Çarşamba, Eylül 14, 2011

"UFC 135: Jones vs. Rampage" ön analiz

24 Eylül'de Denver, Colorado’da Pepsi Center’da gerçekleşecek Jones vs. Jackson hafif-ağırsiklet kemer mücadelesi MMA severler için tam bir heyecan fırtınası olacak. Bir tarafta gelmiş geçmiş en genç ve en dominant UFC şampiyonu Jon Jones, diğer tarafta A-Takımı filminde B.A. Baraküs’ü oynayan eski şampiyon Quinton 'Rampage' Jackson’ı izleyeceğiz. UFC 135 bizlere aylardır merakla beklenen bu büyük karşılaşma dışında, nefesleri kesecek diğer maçlarda da hepsi bir birinden yetenekli ve ünlü yıldız dövüşçülerle dolu bir gece sunuyor…

Jon ‘Bones’ Jones, yeni nesil MMA seyircisinin kahramanı haline gelmiş durumda. Bugüne kadar daha hiç bir zayıf noktası bulunamamış komple bir MMA'ci... Hem güreşi, hem boksu, hem de tekmeleri çok iyi. Fizik olarak çok üstün. Uzun boyunu ve uzun kol-bacaklarının avantajını kullanmayı çok iyi biliyor. 24 yaşında ve bugüne kadar hiç yenilmedi (teknik bir diskalifiye hariç). Dönen dirsek darbeleri ve birçok izleyicinin hayatında ilk defa gördüğü farklı Judo atmalarıyla (takedown) modern MMA'de bir çığır açtığını söylersek abartmış olmayız. Jones’un son şampiyon Shogun’ın karşısına favori olarak çıkması zaten başlı başına bir işaretti. 2. raundun sonunda hakemin daha fazla dayanamayarak araya girmesiyle maç bittiğinde ise en sıkı Shogun taraftarı bile artık Jones’a saygı duymak mecburiyetinde kalmıştı…

Rampage'in basın tanıtımında Jones'u göt ettiği an...
Rampage Jackson’a baktığımızda ise tam bir oldskool (eski tarz) MMA temsilcisi görüyoruz. MMA tarihinde çapraz-eğitimliler dönemi diye tabir edilen (kabaca 1998-2008 yılları arasındaki) dönemi temsil ediyor. Esasen sadece boks ve güreş teknikleriyle dövüşüyor. Kendisini yıllar içerisinde teknik olarak çok geliştirdiği söylenemese de, 1999 yılından beri çıktığı 40 MMA maçıyla çoktan gelmiş geçmiş en önemli MMA'cilerden biri haline gelmiş durumda. Kariyerine Amerika’da köhne organizasyonlarda başlayıp Rampage, uzun süre Japonya'da PRIDE’da, o zamanlar dünyanın en iyilerine karşı dövüşüp büyük bir üne kavuşmuştu. Daha sonra 2007 yılında Amerika’ya dönerek Chuck 'The Iceman' Liddell'i tek yumrukla nakavt edip UFC şampiyonu olmuştu. Ardından çok şaibeli bir kararla kemeri Forrest Griffin’e kaybetmiş ve bir dönem bunalıma girdiği için basında magazinsel skandallarla yer almıştı. Ardından UFC'nin sahibi Dana White ile arası açıldığı için, daha sonra da TUF (The Ultimate Fighter) televizyon şovunda koçluk yaptığı için aktif dövüş hayatından uzak kaldı. Geçen sene dev bütçeli Hollywood filmi A-Takımı'nda da yer alan Rampage, bu seneye kadar bir türlü eski aktif dövüş temposunu yakalayamadı. Ancak yine de bu süre içerisinde sadece 2 maç kaybetti (biri şampiyonluğu Forrest Griffin'e kaptırdığı maç, diğeri de Rashad Evans'a jüri kararıyla kıl payı yenildiği maç). Şimdi Rampage üst üste 2 net galibiyet sonrasında uzun süredir en formda olduğu maça çıkıyor diyebiliriz.

Bu maç gerçekten tam bir yeni dönem (new-skool) vs. eski dönem (old-skool) çarpışması olacak. Bir tarafta genç, teknik olarak mükemmele yakın, yenilgisiz süper-atlet Jon Jones… diğer tarafta 33 yaşında atletik özellikleri iyi olmasına rağmen daha çok dövüşçü içgüdüleriyle efsanleşmiş olan Rampage Jackson.... Önceki şampiyon Shogun Rua’nın Jon Jones tarafından nasıl darmadağın edildiğini izlemek, aslında artık MMA'in çok daha yüksek bir çıtaya doğru dolu dizgin gittiğinin kanıtıydı. O yüzden bu maçın da kesin favorisi Jon Jones. Ancak Rampage'i hiçbir zaman yabana atmamak gerektiğini biliyoruz. Sonuçta MMA’de her an her şey olabilir…



Gecenin diğer önemli maçlarına baktığımızda ise öncelikle kariyerinin doruk noktasındaki Diego Sanchez'in sakatlanmasıyla onun yerine son anda alınan Josh Koscheck ile yaşayan efsane Matt Hughes maçını görüyoruz. Hughes, en son BJ Penn tarafından aldığı flaş nakavt yenilgisinden sonra bu maçı da kaybederse (yaşını ve başarılarla dolu kariyerini göz önüne alırsak) emekliliğe kadar yolu var dersek yanlış olmaz.

Daha sonra en son TUF 13 sezon şampiyonu Tony Ferguson boks yeteneklerini Aaron Riley karşısında test edecek. Bu Ferguson için UFC’deki ilk ciddi sınav olacak. Bakalım boks yetenekleri Ferguson’u ne kadar götürecek…

Babadan kalma PRIDE tipi bir ağırsiklet ‘kavga’sı izlemek isteyenler için ise iki eski toprak ağırsiklet yıldızı Mark Hunt vs. Ben Rothwell gecenin en keyifli maçı olabilir.

Ayrıca gecede 2 büyük Japon-MMA yıldızı var. Damacio Page ile dövüşecek olan superstar Kid Yamamoto ve Nate (küçük kardeş) Diaz ile dövüşecek olan Takanori Gomi MMA severlerin kaçırmayacağı isimler… Diaz vs. Gomi gecenin maçı olmak için en büyük aday.


2 yorum:

Mustafa S dedi ki...

Rampage Evans'a kaybettigi macta cok kilpayi degildi bence, zira rashad istedigi gibi devamli gures teknikleriyle rampage i indirdi yere, ha yerde gsp hesabi snooze fest vardi ama kontrolden dolayi puanla kazandi.

bu macta jones tekmelerini bol bol kullanacak, soyle bir rampage'in forest'e yenildigi mac, lyoto macina da bakarsak tekmelere karsi hic tekme atmiyor devamli knock out koluyla zaman kolluyordu.Jones sonuc olarak sampiyon su anda ama bence o kadar aham saham birseyi yok, shogun'u yendi evet de , shogun hep zaten kariyeri boyunca boyle bir iyi bir ktou dovusur. lyoto karsisinda ne kadar iyiyse ufc ye geldiginde forest'e yenilgisi bir o kadar kotuydu. jones macinda shogun hicbir sey yapmadi klasik kotu shogun performansi, bakin gene ufc rio'da eskisi gibi iyi dovustu ama gene inise gecerse sasirmam.
demem oki bu mac ilk 2 round, rampage knock out kovalamasiyla , jones da rampage i ayakta tekmeleriyle puanlari toplayacak. rampage yenilse de kolay kolay knock out olacak biri degil. ama kafa hareketleri yavas, jones bunu affetmez, jones un guresine gelirsek ilk 2-3 round da birbirlerine sarilarak ve diz atarak dirty boxing ile gececek ama rampage yoruldugunda ayni rashad macinda oldugu gibi yere indirip puan ve yumruklarla maci alir. rampage tek sansi one punch power'idir. ne yazikki ne submission game i ne de ayak(foot work) i bir turlu gelismedi, hele karsisinda guresci varki onlara karsi her zaman zorlaniyor. ama gonlum rampage kazansin, jones sampiyonluk cabuk ve kolay kazandi. rampage'i yenerse olay olmayacak, sadece hype'a hype eklenecek. ama rampage a yenilirse kariyerine cok buyuk darbe alir.

frankello dedi ki...

matt hughes'a tilt oluyorum azı burnu kırılsın

Yorum Gönder