Pazar, Kasım 15, 2009

Manchester'da sağlam bir gece

UFC 105, belki yılın en gösterişli dövüş kartına sahip değildi, ancak çok  kaliteli maçlara sahne oldu. Gecenin finalinde 46 yaşındaki Randy Couture adeta insan doğasına meydan okuyarak, Brendon Vera'ya karşı galip gelmeyi bildi. İngiliz seyirciler, Kaptan Amerika'ya yoğun tezahürat ve sevgi gösterisinde bulundular.

Manchester'da gecenin yıldızları İngiliz dövüşçüler oldu. Bisping'nin, eski PRIDE yıldızlarından Denis Kang'ı devirdiği maç, belki de gecenin en iyi maçıydı. Dan Hardy, Mike Swick karşısında aldığı net galibiyetten sonra GSP ile ünvan maçına çıkmayı haketti. TUF 9.sezon İngiliz takımından Ross Pearson, veteran Aaron Riley'ı dağıtarak kendini bir kere daha kanıtladı. TUF 9.sezonun ikinci galibi, sahte İngiliz, James Wilks ise, Matt Brown karşısında çok iyi bir maç çıkartmasına rağmen TKO ile maçı kaybetti.

Şimdi gözler haftaya, UFC 106'ya çevrildi...

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Randy Couture maçı nasıl ortak kararla aldı anlamış değilim..
Brandon Vera'ya yazık oldu diye düşünüyorum..

ahmet dedi ki...

Evet yine bir hakem faciası daha gerçekleşti malesef.
Tamam Brandon Vera çok etkili bir dövüşçü değil ama bu maçın kesin galibiydi bana sorarsanız.Yine Ufc'nin göz bebeği Couture'yi koruyup,saygı duyacağız diye bir dövüşçüyü daha harcadılar işin gerçeği.
Hiç bir zaman dövüş stilini beğenmemiş olsamda Couture'ye bende saygı duyuyorum ve dahi seviyorumda adamı ama biri bana açıklasın Vera karşısında rakibini kafese yaslamak dışında ne yaptı tüm dövüş boyu.Kaldıki üstüne ciddi aldığı darbeler var ve bir kerede knockdown oldu maç içinde..
Böyle kararlar sıkıcı oluyor açıkcası.

Swick,Hardy maçı beklediğimden daha durgun geçti.Ben gecenin maçı bu olur diye tahmin ediyordum ama yanılmışım.Dan Hardy çok güçlü bir dövüşçü,Swick istediği planı uygulayamadı ona karşı.Bunun yanında Hardy'nin mesafesini koruyup ataklarına devam etmesi gerekirken anlamsız yere Swick'i yere almak için didinmeside yanlış bir stratejiydi bana sorarsanız.Joe Rogan bile ifade etti defalarca bunu maçta.Yinede iyi olan taraf Hardy'di ve kazanmayıda bildi.
Ancak şöyle bir şey var;Bu maçı kim kazandıysa kazansın bu dövüşçülerin ikiside GSP ile aynı kalibrede değiller.GSP Hardy'i yer bitirir bence.Şuan dünyada bu siklette GSP ye karşı koyabilecek birisi yok diye düşünüyorum..

Michael Bisping açıkcası şaşırttı beni.İlk roundun başlarında aldığı darbe sonrası yine rezil olacak sandım ama müthiş bir vites artırdı ve ikinci round adeta dağıttı Kang'i.Gerçekten müthiş bir performanstı çok keyif aldım.Belliki Henderson hezimeti olumlu yonde etkilemniş gelişimini (en azından psikolojik olarak).Kang'e gelicek olursak.Oda Pride sonrası UFC'de tutunamayan dövüşçüler kervanına katılacak gibi duruyor.Şöyle bir şeyde var,ben Pride zamanındaki en aktif olduğu dönemde böyle düşünüyordum şimdide böyle düşünüyorum Denis Kang abartıldığı kadar iyi bir dövüşçü değil bence.

Wilks,Brown maçı;
Bence gecenin en iyi maçı buydu.Müthiş bir mücadele oldu.Brown'ın müthiş darbeleri,Wilks'in inanılmaz dayanıklılığı ve maçı bırakmak istememesi.Dövüşün her iki yanında,ayakta ve yerde son derece dinamik bir görüntü sergilenmesi ortaya seyir zevki çok yüksek bir maç çıkardı.
Hani birisi sorsa MMA nedir diye bu maç rahatlıkla izlettirilir..

Can Evrenol dedi ki...

Yorumların için teşekkürler ahmet! Ben de sana büyük ölçüde katılıyorum dediklerinde. Bu arada ilerki UFC event'lerinden birini yazmak istersen Kansporu'nun kapısı her zman böyle taleplere açık

ahmet dedi ki...

Teşekkür ederim Can sağol..Bu şekilde senin açtığın konular ve dahi eklediğin güzel girişler üzerine birşeyler yazmak sanırım daha keyifli benim için.

Her şeyden önce böyle bir şansı sağlıyor olman önemli bir şey.Tekrar teşekkürler.

BJ Penn dedi ki...

Randy-Vera maçı kesinlikle bir jüri faciasına sahne oldu fakat UFC'nin bunda pek payı yok. Jürileri onlar seçmiyor. Shogun'a 2010'da bir şans daha verecek olmaları, bu kararlara katılmadıklarının göstergesi. Ufc 105'te yorumcu Joe Rogan bile Vera'yla yaptığı röportajda karara şaşırdığını söyledi. Ama kaybeden kaybettiğiyle kalıyor maalesef. Güreşçiler geçmişte çok sayıda maçı böyle kazandılar. En son Hughes-Serra maçı ve 2006'daki ilk BJ Penn-GSP maçı bunlara en güzel örnekler.

Gecenin adamı bence Matt Brown'dı. Yerde bu kadar usta olan bir adama karşı kickbox temelli bir dövüşçünün nasıl dövüşmesi gerektiğini gösterdi. Take-down girişimlerine karşı vücuduna verdiği açı, yere yatırıldığında ve submission denemelerinde paniğe kapılmaması, tam bir MMA dövüşçüsü olduğunu gösteriyordu.

Hardy-Swick konusunda size katılıyorum, kim kazanırsa kazansın GSP'ye karşı şansı yok. İkisi de ayakta dövüşmeyi sevdiği için birbirlerini -1-2 kere Swick hariç- yere yatırmak istemediler. Bu da GSP gibi bir take-down canavarına karşı ne yapacakları konusunda şüphe duymamızı sağlıyor. Welterweight'te GSP'yi zorlayabilecek isimler bence kaybetmiş olmalarına karşı yine Thiago Alves ve Jon Fitch'tir. Anthony Johnson da eğer 170 lbs'de kalırsa bir tehdit sayılabilir.

ahmet dedi ki...

BJ Penn yorumlarına katılıyorum.

Ancak ne Thiago Alvez nede John Fitch'in GSP ye karşı galip gelebileceklerini sanmıyorum.Bu düşüncem bu adamların yeteneklerinden şüphe duyduğumdan değil,GSP'nin her ikisiylede dövüşürken ciddi şekilde dirençlerini kırarak yenmiş olmasından kaynaklanıyor ki ikiside bu maça çıkana kadar ciddi tehdit olark görülüyorlardı.Ben ikisininde şuan akıllarında GSP yi yenecek bir oyun planları olduklarını sanmıyorum.
Kaldıki Thiago Alvez'i çok beğeniyorum ve epeydi ümitliydim GSP karşısında ama GSP resmen nütralize etti çocuğu.Bırak planını uygulamayı şöyle en basitinden bir tekme bile atamadı neredeyse.

Anthony Johnson ise süper bir dövüşçü.Dediğin gibi 170 lbs de kalırsa bir tehdit oluşturabilir ama oda fizik olarak bu siklete göre fazla büyük.Gerçek sikletinin 185 lbs olduğunu düşünüyorum.
GSP ise her ne kadar diğerlerine göre yapılı da olsa çok ideal bir welterweight.Ve oda Anderson Silva gibi kendi sikletinde tulum çıkardı..

Öte yandan Anthony Johnson,Anderson Silva maçıda yeteri kadar heyecan verici geliyor kulağa..

BJ Penn dedi ki...

Evet Ahmet haklısın. GSP Alves'i de Fitch'i de tekrar yener ama diğerleri onlar kadar bile zorlayamaz şu anda. GSP akıllılık ediyor ve welterweight'i domine ediyor. Yaşını da dikkate alırsak en dominant şampiyon olarak bitirecek gibi bu işi. Siklet yükseltme gibi fantezilere girmiyor. Maçları genelde yer dövüşüyle kazanmasına karşın insanı fazla sıkmaması da taraftarlar için önemli bir artı. Genellikle rakibini bitirmeye uğraşıyor. Diğer bazı güreş tabanlı dövüşçüler gibi sadece battaniye değil. Müthiş bir kondisyonu var. Dediğin gibi Alves gibi bir adam tekme bile atamadı. Fitch'i bile (Purdue Üniversitesi güreş takımı kaptanıydı, kondisyonunu düşün) yordu resmen.

Anthony Johnson gerçekten insanı müthiş heyecanlandıran bir yetenek. Daha önce Rich Clementi'ye karşı 170 lbs'ye inememesi ve en son dövüşünde de aynı problemi yaşaması gösteriyor ki sonunda 185 lbs'ye çıkacak. Silva'ya ilk etapta ciddi tehdit olamasa bile (ki bence bayağı zorlar) Nate Marquardt'a veya Damian Maia'ya karşı izlemek güzel olur.

ahmet dedi ki...

Johnson,Marquardt nefis bir çarpışma olur herhalde.Damian Maia biraz zayıf kalabilir Johnson'a karşı..

Yeri gelmişken biraz Maia'dan bahsetmek istiyorum.
Bu adam Nate'in karşısına çıkana kadar çok emin adımlarla ilerliyordu ki bende aylarca merakla bekledim dövüşeceği günü ama tabiri caizse resmen tosladı Mrquardt'a.Süper Bjj tekniği ile benimde fazlaca keyif aldığım galibiyetler elde etti ve fazlasıyla ''büyücü'' lakabını hakediyordu stiliyle.Ancak şöyle bir şey var.Damian Maia tamamen tek yönlü bir dövüşçü,bjj dışında hiçbir silahı yok.Hatta son maçına çıkana kadar Wanderlei Silva'nın kampında da çalıştı ancak yeterli olmadı tabiki Mrquardt gibi birinin karşısında.
Bu tarz sadece üstün bjj tekniği ile maç kazanma mevzuunun kaymağını Gracie ailesi epeyce yedi ama şuan spor fazlaca ilerlemiş durumda ve böyle yakalrım kolunu,bacağını kitlerim şeklinde maç kazanmak o kadar kolay değil.Tüm dövüşçüler çok donanımlı açıkcası.Bir diğer mesele ise fiziği; Maia çok iri değil sikletindeki diğer rakiplerine göre.Welterweighte insin diyeceğim ama orada da zaten belirttiğimiz gibi bir sürü ciddi rakip var.Kısacası ben Damian Mai’nın -en azından Ufc- geleceğini pek parlak görmüyorum.

Bence Anthony Johnson 185 lbs de Marguardt,Henderson,Belfort engellerini bir şekilde aşıp Silva’nın karşısına çıkabilecek yeteneğe ve güce sahip.Şaun kağıt üzerindeki tek eksiği yukarıda isimlerin sahip olduğu tonlarca tecrübeye sahip olmaması
Tabi Anderson Silva’nın karşısında ne yapar onun için bişeyler söylemek daha erken kendisi için.Çünkü Silva’yı geçmek için yetenek ve güç yeterli bir ikili değil malesef.

Yinede ikisinin birbirlerine giriştiklerini hayal etmesi bile çok heyecanlandırıyor insanı.Joe Rogan stili bir waauuuuw’u hak ediyor yani :)

Tabi bütün bunlar tahmini görüşlerimiz ve Johnson siklet değiştirmek isterse gerçekleşebilcek hedefler.Önümüzde bir gerçek varki oda Johnson bu gece saatler sonra 170 lbs de Josh Kosheck ile dövüşecek.Gecenin maçı olur diye düşünüyorum.Kocheck çok tecrübeli ve güçlü bir dövüşçü.Bilmiyorum Johnson’u yere alabilirmi ama zorlayabilecek kapasiteye sehip.En azından kariyeri açısında canını dişine takarak mücadele deceğine eminim.Buda seyir zevki yüksek bir maç vaad ediyor bize.Yinede Johnson geçer bu maçı bence.

Ve eğerki geçerse tahminim olası bir Thiago Alvez,Anthony Johnson maçı bizleri bekliyor olacak..
Yazarken bile heyecanlandım bu maçı:)

BJ Penn dedi ki...

Johnson-Marquardt süper kapışma olurdu dediğin gibi. Maia-Johnson'ı ise Maia gibi tek yönlü bir adamın üst düzey bir MMA dövüşçüsü olamayacağının ispatlanması açısından isterim. Eğer tek yönlü bir adamsan, mesela BJJ ustasıysan, çok kuvvetli bir çenen olacak ki rakibi yere yatırana kadar aldığın darbelerle nakavt olmayasın (Büyük Nogueira gibi).

Johnson bugünkü weigh-in'de herhangi bir sorun yaşamadı. Bence bu maçı alırsa (ki karşıdaki adam güreşçi olunca kazanmak her zaman zordur) Dan Hardy, Thiago veya Matt Brown'la karşılacak ve yine kazanırsa GSP'ye karşı dövüşecek.

Bu arada UFC 106, son zamanlarda seyredebileceğimiz en iyi kartlardan birine sahip. Amir Sadollah-Phil Baroni, Luiz Cane-Küçük Nogueira ve Ben Saunders-Marcus Davis maçları muhteşem eşleşmeler. Çokça şişirilen ve zevksiz geçen şovlardansa (UFC 100 gibi) bunu gibi kartları seyretmek her zaman daha zevkli oluyor.

Yorum Gönder