur. Bu gece de bundan farklı değildi. Bütün dövüş boyunca Leonard hiç bir çare bulamıyor ve kemerini kaybediyordu. Maç bittikten sonraki Duran'ın sevinci tarihin en unutulmazları arasına giriyordu. Alt sikletten gelen bir fenomenin yenilgisiz genç şampiyonu devirmesi büyük olaydı. Ama bu bir mutlu son değildi.

Duran o klasik maç aralarındaki disiplinsizliği bu sefer abartmış ve büyük kilo almıştı. Bu durumun farkında olan Sugar Ray Leonard ve ekibi hemen rövanşı ayarlamışlardı. Bir çok kişiye göre bu Leonard adına akıllıca ama kaçakca bi hamleydi. Ama Duran dövüşü kabul etmişti bile. Aynı yılın Kasım ayında yapılacaktı rövanş. İlk maç nasıl unutulmaz bir zaferse ikincisi de kara bir lekeydi. Duran maçın ortasında pes etmişti! Ama bunun sebebi büyük darbeler alıyor olması, gözünün kapanması yada bitik düşmesi değildi. Sebebi Leonard'ın taktiğiydi. Leonard tarihin en akıllıca hamlelerinden biri olan rövanşı ayarlamakla kalmamış, inanılmaz hızlı ayaklarını ve bi o kadar da yüksek ring iq'sunu kullanarak maç boyunca vur-kaç yapmıştı. Duran zaten aldığı kilolardan kurtulmak için büyük bir çaba sarfetmişken formda bir Leonard'ın ondan kaçması onun için çok fazlaydı. "No Mas!" O unutulmaz söz ve maç bitmişti. Panama halkı kahramanına sırtını dönmüş (Duran onları daha sonra geri kazanmıştı), Leonard ise dünyanın tepesine tekrar çıkmıştı. Duran'ın efsanesine leke düşmüştü. Ama yıllar sonra Duran, belgeselinde bu konuyla ilgili konuşurken "onunla başka bir sefer dövüşebilirdim o an bi anlamı yoktu" diyerek hala pişman olmadığını gösteriyordu.


Leonard vs. Hearns

Sugar Ray, tek yenilgisinin öcünü aldıktan sonra roatyı sikletindeki diğer şampiyon Thomas Hearns'e çeviriyordu. Gerek karakteri gerek stratejik adımlarıyla Sugar Ray her zaman Hearns'ü gölgede bırakmıştı. Büyük bir nakavt makinesi olan Hearns için bu dövüş kendisini ispatlama maçıydı. 1981'de gerçekleşen dövüşün hemen başında o efsanevi bombalarını konuşturan Hearns, Leonard'a zor anlar yaşatıyordu. Dışardan dövüşmek zorunda kalan Leonard orta roundlara gelindiğinde gücünü Hearns'e gösteriyor ve roller değişiyordu. Bu sefer rakibini takip eden Ray leonard, dışardan dövüşen ise Hearns'dü. Zor bir kaç round'da kurtulmayı başaran Hearns, tekrar gücünü kazanıyor ve yavaşlayan Leonard karşısında tekrar kontrolü eline alıyordu. 3 hakemin de skor kartında açık ara önde olan Hearns, son roundlara belki de kazanacağından emin olarak giriyordu fakat, 13. round'da Sugar Ray Leonard büyük darbelerle Hearns'ü sarsıyor ve knockdown elde ediyordu! 14. rounda girerken Leonard maçı kazanacağına inanıyor ve bıraktığı yerden devam ediyordu. Hakem daha fazla bu duruma izin vermiyor ve maçı sonlandırıyordu!

Daha sonra bu ikisi arasında rövanş olacak mı diye beklenilirken, buna fırsat olmadan Ray emekliliğini açıklıyordu. Bu haber herkesi şaşırtırken, hayat devam ediyor ve Hearns ikinci şampiyonluğunu light-middleweight sikletinde bir başka efsanevi boksör Wilfred Benitez'i yenerek kazanıyordu. Roberto Duran da light-middleweight'teki diğer kemeri kazanıp tekrardan statüsünü yükseltiyordu. Middleweight sikletinde mi ne oluyordu? Marvin Hagler tarihin en iyi title reign'lerinden (üst üste kemerini müdafaa) birini geçirmeye devam ediyordu.


Hagler vs. Duran

1983 yılında 4. dünya şampiyonluğunu kazanmak isteyen Duran, bir üst siklete çıkıp Hagler'a meydan okuyor ve onu bu rekabete dahil ediyordu. Herkes maç öncesi iç dövüşte Duran'ın daha başarılı olmasını beklerken, Hagler üstün gelen taraf oluyordu. Fakat Duran dışardan etkili olmaya başlayınca dövüş ilginç bir tezat oluşturuyordu. Duran kabadayılığını gösterse de 15 raundun sonunda kazanan Marvin Hagler oluyor ve efsanevi Carlos Monzon'dan sonra middleweight'te en çok kemer koruyan boksör olmaya devam ediyordu.

Duran vs. Hearns

Zaman geçiyor 1984'de sıra Roberto Duran ve Thomas Hearns'e geliyordu. İkiside Ray Leonard ile rövanş yapmayı akıllarında bulunduruyordu. Yumruk alma konusunda her zaman iyi olan Duran bu sefer sert kayaya çarpıyor ve Thomas Hearns ilk raundda onu eziyordu. Stil olarak Duran tam da Hearns için yapılmıştı. Onun uzun kolları, hızlı ayakları ve patlayıcı yumrukları karşısında hiç bir şey yapamıyordu. Yere düşmüş olsa da 2. raundu görebilen Duran, bu sefer hiç bir şey yapamıyor ve nakavt oluyordu.

Hearns vs. Hagler 


1985 yılına gelindiğinde tarihin en büyük boks savaşlarından biri yaşanıyordu... Birinci raund başladığında iki taraf da bombalar üzerine bombalar yağdırıyordu ( ayrıca bu raund Hagler'ın kariyerindeki tek geri adım attığı an oluyordu!) Raund sona erdiğinde ortam yıkılıyordu! Daha sonra öğrenecektik ki Hearns bu raundda elini kırmıştı. Hagler'ın doğal olarak büyük olan kafasıyla ilgili bu olaydan sonra çok espriler yapılıyordu. İkinci raundla birlikte Hagler kontrolü alıyor ve karşılıklı bombalar devam ediyordu. Üçüncü raund başladığında Hagler'ın alnında açılma oluşuyor ve doktora danışılıyordu. Görmesine engel olmadığını için doktor dövüşün devamına izin veriyordu. Bu unutulmaz savaşın son anına girilirken Hearns artık bacaklarının kontrolünü kaybetmeye başlıyordu. Farkında olan Hagler büyük baskı kuruyor ve en sonunda nakavtı elde ediyordu! Hearns dokuzda kalkabilse de hakem maçı durduruyordu! Yüzü kanlar içindeki Hagler zaferi elde eden taraf oluyordu!

Hagler vs. Leonard

1987 yılına gelindiğinde Thomas Hearns ortada olan WBC middleweight kemeri için Domingo Roldan'ı nakavt ediyor ve 4. dünya şampiyonluğunu kazanıyordu. Sugar Ray Leonard, büyüklüğüne büyüklük katmak için Hagler'ı hedefi edinmişti. Son 6 yılda sadece 1 maç yapan Ray için kazanması imkansız gözüyle bakılıyordu.

Southpaw (solak) olmasına rağmen iki şekilde de dövüşebilen Hagler maça orthodox başlıyordu. Bir çok kişiye göre bu en büyük hatası olmuştu. Kariyerinde ilk kez middleweight'te dövüşen Ray Leonard, uzaktan dövüşerek puanları topluyordu. Daha sonra southpaw'a geçen Hagler daha iyi işler yapsa da tam anlamıyla düşündüklerini uygulayamıyordu. Hagler bazı anlar Ray'i iplere dayayabilsede bunu her zaman yapamıyordu. Fakat özellikle 9. raundda kontrolü ele alıyor ve gücünü gösteriyordu. Hagler'ın gücü, Ray'in hızına karşıydı! Farklı kriterleri olan hakemler için değişik sonuçlara gebe olacak bir dövüş oluyordu. Hagler bu ana kadar istediklerini tam yapamamış olsa da Ray'in de belli bir üstünlüğü yoktu. Son 2 roundda taraftara oynamasıyla meşhur olan Ray, şovunu yapmaya başlıyor ve kazanacağından emin olduğunu gösteriyordu. Hagler onu kovalamaya devam etse de maç sonucu hakemlere kalıyordu. 3 hakemden 2'si galibiyeti Ray'e veriyor ve mucize gerçekleşiyordu!

Hearns vs. Leonard II

1989 yılında ise Duran, Iran Barkley i yeniyor ve 4. dünya şampiyonluğunu 4. sikletinde tadıyordu. 8 yıldır rövanş için bekleyen Hearns, en sonunda Ray'le karşılaşıyordu. Marvin Hagler ise bu maç için özel yorumcuydu.

Genel görüş dövüşün pazarlaması yapıldığı kadar iyi olmayacağıydı. Ama maç başlayınca hemen anlaşıldı ki bu konuda herkes yanılmıştı. Maçın 3. raunduna geldiğimizde Hearns, Ray'i indiriyordu! Knockdown olan Ray Leonard savaşmaya devam ediyor ama Hearns rakibinin tüm saldırılarına yerinde kontralarla cevap veriyordu. 5. raunda geldiğimizde durum değişiyor ve Ray maçtaki kendi adına en iyi raundunu çıkarıyordu. Fakat sonrasında kontrol tekrar Hearns'e geçiyor ve 11. raund'da Ray Leonard bir kez daha knockdown oluyordu! Son round'a girerken Ray yorulan rakibi karşısında bombalar yağdırıyor ama Hearns bir türlü yere inmiyordu! Maç hakemlere kalıyor ve beraberlik kararı çıkıyordu! Hearns'ün kazanması kesin görünürken gelen bu kararın tek açıklaması Ray'in popularitesi olsa gerekti. Maç sonrası röportajları sırasında taraftarın 'bullshit' tezahuratı herşeyi açıklıyordu.

Leonard vs. Duran III

Aynı yıl içinde bu sefer Ray Leonard'ın rakibi Roberto Duran'dı. Son maç için her şey hazırdı. Belki artık vücutları ilk iki maçta oldukları kadar sağlam değildi ama yürekleri ve hırsları için aynısını söyleyemezdiniz. Kariyerlerinin bu anında Ray'in çok daha iyi bir durumda olduğu açıktı. Genel anlamda da maçı üstün götürdü ve hakem kararı (UD) ile kazanmayı başardı. Fakat Duran da boş durmamış Ray'in sol gözünün üstünde kesik oluşturmayı başarmış ve her zaman sevdiği kan dökmeyi başarmıştı.

4 büyük şampiyon altın çağdan sonra boksu sırtlarında başarıyla taşımış. Yenilgiyi, zaferi, mutluluğu, üzüntüyü birbirlerine karşı yaşamışlardı. Hakkında belgeseller, kitaplar çıkan
bu rekabet en çok çeşitliliğe sahip olanıydı...

Bu 4 efsane ismin highlight videolarını izlemek için:
Roberto Duran : http://www.youtube.com/watch?v=gac4u7iqclk
Sugar Ray Leonard : http://www.youtube.com/watch?v=hd2UOFou0Uw
Thomas Hearns : http://www.youtube.com/watch?v=kZdLJAYzV9M
Marvin Hagler : http://www.youtube.com/watch?v=TZHIo5ylQA8 

6 yorum:

Alkan Gültekin dedi ki...

Eline sağlık, güzel yazı olmuş.

sensei dedi ki...

EE can bu işler böyle, benim gibi bir avuç duyarlı insan dışında emeğe saygı yok, birbirleriyle küfürleşmeye 1 saat teşekküre 1dk yok azizim......

Güzel yazı olmuş, muhammed aliyle sugara rayi şampiyon yapan antrenör aynı zaten en iyi iki dövüşçüm demiş..zaten iki boksördede benzerlik var.....robert duran ise o yıllarda bu sikletlerde zenci egemenliğinde tek beyaz temsilci yani yarım beyaz sonra gitgide açılıyor evrim sürecinde ve günümüzde malum beyazlarda çok iyi.........bu emek dolu yazı için çok teşekkür ederim, bazı boksörleri tanımıyordum tanımış oldum.......

NigelfuckinBenn dedi ki...

emeğe saygı +rep

Unknown dedi ki...

Tebrik ederim kardeşim..Emeğine sağlık..Çok güzel bir çalışma olmuş..Devamını bekliyoruz..👍👍

Unknown dedi ki...

Tebrikler

Unknown dedi ki...

Çok harika özetlediniz

Yorum Gönder