Çarşamba, Ocak 26, 2011

Digiturk'te UFC izlemek

Türkiye'nin önde gelen UFC takipçilerinden arkadaşım Özgür Barka'dan Digiturk'te Türkçe izlediği bir UFC etkinliğini (event) yorumlamasını rica ettim. Bakalım Özgür neler demiş:

(parantez içindeki yorumlar benim yorumlarımdır)


Geçen cuma akşamı kanalları gezerken, şansa Digiturk’teki Spormax kanalında UFC 121: LESNAR vs VELASQUEZ event'ine rastladım. Programı hem HD olarak, hem SD yayın olarak izleyebiliyorsunuz.

Sanırsam her Cuma, gece saat 10 gibi bir UFC event’i yayınlıyorlar. Event’ler 3 ya da 4 event öncesinden takip ediyor. (Artık Digiturk 3-4 event geriden takip etmiyor. Arayı kapadı. Ama tabi her event bir veya 2 hafta gecikmeyle...)


Bir kere baştan şunu söylemeliyim ki Mike Goldberg ve Joe Rogan'ın anlatımdaki heyecan, keyif ve verdikleri bilgilerin pek kenarından geçmeyen bir anlatım ile izliyorsunuz maçları. Daha önce birkaç kez rastladığımda UFC eventlerini isterseniz orjinal anlatımıyla da izlenebiliyordunuz ama artık bu özelliği kaldırmışlar sanırsam çünkü bu event'te yoktu.


Spiker (Çağdaş Tok) ve yorumcunun (Taylan Keser) bu event'i daha önceden izleyip izlemediklerinden emin olamadım. Sanki maçların neticelerin bilerek anlatıyorlar gibi geldi bana. Şöyle ki; Lesnar vs Velasquez maçının başında Lesnar'ın fırtına gibi maça başlamasının ardından Velasquez'i tellere yapıştırmışken, daha Valesquez hiçbir şey yapmamış iken, “Lesnar’ın morali bozuldu, artık bu maç Valesquez'in maçı” gibi yorumlar yapmaları beni bu yönde düşünmeye sevketti.

Spikerin, Lesnar’ın kafese gelirken önündeki polis memurunu itmesine de gülerek “ Galiba güvenlik görevlisiydi o ittiği, yoksa polisi itemezdi herhalde” yorumlaması da ayrı bir enstantane idi.

(ittiği kişinin polis olduğunu biliyoruz, MMA dünyasında ve blogumuzda da tartışılmıştı bu olay)


Maç içinde sadece maçı anlatmaları, sporcular hakkında çok az bilgi vermeleri, alıştığımız UFC anlatımlarından çok uzaktı. Sempatik gelen bir yönleri ise genelde Türkçe terimler kullanmaya çalışmaları idi. Kullandıkları bir kaç terim ve türkçesi şöyle :

Take down = devirme

Triangle Choke = üçgen bogma

Side Control = yan kontrol

Half guard = yarım gard

Armbar = kol bükme

Submission = kitleme


Özetlemek gerekirse, orjinal anlatımının yanında baya zayıf kalan bir anlatımdı. Ama ülkemizde UFC’nin bir televizyon kanalında hem de HD olarak gösteriliyor olması bile büyük bir adım bence. Umarım ilerde birgün bu event'leri canlı yayın olarak izleme fırsatı da yakalarız...

3 yorum:

van auger dedi ki...

"bonnar has great muay thai.", "roy jones jr respects forrest griffin's hands" gibi şeyler demiyolar ise sorun yok bence.

caglar dedi ki...

joe rogan goldberg anlatımı yok ama yine de ellerinden geleni yapıyorlar. bana yine de mma le cok ilgileri yokmus gibi geldi.

galiba jiu jitsuyu da kilit guresi diye turkcelestirmis bu arkadaslar.

bir de event i galiba 1 hafta sonra pazartesi aksam veriyorlar yani ufc 125 i oyle yayınladılar.

ayrıca hd izledim ki gercekten buyuk keyif internette 4.5 gb diye indirmeye useniyordum

kasımpaşa canavarı dedi ki...

bir tanesini yazmayı unutmuşsunuz:
mount: ağız pozisyonu. :))))

bu da taylan keserin muhteşem mma bilgisinin ve ileri ingilizcesinin göstergesidir heralde.

böyle mma bilgisi kendinden menkul, intermediate ingilizcesiyle ingilizce dvdleri izleyerek hocalığını ilan eden adamları bir de tutup televizyona yorumcu yaparlarsa izleyen de düşünürüz acaba maçları önceden mi izliyorlar, mma ile ilgili insanlar mı filan diye.

bu kafada insanlarla mma de türkiyede hapkidoya benzer 5-10 yıla. düşünsenize bu adamın yetiştirdiği kişilerinde hoca olduğunu, salonlar açtığını filan...

Yorum Gönder