Perşembe, Kasım 26, 2009

Geliyor: GSP vs Dan Hardy!

Beklenen maç UFC 111'de!

25 yorum:

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

dan hardy nin gsp yle başa çıkabileceğini zannetmiyorum..gsp yi yenebilecek adam var mı diye bakıyorum ama gerçekten çok sağlam bi adam yenen çıkmaz bence kendi sıkletinde

ahmet dedi ki...

Ben Fedor,Anderson Silva,GSP gibi süper dövüşçülerin ve sürekli kazanan dövüşçülerin maçlarını izlerken hep acaba bu sefer kaybederlermi duygusu ile takip ediyorum.Tabiki öte yandan da bunca zamanlık izleyici tecrübesini ve rakiplerinin özelliklerini vs karşılaştırarak diyorumki yok hayatta yenemezler bu adamları.Bu duygularla maçları hem daha heycan içinde izliyorum hemde yine ve yine kazandıklarını görüncede seviniyorum.
Şimdi bütün bu düşüncelerim altında yine bakıyorum GSP,Hardy maçına diyorum acaba Hardy indirebilirmi GSP'yi ama buda pek mümkün görünmüyorum.
Hardy'i bir gözümde canlandıryorum;adam baya iyi bir striker,kondisyonu iyi,takedown defanslarıda iyi.Mike Swick her ne kadar oyun planını bu yönde kurmadıysada yinede pek başaramadı yere indirmeyi.Öte yandan Hardy striker olarak atak yapan birisi değil.Daha çok kontra atak kollayan rakibi atak yaparken 2li 3lü kombinelerle karşılık veren ve geri çekilen bir dövüşçü.En azından Swick karşısında böyle dövüştü.Yanlış anlaşılmasın Hardy sempati duyduğum bir dövüşçü.
Ama bütün bunlar GSP karşısında yeterlimi hayır bence değil.Bu soruyu sorunca çünkü aklıma hemen Thiago Alvez geliyor.Hemen Hardy ve Alvez'i karşılaştırıyorum;
Alvez bir kere BJJ siyah kuşak.Süper bir striker olduğundan bu yönününe fazla yüklenmiyor ama ihtiyaç halinde kullanabilir elbet.Yani yerde Hardy'den daha etkili.İkisininde birincil silahları olan striking özelliklerine bakıyorum,bence Alvez ultra muay thai gücüyle Hardy'e bariz üstünlük sağlıyor.İkisi K1 mücadelesi yapslar Alvez indirir bence her seferinde.Kısacası bir önceki ''meydan okuyan''(number 1 contender) olarak Alvez çok daha güçlü görünüyordu kemer yolunda GSP'ye karşı.Kaldıki bende itiraf edeyim epey inanmıştım ve hatta Alvez'i tutmuştum bu maçta.Ancak ne varki GSP resmen hallaç pamuğu gibi silkeleyip attı Alvez'i.
Şimdi bütün bu değerlendirmeler doğrultusunda bakıyorum Dan Hardy kesinlkle Thiago Alvez kadar etkili bir momentuma sahip değil GSP nin karşısına çıkarken.Yani ben Alvez GSP'nin karşısına çıkarkenki hissettiğim o gücü ve kazanabilir duygusunu şuan Hardy üzerinde hissedemiyorum.
Uzun lafın kısası;Hardy maçı bence GSP nin en rahat kemer koruma maçlarından birisi olacak.Hani abartmak istemiyorum ama belgesellerde olur ya aslanlar ensesinden tuttukları sırtlanları silkeleyip bir yere atarlar.İşte GSP'de Hardy'e böyle yapacak gibi hissediyorum.

Kurban Bayramınız kutlu olsun.

BJ Penn dedi ki...

GSP bu maçı güle oynaya kazanacaktır. Hardy'nin iyi bir çenesi olması nedeniyle bence KO izlemeyeceğiz ama GSP puanla (muhtemelen en az 4 raund kazanarak) galip gelir. Aslında Ahmet'in de bahsettiği gibi bu dövüşün daha da iyisini "GSP vs. Alves" şeklinde izledik. Alves gibi take-down defansı çok iyi olan ve BJJ mor kuşak bir adamı her denemede yere yatırdı GSP. Alves yerde de GSP'ye dayanamadı ki kendisi American Top Team gibi yer dövüşü konusunda uzman bir kampta antreman yapıyor. GSP'nin son 3 yıldaki yenilgileri Hughes'a ve Serra'ya karşıydı. Hughes yenilgisinden çok ders çıkardı ve oyununu geliştirdi. Serra yenilgisi ise bence maça hazır çıkmamasının sonucuydu. Ondan sonra Hughes'u domine etti ardından da Serra'yı pataklayarak kemerini geri aldı. Jon Fitch'i, BJ Penn'i (ki birçok welterweight'ten daha tehlikelidir) ve Alves'i yenerek kemerini korudu. Welterwight'te GSP olmasaydı siklet bayağı çekişmeli olurdu diyebiliriz. LHW gibi şampiyon sürekli değişebilirdi. Sonuç olarak Hardy'yi ben de çok seviyorum ama değil GSP'yi yenmesi, Jon Fitch'i yenmesi bile sürpriz olur.

Unknown dedi ki...

Durum aslında şu:
GSP bir üst siklete çıkmak konusunda tedirginlik yaşıyor, bu sayede biz de bu tip önceden sonucu belli maçlar seyrediyoruz..

Ha haksız mı derseniz?
Kolay bir karar değil elbette.. ezici bir üstünlüğe sahip olduğun sikletini bir kenara bırak, kilo al, yeni kilona adapte ol ve middleweightte kendinden daha güçlü adamlarla kemer için mücadele etmeye başla..

Zor ve riskli bir karar..

Fakat bana göre GSP, Hardy'den sonra bu siklette en fazla 2 maç daha yapar ve sonra middleweightte dövüşmeye başlar.

ahmet dedi ki...

Gsp bence bir üst siklete çıkmayabilir.
Hani bu yaşta kariyerinimi bırakacak bilemiyorum ama.Middleweight biraz zorlayıcı olabilir diye düşünüyorum onun için.
GSP kendi sikleti içinde iri bir dövüşçü ama middleweight için önemli rakipleri karşısında ufak kalabilir.Ben şimdi bir hayal ediyorumda GSP mesela Vitor Belfort ile karşılaşsa kazanabilirmi sizce ? Pek sanmıyorum ben kendi sikletinde diğer dövüşçülere yaptığı gibi bir üstünlük sağlayabileceğini.Bunun kendisinde farkında olduğunu düşünüyorum ve çekindiğine eminim siklet değiştirme konusunda.(yanıltırmı beni bilemiyorum)
Anderson Silva mesela böyle bir çekince yaşamıyor.Kaldıki oda GSP ile aynı durumda,ikiside sikletlerinde rakipsiz kaldılar.Fakat Silva fizik olarak çok rahatlıkla kaldırabiliyor lhw'i ki zaten önemli rakiplerinide zorlanmadan geçti bu siklette.
Mesela bir diğer örenkte BJPENN;Oda çok ideal bir lightweight bana sorarsanız.Welterweight'e küçük geliyor fizik olarak.Tamam sahip olduğu özel yetenekler doğrultusunda başarılı olabilir pek ala ama GSP nin karşısında nasıl aciz duruma düştüğünü biliyoruz hepimiz.
Bu örnekleri neden veriyorum.Günümüz mma dünyasında ''pound for pound'' yani siklet göz etmeksizin en iyi dövüşçü kimdir diye tartışmalar oluyor hep ve sürekli 4 isim var gündemde.Bunlar;GSP,Fedor,Anderson ve Bj.
Ben yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü GSP ve BJPENN'in asla dünyanın en iyi dövüşçüleri olacağını düşünmüyorum.Onlar sadece kendi tabiri cazise yaşam alanlarının kralları.
Fakat Anderson Silva ve Fedor farklı bir yerdeler.
Ben şahsen net bir karar veremiyorum Fedor'mu,Anderson'mu diye..

caglar dedi ki...

ahmete tamamen katılıyorum. zaten gsp nin yeni acıklaması var, p4p icin andersonla dovusmeme gerek yok diye.

bana gore anderson karsısında hicbir sansı yok.

BJ Penn dedi ki...

Siklet ve p4p olayı birbirlerinden tamamen farklı olaylar. GSP sikletinin tartışmasız kralı. Middleweight'e çıksa da Silva dahil herkesle rahatça dövüşür, yenebilir de. BJ’in de GSP haricinde yenemeyeceği veya başa baş dövüşemeyeceği bir welterweight yoktur. GSP karşısında kötüydü fakat zamanında Matt Hughes'u yenerek welterweight şampiyonu olmuş, diğer organizasyonlarda 185 poundluk dövüşçüleri bile yenmiş bir isim. BJ ve GSP siklet yükselttikleri anda bile ortalamanın çok üstünde dövüşçülerden olurlar.

p4p tartışmasında ise üst siklette dövüşebilme önemli değildir. Zaten çok muallak bir sorudur ve "lw'deki BJ ile mw'deki Silva dövüşse, ama siklet değiştirme handikapını yaşamadan aynı boyutta dövüşse ne olur" gibi bir tartışmadır.

Bir MMA dövüşçüsü için düşünürsek, hem yerde hem de ayakta dövüşebilen, rakibinin stilinden etkilenmeyen (güreşçiye karşı da muay thai’ciye karşı da düzgün bir planı uygulayabilen ve kazanma şansı yüksek olan) dövüşçü p4p en iyilerdendir. Bir başka deyişle, “bu adamı yenebilecek dövüşçü nasıl bir dövüşçü olmalıdır veya maç planı nasıl olmalıdır” sorusuna basitçe cevap veremiyorsak o adam p4p en iyilerdendir. En iyisi hangisidir; bence BJ Penn’dir, çoğu kişiye göre Fedor veya GSP’dir. Ama mesela Brock Lesnar, Matt Hughes veya Shinya Aoki değildir.

ahmet dedi ki...

Bj bizde zaten en ''iyilerini'' konuşmuyoruz en ''iyisini'' konuşuyoruz.Daha doğrusu ben yorumumu bu mesele üzerine yapıyorum.Zaten mesajımda ''en iyilerini'' belirtmiştim okumamışsın sanırım.

Siklet ve p4p meselsinin ayrı kavramlar olduğunuda kesinlikle katılmıyorum.
Örnek;
Farzedelim GSP ve Anderson Silva'yı karşılaştırıyoruz.Nasıl karar vereceğiz kimin daha iyi olduğuna.Herkes sevdiğinemi oy verecek.Senin BJPENN'e verdiğin gibi( bence kesinlikle bu 4lü içerisinde 4.sırada BJPENN asla en iyisi değil).GSP'de Anderson'da kendi sikletlerinde yenilmezler,tüm maçlarını kazanmışlar ve muhtemelen kazanmaya devam edecekler.Bu bağlamda bu iki dövüşçüyü sikletlerindeki başarıları ile karşılaştıramassın.Ne yapacağız? Bakacağız kendi sikletleri dışında bir başarıları varmı.Hal böyle oluncada tekrar anlatmaya gerek yok Anderson,GSP'nin tabikide önüne çıkıyor.
İşe senin dedğin gibi bir açıklama yaparsak ki o çok farazi bir tarışma oluyor o zaman.

'''p4p tartışmasında ise üst siklette dövüşebilme önemli değildir. Zaten çok muallak bir sorudur ve "lw'deki BJ ile mw'deki Silva dövüşse, ama siklet değiştirme handikapını yaşamadan aynı boyutta dövüşse ne olur" gibi bir tartışmadır.'''

Sanki kim kimi döver meselesi gibi ki ben p4p meselsinin bu kadar basit olmadığını düşünüyorum.O zaman hadi hayal edelim kilo sorun olmasa sadece yetenekleri doğrultusunda BJPENN ve Anderson Silva'yı dövüştürelim.Bence Anderson darmadağın eder BJ'i.Konuyu bu şekilde tartışmak benm abim senin abini döver gibi bişey oluyor.Çok basit kaçıyor yani.MMA ciddi bir spor ve bu adamlar dünya üzerinde yaşayan en büyük atletler.

Öte yandan BJPENN bence dünyanın gelmiş geçmiş en iyi lightweight dövüşçülerinden birisi.Hatta en iyisi derseniz eyvallahda derim.Kendisi sevmedğim bir dövüşçü değil kesinlikle.Ama p4p en iyisi kesin değil.Dahada önemlisi malesef BJ'inde bence zamanı geçiyor yavaş yavaş.Kesin konuşmayacağım ama Diego Sanchez'i yenebileceğine pek ihtimal vermiyorum.LW sikletinde kemer sahibini değiştirmek üzere bence.

P4P meselesi ile en son şunu söylemek istiyorum,
Ne BJ nede GSP kendi sikletleri dışında dominant bir seviyeye gelemezler.BJ zaten pek beceremedi(gerçekten fizik olarak küçük kalıyor)GSP'de Anderson dışında demişsin ama soruyorum Dan Henderson,Vitor Belfort,Nate Marguardt gibi dövüşçüleri rahat geçermi diyorsun sen şimdi ?

Aynı mesele Anderson için düşünelim.Kim diyebilir şuan LHW kemerine göz koyamayacağını ? ve alamayacağını ? kimse.
Anderson Silva bence ''ben Machida ile hayatta dövüşmem''demecini vererek kendi über kariyeri önüne ciddi bir engel koydu oda ayrı bir konu.

Son olarak BENCE; Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi dövüşçüsü meselsini bir tarihte ''Anderson Silva vs Fedor Emelianenko'' karşılaşması ile cevaplandırabilirz.Olmayacak iş değil..

BJ Penn dedi ki...

Ahmet, yazdıklarını tabii ki okuyorum ve ona göre cevap yazıyorum. GSP ve BJ p4p en iyilerdendir demişsin ama sadece kendi yaşam alanlarının kralları olduğunu da eklemişsin. bundan dolayı da p4p en iyi olamayacaklarını söylemişsin. Ben de sadece kendi sikletinin kralı olan birisinin de p4p en iyi olabileceğini söylüyorum. MMA'de otorite kimdir nedir bilemem ama UFC yorumcusu Joe Rogan ve eski dövüşçü Bas Rutten ara ara bu sohbet açılınca BJ'i gösterirler. 3 hafta önce Bas Rutten'ın "Inside MMA" programında Dan Henderson ve Strikeforce'tan Gilbert Melendez ise GSP'yi en iyi p4p olarak niteledi. Randy Couture ise böyle bir tartışmanın anlamsız olduğunu söylemişti. Ben de aslında Randy'ye yakın düşünüyorum. Bu gerçekten de biraz "benim abim seninkini döver"e benziyor.

p4p en iyi olmak için bence diğer siklette dövüşmeye gerek yok (ki belirttiğim gibi BJ'in bu tip maçları ve galibiyetleri var). GSP-Silva ve Silva-Fedor hakkında konuşabiliyoruz çünkü yakın sikletlerde dövüşüyorlar. GSP mw'e çıksa ve varsayalım bir-iki ismi yense kendisini p4p tartışmasına dahil edecek miyiz? p4p sıralamasına dahil edilenler mutlaka birbirini yenince mi "p4p en iyi" olacaklar? O zaman GSP mi Fedor mu dendiğinde ne diyeceğiz? İkisinin maç yapabileceği bir siklet yok ortada. Tersten bakarsak, Tim Sylvia her koşulda GSP'yi yenebileceğinden, GSP'den daha iyi bir dövüşçüdür denebilir. Halbuki yanından geçemez.

Fedor-Silva maçı ise eğer hw'de olursa Silva'ya haksızlık olacaktır çünkü orası zaten Fedor'un sikleti. Fedor lhw'ye veya catchweight'e (mesela 215 lbs.) inse belki hızını ve gücünü koruyamayacak ve bu sefer ona haksızlık olacak.

"O zaman hadi hayal edelim kilo sorun olmasa sadece yetenekleri doğrultusunda BJPENN ve Anderson Silva'yı dövüştürelim.Bence Anderson darmadağın eder BJ'i" demişsin. Bence p4p tartışması tam da böyle bir şeydir.

Siklet konusunda yazdıklarımı (p4p'dan bağımsız olarak) GSP için tekrarlayacağım. Aynı takımda oldukları için Nate'le asla dövüşmeyecek ama Vitor'la ve Dan Henderson'la dövüşebilir, yenme şansı ise yüksektir. Anderson Silva'yla da dövüşebilir ve Patrick Cote ve Thales Leites gibi domine olmaz.

Diego-BJ tahmininde ise sana katılmıyorum.

ahmet dedi ki...

Sondan başlıyayım.Diego,BJ tahminim kişisel yorumum.Diego çok dinamik ve agresif bir dövüşçü.Sanki hırpalayabilir gibi geliyor.Yanılabilirimde.Sporun güzellliğide burada değilmi zaten.

Diğer dediklerini kesinlikle mantıklı buluyorum.Başkasını bilmem ama illa birisi otorite olarak alınacaksa ben Bus Rutten'ı ilk sıralara koyarım hemen.
Diğer yandan Joe Rogan'ın BJPENN demesini bir nebze anlayabilirim zira kendisi ciddi bir BJJ hayranı ve uygulayıcısı.Böyle birisinin bu 4lü içerisindeki tek BJJ üstadını seçmesi şaşırılacak birşey değil.O yüzden sırf bu konuda otorite olarak alamam Rogan'ı.Ama bunun dışında kesinlikle alırım.Joe Rogan çok iyi bir yorumcu ve çok iyi biliyor bu sporu.

Yukarıda da belirttiğim gibi GSP,Tim Sylvia örneğin doğru bir örnek ama işte malesef p4p meselside tartışalacaksa böyle siklet üzerinden tartışılıyor.Randy'de gereksiz bir tartışma olduğunu söylemiş mesela bunada katılabilirim.Ama böyle bir tartışma var ve dediğim gibi siklet burda önemli rol oynuyor.

Aslında olay çok basit Çağlar arkadaşım mesajında belirtmiş.GSP ne demiş ''p4p için Anderson ile dövüşmem gerekmiyor''
Bu cümle son noktayı koyuyor aslında tartışmaya.Tabi GSP'nin p4p ve siklet kavramlarının alakasız olduğundan haberi yok dersen bilemiyeceğim!

Öte yandan iş sadece sikletlerindeki başarılarına göre değerlendirilirse o zaman zaten tartışma toptan neticelenmiş oluyor.Çünkü Fedor'un kariyerindeki 30 küsur maçta sadece 1 yenilgisi var ki oda kaşı açıldığından dolayı doktorlar tarafından durduluyor.(japon bir herifle dövüşmüştü hatırlamıyorum adını).
Bu bağlamda Fedor p4p en iyidir tartışma kabul etmez.Yine aynı örnek doğrultusunda BJPENN malesef sonuncu oluyor.Açıp Sherdog'dan fighter profile bölümünden isteyen dövüşçülerin kazanma oranlarına bakabilir.
İş sadece siklet siklet değerlendirdiğinde işte bu sebepten dolayı p4p tartışması anlamsızlaşıyor.Fakat dünyada p4p tartışması var bu bir gerçek ve sikletle alakasız demek yanlış.
Benim ifade etmek istediğim mesele senin iki kavramı alaksız yorumlamanla ilgili.

Diğer dövüşçülerle ilgili yorumlarına dediklerine kesinlkle katılıyorum.

BJ Penn dedi ki...

GSP'nin o lafı niçin söylediğini anlamadım inan ki. "Anderson zaten en iyidir, dövüşe gerek yok" mu diyor; yoksa "p4p en iyi belirlenmesi için dövüşe gerek yok" mu diyor hakikaten anlayamadım.

Aslında bu MMA forumlarında da çokça oluşan bir tartışma. p4p'ın tam olarak ne kastettiği ile ilgili bir sürü polemik söz konusu. Tam olarak senin düşüncenle benim savunduğum düşünce dile getiriliyor. Ben p4p tartışmasının anlamsız olduğunu düşünmüyorum fakat subjektif bir tartışma olduğunu, her dövüşçünün kendi sikletinde en konforlu olacağını ve birbirleriyle dövüşürlerse sikletini değiştiren handikapa uğrayacağından, sonucun çok belirleyici olmayacağını savunuyorum.

Fedor içinse edilecek çok laf var. Öncelikle siklet değiştirme sadece üst siklete çıkma olarak algılanmamalı. Alt siklete inince ne olacağı da hesaba katılmalı (ki Fedor 205'e düşebilir bence) fakat aynı performansı alt siklette devam ettirmek çok zor olabilir. Fedor sadece hw'de dövüştü. p4p kavramı senin de mutlaka bildiğin gibi boksta doğan bir kavram ve genellikle ağır sikletler değil, orta kilolardakiler bu sıralamaya dahil edilirler. Orada da bence şu anda Manny üst sikletlerle dövüşmese bile p4p en iyidir ve bir ağır sikletle dövüşmesi de imkansız.

BJ'in kariyerini ise her favori dövüşçüm için olduğu gibi inan ki çok iyi biliyorum. BJ'in gerçek sikleti senin de söylediğin gibi lw. Ama kendisi rahat duran bir adam olmadığı için Matt Hughes'u 170'te yenip kemeri aldıktan sonra UFC'den ayrılıp Renzo Gracie de dahil kendinden iri adamlarla, hatta lhw'de Lyoto ile dövüşmüş bir adam. Ama sadece lw'ye bakarsak tek yenilgisi (uzun zaman önce Jens Pulver'a decision'la kaybetti) var ve galibiyetlerinin her biri Amerikalıların "victory" dediği türden. Joe Rogan da dediğin gibi işi çok iyi biliyor ama BJ'i seçmesi sadece Eddie Bravo'yla BJJ çalışmasından değil. BJ boks açısından da tüm MMA'de sayılı adamlardan. Hatta boksa geçiş yaparsa kısa zamanda kemer maçına çıkabileceği de konuşuluyor. Boks kökenli Marcus Davis, BJ'in ellerinin boksörler kadar iyi olduğunu söylemişti. Matt Hughes da en sert yumruk atan rakibinin BJ olduğunu söylemişti.

Diego-BJ içinse "BJ'in zamanı geçiyor" yorumuna katılmıyorum esas olarak. Diego benim de sevdiğim çok iyi bir dövüşçü ve BJ'e karşı şansı Florian'dan çok daha yüksek. Ama BJ'in rahatça bitirdiği Joe Stevenson'ı bitirememesi, Guida'ya karşı ilk raund hariç çok etkileyici olmaması ve BJ'in son 2 yıldır antreman yapmayı hatırlaması bence ibreyi BJ'den yana çeviriyor. Tabii ki ikimiz de yanılabiliriz, bu da MMA'in her türlü dövüş sporundan uzak ara güzel olmasının sebebi.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

yazılarınız ve tartışmalarınız güzel ama bence boşuna yoruluyosunuz..bj penn çıkıpta fedor la maç edecek değilya en fazla 2 sıklet altındakiyle edebilir..Can da haber olarak vermişti anderson silva fedor la maç yaparsam beni döver diye açıklaması var..ister onun sıkletine düşsün fedor isterse aynı kilolarıyla karşılaşsınlar fedor herzaman herkesi döver..bu iki kere iki dört eder gibi bişey..taraf tuttuğumdan dolayı değil hepiniz biliyosunuz fedor un üstün yeteneklerini..Fedor her daik bence kazanır..

ahmet dedi ki...

Selman teşekkürler yorumun için.Ama yorulduğumuz falan yok ne güzel fikir alışverişinde bulunuyoruz işte.

Bu arada GSP'nin yorumunu bende Bj gibi pek bir yere oturtamadım.Ama sanki Anderson'la karşılaşmak istemem (çekiniyor havasında)gibisinden bir yorum gibi geliyor bana.Ama Anderson Silva'nın ''Fedor beni döver'' yorumunda daha çok mutevazı bir tavır,hani ben işime bakarım arkadaş gibisinden bir alçakgönüllülük seziyorum.Fedor'un kendini dövebileceğini kabul ederek dememiştir diye düşünüyorum.

Fedor ve Anderson karşı karşıya gelince ciddi bir fiziksel farklılık doğuyor.Hani şu kilolarında dövüşseler bencede mümkün görünmüyor Anderson'un Fedor'u yenebilmesi.Fakat Bj'in belirttiği gibi ''catch weight'' gibsinden birşeyler olursa o zaman işler değişebilir.
Birde tabikide Fedor'un yetenekleri ortada ama iş yetenektle çözüleckse Anderson Silva konu olduğunda iki dakika durup düşünmek gerekiyor bence.Ayak tırnağından bile yetenek fışkırıyor adamın.

Hani hayal kuralım diyerek ikisinide aynı kiloda buluştursak (sağlıklı bir şekilde) valla kimsede çıkıp Fedor rahat yener diyemez.

caglar dedi ki...

anderson sadece mutevazi oldugu icin o acıklamayı yaptı bence.

bana gore de fedor ve anderson karsılassa fedor kazanır ve bunda boyut farkı rol oynar, zaten fedor un 185 lbs ye inebilmesi sozkonusu değil. su an mma de gorulebilecek en buyuk dovus de budur herhalde.

anderson silva nın strikingi fedor da dahil olmak uzere tum mma sporcularının cok cok onunde. adam baska bir boyutta

tabii mma sadece boks olmadıgı icin yerde andersonun pek sansı yok.

BJ Penn dedi ki...

Selman, yıllarca MMA tartışabileceğim insan aradım, bulmuşken tadını çıkarıyorum:) Aslında Can Evrenol bir forum oluştursa çok daha güzel olur.

Anderson-Fedor eşleşmesinde Ahmet'e hak veriyorum. Aynı kiloda dövüştüklerinde Fedor garanti kazanır gibi bir durum yok bence de. Ayakta Anderson, yerde de Fedor üstün. Anderson Silva Büyük Nogueira'dan BJJ siyah kuşak sahibi ve yerde de gayet iyi bir dövüşçü. Dan Henderson'ı RNC ile bitirmesi ile daha önce Travis Lutter'ı yine yerde bitirmesi bunu kanıtlıyor. Ayrıca ikisi de şu andaki tüm UFC şampiyonları gibi oyun planını çok iyi belirleyen ve uygulayabilen adamlar. Keşke böyle bir dövüşü izleyebilsek.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

evet Sizler de haklısınız MMA hakkında konuşabileceğimiz insanlar yok.böyle bir ortam bulduğumuz için şükretmeliyiz ve Can a teşekkür etmeliyiz..aslında konuşmalarınızı merakla takip edip okuyorum..Sizler kadar bilgim yok birşeyler öğreniyorum yazılarınızdan..teşekkür ederim o yüzden Sizlere de.. : )

Can Evrenol dedi ki...

ilk defa bir yazıya 16 yorum geldi galba arkadaşlar: )
bununla birlikte 17 oldu

evet Selman'ın dediği gibi bu tartışmanın pek gideceği bir yer yok ama yorumlarınızı ilgiyle okuyoruz hepimiz

ahmet dedi ki...

Aslında işin özü şu.
Hani bilgisayar oyunlarında yahut programlarında ''bug'' denilen minik hatalar olur fakat oyunun yada programın genel çalışmasına vs etkisi olmaz.İşte p4p tartışmasıda bence böyle bir bug içeriyor kendi içerisinde ve bu yüzdende tam anlamıyla reel bir tartışma olamıyor.
Demek istediğim şu;Adamları kalkıp sadece kendi sikletleri içinde değerlendirsen o zaman teknik açıdan çok fark olmasa bile bir dövüşçü diğerine bariz üstünlük sağlayabiliyor.Sikletleri dışına çıkarsan hafif siklet bir dövüşçü ile ağır siklet bir dövüşçüyü karşılaştıramayacğın için o zamanda hafif siklet adama haksızlık etmiş oluyorsun.Bu bağlamda bu tartışmayı asıl ayakta tutan unsurlardan biri devreye giriyor.Oda izleyici tecrübesi.Bu sporu seven ciddi şekilde takip eden insanlar yıllar içinde kimin iyi kimin vasat olduğunu algılayacak seviyeye geliyorlar ve kararlarını,beğenilerini bu güdüleri sayesinde netleştiriyorlar.Hangi dövüşçü daha spektakuler galibiyetler alıyor,hangisinin kazanma oranları daha fazla,kimin tekniği daha göze hoş geliyor gibi özellikler önem kazanıyor ve bu bağlamda ortaya siklet farketmeksizin(p4p) kim en iyi kim daha çok beğeniliyor tartışmasının cevapları çıkmaya başlıyor.İş bu tartışma başladığında da mesele illaki sikletleri dışında bir şeyler yapabilmişlermi ona geliyor.Çünkü siklet içi başarıları kesişebiliyor dövüşçülerin.
Yukarıdaki mesajlardan birinde BJ arkadaşımın verdiği minik fakat bu tartışmanın cevabına büyük bir pencere açan bir cümle var.Düşünsenize Tim Sylvia ve BJPENN karşılaşsa herhalde bin defa Tim kazanır değilmi.BJ kılına bile zarar veremez.Fakat öte yandan bu dünyadaki tüm mma hayranlarına sorun bilirlerki BJ Tim'den en az 5 gömlek daha iyi bir dövüşçüdür.İşte p4p meselsini böyle isimsiz bir duygu neticelendiriyor.

Sikletleri yakın isimleri dövüştürüncede kazanan bu tartışmanın reel boyutunu cevaplamış oluyor.Böyle oluncada yazımın başında belirttiğim ''bug'' ortaya çıkıyor;

Hafif siklet adamın ne günahı var ?

BJ Penn dedi ki...

Kesinlikle öyle Ahmet. Ben belki de hafif sikletleri izlemeyi daha çok sevdiğimden (lhw'ler bile çoğu zaman yavaş çekim gibi geliyor) p4p olayında arada kalıyorum.

Bu arada bu hafta sonu TUF finalini kaçırmamak lazım. (Nelson-Brendon finali) + (Jon Jones - Matt Hamill) + (Kimbo - Houston Alexander-215 lbs catchweight)) + (Frank Edgar - Veach) mükemmel bir kart. Nelson-Jones-Houston-Edgar şeklinde bir galibiyet tahmini de yapayım.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

evet haklısın bj penn bazen tabiri caizse dandik ağırsiklet maçları oluyo o maçlarda hem ağır olduklarından hem kondisyonları yeterli olmadığından maçları zevksiz hale getiriyolar ve sarılmalar çok oluyo..son couture & vera maçındaki gibi..tel örgülere yaslayıp hiç bişey yapmadan maç kazanmak gibi..

o yüzden tuf 9 daki sanchez & guida maçı gibi maçlar daha heyecanlı oluyor..o maç mükemmeldi iki tarafta yorulmak bilmedi pes etmediler..

boksta da pacman in maçları mükemmel oluyo çok seriler..

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

bu arada yarın k-1 finalleri var sabah 10 civarlarında başlayacak maçlar ve gece fox tan yayınlanacak bununla ilgili haber yaparsan Can daha güzel olur bence..tabi müsait olursan ve gerek duyarsan..şampiyon belli oluyor artık 2009 yılının şampiyonu..

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

eğer kızmazsan bana Can ben maç kartlarını vereyim burdan..uygun görmezsen eğer silersin zaten.. :)

pride den tanıdığımız Sergey Kharitonov unda maçı var..

Reserve Fight Maçları

Gökhan Saki- Peter Aerts

Daniel Ghita vs Sergey Kharitonov

8'li Final Maçları

Badr Hari - Ruslan Karaev

Alistair Overeem - Ewerton Teixeira

Semm Schilt - Jerome Le Banner

Errol Zimmerman - Remy Bonjasky

Süper Fight

Tyron Spong vs Keijiro Maeda

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

badr hari finalde kaybetti..semy shilt şampiyon çok üzgünüm

BJ Penn dedi ki...

Semmy eski günlerdeki gibiydi Selman. Fazla takip edemiyorum k-1'i ama Remy çok kötüydü, bir sakatlığı falan mı var? Alistair'a da iyi oldu. Hem mma hem k-1 aynı anda olmaz. Birisini seçeceksin.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

haklısın bj penn ikisi aynı anda olmaz bi bakıyosun dream de maç yapıyo bi bakıyosun k1 de..çok saçma gerçekten..

bonjasky sakat değildi..samy le badr hari nin ilk maçındaki gibi dalıp indireyim samy dedi bonjasky ama olmadı..samy e karşı şansı tutmuyo ilk maçtada nakvt olmuştu ..

badr hari de ilk maçındaki gbi yapmaya çalıştı ama hiç bir yumruğu tutmadı..ardından direk yumrukla işi bitti..sonrası malum zaten..

Yorum Gönder