Pazartesi, Ekim 31, 2011

MMA'in büyükbabaları serisi 2: Yamashita Yoshiaki

Amerika'da (ve dolayısıyla batı dünyasında) judonun ilk temsilcisi kabul edilen Yamashita Yoshiaki, 10. derece kırmızı kuşak verilen ilk Kodokan judocu olma onurunu taşıyor.

Babası samuray sınıfına mensub olan Yamashita Yoshiaki 1865 yılında Japonya'da Ishikawa'da doğdu. Çocukken Japonya'nın geleneksel dövüş sanatı olan ju-jutsu çalışmaya başladı (O dönemler jujutsu ve judo aynı şey olarak kabul ediliyordu. Japonya’da bu durum 1925’e kadar, dünyada da 1950’lere kadar böyle devam etti) ...

1884 yılında Yoshiaki, judonun kurucusu kabul edilen Kano Jigoro'nun ilk judo okulu Kodokan'a, okulun 19. üyesi olarak katıldı. 3 ay içinde siyah kuşak oldu. 4. dereceye gelmesi 2 yıl, 6. dereceye gelmesi ise 14 yıl aldı. 1880'lerde Tokyo Metropolitan Polis jujutsu takımları içinde Kodokan'ın üyesi olarak yarıştı. Japon İmparatorluk Donanma Akademisi'nde ve Japon İmparatırluk Üniverstesinde (modern Tokyo Üniverstesi) judo hocalığı yaptı.

Kodokan'ın kurucusu Kano Jigoro, jiu-jitsu'dan ayrılıp judo denilen yeni bir tekniği geliştirmeye başlayınca jujutsu çevrelerinden büyük tepki gördü. (Bu arada jujutsu ile jiu-jitu arasında ne fark olduğunu biraz internette araştırdım ama kesinlikle somut bir bilgiye ulaşamadım) 


Gördüğü tepki üzerine Kano Jigoro, kendisine sadık 4 öğrencisiyle ayrılıp yeni bir oluşum başlattı. Sonraları bu grup Kodokan'ın Dört Gardiyanı ismiyle anılır oldu.

1903 senesinde Yamashita Yoshiaki, Seattle’lı bir tren yolu şirketi sahibi Samuel Hill’in davetiyle ailesini alıp Amerika’ya gelerek judo seminerleri vermeye başladı. 


Amerika'ya geldikten bir sene sonra Yoshiaki dönemin Amerikan başkanı Theodore Roosevelt'e judo dersleri vermeye başladı. Bunu 1905 senesinde Amerikan Donanması'na verdiği seminerler izledi. 1906 senesinde ise Amerikan Donanması'nda ilk judo dersleri öğretilmeye başlandı...

İşte bu şekilde Yamashta Yoshiaki ve yazı dizimizin ilk bölümünde bahsettiğimiz Mitsuyo Maeda, judo ve jiu-jitsu'yu batı dünyasına tanıştıran iki elçi durumuna gelmişler diyebiliriz... ve sonuç olarak bu iki elçi için modern MMA'in büyükbabaları demek de çok yanlış olmayacaktır diye düşünüyorum...


kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Yamashita_Yoshiaki

1 yorum:

KeTo dedi ki...

jujitsunun çok sert hareketler barındırması, bunların antrenman sırasında kullanılamaz olmasını getiriyomuş. ama judo roll olayını getiriyor. dövüş esnasında kullanacağın hareketleri antrenmanda da aynı şekilde kullanıyo oluyosun. bi de judo daha yumuşağı derler.

Yorum Gönder