Cumartesi, Ocak 22, 2011

ZUFFA vs. Justin.tv: UFC'nin internet korsanlığına karşı açtığı savaş devam ediyor

UFC'nin sahibi ZUFFA şirketi, internetteki en büyük canlı yayın izleme sitesi olan Justiv.tv'ye dava açmış bulunuyor... ZUFFA'nın iddiasına göre Justin.tv sayesinde 50.000 kişi UFC 121'i internetten bedava izleyebilmiş. 2 sene boyunca Justin.tv'yi kendi yayınlarını engellemesi için ikna etmeye çalışan ZUFFA, sonunda çareyi mahkemede aramaya karar vermiş...

Aslında bu olay bize çok uzak tabi. Telif hakları konusunda daha çok yolu olan bir ülke olduğumuz şüphesiz. Ama küresel platformda düşündüğümüz zaman oldukça anlamlı ve güncel bir problem. Tabi burda UFC'nin tamamen haklı olduğu bir durum söz konusu. Ama savaş açtığı Justin.tv aslında UFC'nin yasal olarak muhatabbı değil.

Bu konu tıpkı Metallica vs. Napster savaşına benziyor. Kim haklı, karar vermek oldukça zor...

UFC, şu anda dünyadaki en büyük PPV (satın al - seyret) sağlayıcısı durumunda. Bugün Amerika'da televizyonda bir UFC eventi izlemenin bedeli 50$.

4 yorum:

frankello dedi ki...

strikeforce gp'yi netten izleyebilcez mi şu an önemli olan o:D

Can Evrenol dedi ki...

Strikeforce GP'yi internetten canlı yayın akışı veren Justin.tv igib sitelerden izleyebilcez Frankello. Çünkü Strikeforce, satın al - seyret değil, Amerika'da bedava CBS kanalından yayınlanıyor. Bu zaten Strikeforce'un UFC'ye karşı en büyük silahı...

caglar dedi ki...

ufc haklı mma in en buyuk geliri ppv amerikada.

strikeforce japonya da yani hic ppv kulturu olmayan biryerde bile 12 subat icin bir networkle ppv icin anlastı. turnuvanın ileri safhaları icin abd de ppv dusunuluyor deniyordu.

Mete dedi ki...

Bu isin baska ilginc bir yonu ise, dovusculerin ppv gelirinden pay almalari. PPV kuzey amerika'da oldukca iyi oturmus bir sistem. UFC'nin is modelin de temelini olusturuyor.
Gonul isterdi ki bedava olsun herkes izlesin ama MMA, en azindan kuzey amerika'da henuz yeterince buyuk bir pazar payina sahip degil. Bir sure daha boyle devam edecegi kesin.

Ote yandan ben 50 dollar verip reklamsiz bi sekilde MMA izlemekten buyuk keyif aliorum. Amerika'da NBA playoff veya NFL post season izlerken en cok sikayet edilen konu Kurtlar Vadisini aratmayan reklam manyakligi. Gercekten ayni reklami 4 dakika icinde 5 kez izleyince insanin asabi bozuluyor.

Yorum Gönder