Cuma, Ekim 21, 2011

MMA'in büyükbabaları serisi 1: Mitsuyo Maeda

Mitsuyo Maeda (1910)
BJJ (Brazilian Jiu-Jitsu) için, modern dövüş anlayışını değiştiren en önemli etken demek sanırım abartılı olmayacaktır. UFC'nin kuruluş sebebi olan, ve ilk yıllarında kesinlikle diğer dövüş disiplinlerine karşı üstünlüğü ispatlayarak herkesin saygısını kazanan BJJ nasıl doğdu? Bugünlere nasıl geldi?

BJJ'in tarihinin derinliklerine indiğimizde 1878 doğumlu olan Mitsuyo Maeda'yı buluyoruz. Maeda, Japonya'daki ilk judo okulu olan Kodokan'ın bir üyesiyken Amerika’ya seyahat ederek Princeton Üniverstesi’nde ve Amerikan Askeri Akademisi’nde judo seminerleri veriyor. Buradaki gösterilerinde kendine meydan okuyan ağırsiklet güreşçileri pes ettirerek büyük yankı uyandırıyor.

Sonrasında İngilitere, Fransa, İspanya, daha sonra Küba, Meksika ve Güney Amerika’nın dört bir yanını gezerek judonun üstünlüğü kanıtlamak için sayısız maç yapıyor ve kendisine meydan okuyan herkesi mağlup ederek bir efsaneye dönüşüyor. 70 kilo ağırlığında ve 1.64 boyunda olan Maeda, kimi kaynaklara göre 1000, kimi kaynaklara göre ise 2000’den fazla maç yapıyor ve sadece 2 defa yeniliyor.

Maeda, ilk Brezilyalı öğrencileri ile...
Seyahatlerinin sonunda Brezilya'nın Belem kentinde yerleşmeye karar veren Maeda, burada çeşitli sirklerde maçlar yapıyor, gösteriler sergiliyor. Üçüncü kuşak İskoçya göçmeni, 14 yaşında genç bir Brezilyalı, Carlos Gracie, Maeda ile 1917 yılında bu sirklerden birinde tanışıyor ve ondan 1 sene boyunca ders alıyor. Maeda 1 sene sonra Japonya'ya döndükten sonra ise onun asistan öğretmenlerinden ders almaya devam ediyor. Daha sonra 17 yaşında Rio De Janerio'ya taşınan Carlos Gracie, küçük kardeşi (5 kardeşin en küçüğü) Helio Gracie ile birlikte ilk modern Brazilian Jiu-Jitsu akademisini kuruyor.

Böylelikle, Mitsuyo Maeda'nın öğrencisi Carlos Gracie'nin kurduğu o ekol bugünlere kadar devam ediyor ve 1993 yılında Helio Gracie'nin torunları tarafından ilk UFC kuruluyor!..

kaynak: 
http://www.jiujitsuforums.com/jiujitsuhistory.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsuyo_Maeda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder