Cuma, Aralık 23, 2011

UFC kurallarının evrimi

UFC 1 – İlk UFC için tamamen kuralsız dense de, aslında 2 temel yasak vardı: ısırmak ve göze parmak sokmak... Maçlar sadece bir dövüşçünün pes etmesi veya nakavtla bitecekti. Hakemin maçı bitirmesi gibi bir insiyatifi yoktu. (Buna rağmen UFC'deki ilk maç teknik olarak bir hakem müdahelesiyle bitti)

UFC 2 – Zaman kısıtlaması kaldırıldı. Kafesin boyu uzatıldı.

UFC 3 – Hakeme maçı bitirme yetkisi (TKO) verildi. Ayakkabı giyen dövüşçülerin tekme atması yasaklandı (bu kural daha sonra kaldırıldı)

UFC 5 – Maçlar 30 dakika ile sınırlandırıldı.

UFC 6 – Hakeme maç kilitlenirse, maçı durdurup tekrar ayakta başlatma yetkisi verildi.

UFC 8 – İlk defa jüri kullanımına geçildi. Jüri 3 kişiden oluşuyordu ve her jüri maç sonunda sadece kimin kazandığını gösteren bir kart kaldırıyordu. Zaman sınırı 10 dakika (turnuva finali ve superfight'larda 15 dakika) olarak değiştirildi.

UFC 9 – Artan siyasi baskılar sonrasında tek bir seferliğine "open hand strike" kuralı getirilerek, açık olmayan elle yumruk darbeleri yasaklandı.

Ultimate Ultimate 1996 – Kafese tutunmak yasaklandı: "no grabbing of the fence" kuralı

UFC 12 – İlk defa ağırsiklet ve hafifsiklet olmak üzere 2 ayrı siklet oluşturuldu

UFC 14 – Eldiven giymek zorunluluğu getirildi.

UFC 15 – Olayın vahşet boyutunu büyük ölçüde azaltarak bir spor olma yolunda bir çok tehlikeli darbe yasaklandı. Kafa atmak, kasıklara darbe, kafanın arkasına ve enseye dirsek darbesi, saç çekme, basınç noktalarına darbe ve small joint manipulation denen küçük eklem bükmesi (parmak kırmak gibi) yasaklandı.

UFC 21 – Beşer dakikalık raund sistemi getirildi. Bokstaki 10 üzerinden puanlama sistemine geçildi.

UFC 28 – Unified Rules of Mixed Martial Arts adı altında ilk genel MMA kuralları kabul edildi. Bu kurallar altında New Jersey Atletizm Kontrol Board'un onayı alındı. Yerdeki rakibin kafasına diz, kafa arkasına ve enseye yumruk, bel kemiğine darbe yasaklandı.  Siklet sistemi değiştirildi.

UFC 31 – Siklet sistemi bugünkü standarda getirildi. Eski hafifsikletler, veltersiklet, ortasikletler de hafif-ağırsiklet oldu.

UFC 43 – Hakem maçı durdurduğu zaman ayakta değil, aynı pozisyondan devam etmesine karar verildi.

UFC 94 – GSP'nin BJ Penn karşısında avantaj sağlamak için omuzlarına yağ sürmekle suçlanması üzerine çıkan tartışmalar sonunda kafes içine yağ sokmak yasaklandı.

UFC 133 - Dennis Hallman olayında sonra Speedo tarzı slip mayo yasaklandı.

UFC 138 - Kemer maçı olmasa bile, bütün main event'ler 5 raunda çıkarıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder