Cumartesi, Şubat 18, 2012

Gelelim Nick Diaz olayına ve marihuananın dopingden sayılması saçmalığına...

Arkadaşlar, birçoğumuzun ilkokul yıllarında Grup Vitamin'in "no haş haş no vitamin, bol mariyana..." dizeleriyle ilk defa tanıştığı marihuananın tamamen doğada yetişen ve sarılıp içildiği zaman kafa yapan bir bitki olduğunu sanırım artık hepimiz biliyoruz.

Kenevir olarak da bilinen bu bitki, argoda ot, esrar, cigara, paf küf ve daha bilimum isimle anılmaktadır. Marihuana denen meretin yasal olmamasına rağmen tıbbi olarak kesinlikle ne alkol, ne de sigara gibi zararlı birşey olmadığı defalarca kanıtlanmıştır.

Dünyanın en ünlü erkek sağlık sitesi AskMen'den, ilgilenene marihuana ile ilgili bilinen bütün yanlışlarü yararları ve zararlarıyla ilgili bir makale: http://uk.askmen.com/sports/health/20b_mens_health.html

1930'larda önce Amerika'da ve ardından bütün dünyada marihuananın yasaklanmasının bilimsel nedenlere değil, tamamen ekonomik ve siyasal çıkarlara yönelik olduğu su götürmez bir gerçektir. Marihuananın yasaklanmasının traji-komik tarihini anlatan Grass (1999, Ron Mann) adlı belgeseli izlemediyseniz bir an önce izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bu sebeptendir ki, günümüzde bir atletin marihuana içmesinin yasak olması siyasal bir şarlatanlıktan başka birşey değildir. Yüzme şampiyonu Michael Phelps ve UFC'nin yeni yıldızı Nick Diaz'ın maruz kaldığı bu durum, bundan yıllar sonra geriye dönüp bakıldığında oldukça komik gelecektir.

Marihuana performans arttırmaz, aksine düşürebilir. Şahsen ne halısaha maçına, ne kickboks antremanına ot içip çıktığımı düşünemiyorum. Ama çıkan çıkıyor işte...

O yüzden benim nezlimde Diaz'ın kişiliğine en ufak bir leke sürülmemiştir. (Yanlış anlaşılmasın, bir Diaz holiganı falan da değilim. Keza Diaz kardeşler Strikeforce'ta Mayhem Miller'a saldırdığında kendilerinden nefret ettiğimi haykırmıştım).

Nick Diaz'ın hem PRIDE'daki Takanori Gomi galibiyetinin elinden alınması, hem de Condit maçından sonra ceza yemesi, günümüz spor siyasetinin yüz karası durumlardan sadece bir tanesidir...

11 yorum:

zeggy dedi ki...

Abi zaten bana kalırsa sıkıntı Diaz'ın ot içmiş olmasında değil, adamın bunu bile bile marihuana kullanmaya devam etmesinde, ya da NSAC'a dövüşten önce "bakın benim medikal olarak marihuana kullanmaya iznim var" dememesinde. Esrarın yasak olması-olmaması, hem MMA'de, hem spor dünyasında, hem de genel olarak dünyada, ki olmamalı bence ama tamamen ayrı bir konu. Diaz'daki sorun herifin bir türlü o profesyonellik seviyesine erişememesi. Yasak olduğunu biliyorsun, kullanma o zaman!

Ki bu arada, idrar testinin orta vadeli kullanımı test ettiği biliniyor, kan testi olmadığı sürece bir insanın o kafese kafa olup olmadan çıktığını anlamanın yolu yok. Diaz gayet ayık da olabilir dövüş sırasında (ki Gomi maçı sonrası değerlerin çok yüksek olduğu ve kafese adım atabilmiş olmasının bile sürpriz olduğu söylenmişti). Dediğim gibi, mesele o basın toplantısı işinde de olduğu gibi Diaz'ın profesyonel olamayışı. Kemeri kazanıp bırakmak zorunda kalsaydı hem kendisi için, hem de ona o kadar değer veren UFC için ne kadar kötü olurdu bunu düşünememesi.

_CHARLOTTE_ dedi ki...

Sorun burada Nick Diaz'ın marihuana içmesi değil. İçer yada içmez zira bu bizi ilgilendirmez ki bence alkol yada sigaradan farklı bir şey de değildir... Bunu söyledim çünkü sonra bana yine Troll-lük yapıyorsun diyecekler , iyice adımız çıkmasın blog içinde.

Burada ki sorun ortadaki bir yasağın ihlal edilmiş olması , ne olursa olsun bunu kullanıp maça çıkmak yasak. Aynı şekilde göze parmak sokmak da yasak, kısacası yasak yasaktır ve yaptırımları vardır. Nick Diaz'da bu yasağı bile bile ihlal ediyorsa eğer yaptırımlarına katlanmak durumundadır. Bu yüzden Nick Diaz 'ın uzaklaştırma alma cezası bana göre yerinde bir karardır.

Ha marihuana yasak olmalı , olmamalı bunu tartışırız ama... Performans arttırır mı ? Kesinlikle arttırmaz , aksine reflekslerin zayıflar ya mala bağlarsın susarsın ya mala bağlarsın gülersin ama her şekil mala bağlarsın. Dolayısıyla bence de saçma bir yasak bu ancak dediğim gibi yasak yasaktır ve yaptırımları vardır.

the mentalist dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
_CHARLOTTE_ dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
camoka dedi ki...

Ya o değilde öyle bir yazmışsın ki Can efendi valla canım bir "çift kağıtlı" çekti :)

Gabe dedi ki...

ben katılmıyorum sana Can. hiç bir tinerci ile kapıştınız mı bilmiyorum ama bu uyuşturucu etkisindeki o.ç.ları istediğin kadar oraya buraya savur, döv uyuşmuş oldukları için hissetmiyorlar. zombie gibi kalkıp üstüne saldırıyorlar.

marihuana vb uyuşturucularda sadece rekleks kaybı değil acı hissi de farklılaşır. bence doğrudan dövüşü etkileyecek bir şey.

kaldı ki bu iki kardeş sadece MMA'in değil tüm spor aleminin yüzkarası iki adet şımarık, at hırsızı piçten başka bir şey değil benim gözümde.

bir de uyuşturucu sadece uyuşturucu değildir. kişisel bir tercih ise hiç değildir. aksine koskoca bir sektördür ve yasadışı olması nedeniyle dolaylı dolaysız olarak epey bir insanı / toplumu etkiler. ocak yıkar, can yakar... övmemeli ya da masumlaştırmamalıyız

Can Evrenol dedi ki...

Söylediklerine hak veriyorum aslında. Ama son paragrafa kadar. Bence marihuana yasallaştırılmalı, boş sigara ve nikotin yasaklanmalı derim...

sensei dedi ki...

Ya kafası iyi bea idare edin....

Gabe dedi ki...

marihuana üzerine epey bir şey dönüyor son zamanlarda. dogal ilaç olarak, dumanının solunması böbrekleri bitiren draje haplar yerine çok daha faydalı olur fln diyen var. ama marihuana bugünkü haliyle koca bir kötülük sisteminin merkezinde benim gözümde. doğru regülasyonlarla yasallaştırılmalı dersen şu an karşıyım ben öyle olmasına da.

Alkan Gültekin dedi ki...

Abi neymiş bu adamın hastalığı da reçeteli kullanıyormuş? Ölümcül kanser hastası mı, beyninde tümör mü var? Yoksa taşaklarını mı aldırmış, götü başı mı ağrıyor? Zararlı veya değil, neyse ne, kullanan kullanıyor zaten. Ama kurallara aykırı/yasak olduğunu bile bile kullanırsan zaten yerle bir olmuş karizmayı tam çizdirirsin.

ben kullanımına karşı değilim ama cem uzan başbakan olmazsa legal olacağı falan yok yani boşuna ümitlenmeyin :) ne demiş marley üstad: legalize it, don't criticise it, legalize it yeah yeah!!!

sensei dedi ki...

Söylemeyecektim kendisine söz vedim ancak mecburum efendime söylüyüm; nick o gün maalesef çok kötü bir durumdaydı manitası bunda ayrılmış biliyon mu? yani çok kötüydü neyse cuma namazından çıktım, bunu gördüm 3-5 bira içmiş dedim yarın maçın var münafık buna iki adet destekli tokat çektim yere yıkıldı üzüldüm aldım eve götürdüm işte sensei abi zor durumdayım falan bilirsiniz.... dedim boşver yiğenim seni haketmemiş falan yok dinlemiyor, gittim köşe başı mesken zencilerden 250gr maruana kubar karışık yaptırdım kırmızı tuborgta aldım insanlık ölmedi ya, kova yaptık nasıl gülüyor mal, gürültüden komşularla kavga çıktı ben dövdüm komşuları falan..neyse cemaatteki arkadaşlarada rezil oldum, söylemesi ayıp manitasıyla beraberliğimizde oldu pek tekin bir kız değil yani hayırlısı oldu nick için ayrılmaları.............kusura bakma nick söylemek zorundaydım herkesin başına gelebilir.......iyi günler herkese, kınamayın nicki ne yapsın sevmiş garibim....

Yorum Gönder