Perşembe, Aralık 01, 2011

2011 (Eylül 2010 - Ağustos 2011) Dünya MMA Ödülleri

(Kansporu için yazan Alkan Gültekin)

2011 Dünya MMA Ödülleri dün sahiplerini buldu. Online oylama sonucu kazananların belirlendiği ve bir ödül töreniyle açıklandığı yarışmada her sene birçok dalda hep aynı adamlar aday oluyor ve genelde aynı adamlar kazanıyor. Bu açıdan biraz bayık bir organizasyondur. Mesela geçen sene de Dana White (yılın adamı), Herb Dean (yılın hakemi), Alistair Overeem (yılın uluslararası dövüşçüsü), Greg Jackson (yılın koçu), Arianny Celeste (yılın kafes kızı), MMA Junkie (yılın MMA sitesi), Ariel Helwani (yılın habercisi) ödül kazanmıştı. Giyim ve malzeme markalarında da hep aynı markalar yarışır: TapouT, Everlast, Hayabusa, Bad Boy...

Editörün notu: Ayrıca herhalde Aralık ayını aydan sanmıyo bunlar... Hatta ödüllere bakılırsa Kasım'ı da saymamışlar sanki. Geçen sene de böyle yapmışlardı ve Anthony Pettis'in muhteşem ninja tekmesini atlamışlardı. Neyse konu ile Alkan'ın açıklaması aşağıda...

Yılın MMA'cisi ödülü Jon Jones'a
Asıl önemli ödüller yılın dövüşçüsü, yılın maçı, yılın nakavtı, yılın submission'ı, yılın en iyi çıkış yapan dövüşçüsü ödülleridir. Geçen sene Fabricio Werdum'un Fedor'a karşı aldığı submission yılın en iyi submission'ı seçilmişti. Werdum bir BJJ üstadı olmasına rağmen Fedor gibi o maça kadar kariyeri 31-1 olan bir adamı aynı anda hem "triangle choke" hem de "armbar" ile uygulayarak bir şekilde submit etmesi milyonları olduğu gibi beni de bayağı şaşırtmıştı. Bunun bir anlamda Fedor için sonun başlangıcı olduğunu daha sonraları daha iyi anladık. Belki de Fedor'u yenmiş olmasının yarattığı şok üzerine bu submission en iyisi seçilmiş olabilir. Bana kalırsa geçen sene Matt Hughes'un Ricardo Almeida'ya uyguladığı ve adamı ayakta bayılttığı submission daha iyiydi. Kafakol tekniği de denilebilir ama pek eşi benzeri olmayan, en azından benim daha önce görmediğim bir submission tipi olmasından dolayı Werdum'un submission'ından daha ilginç olduğunu söyleyebilirim. Ama en iyi submission olarak Anderson Silva'nın Chael Sonnen'ı submit ettiği pozisyon seçilmeliydi, ki o maç zaten yılın maçı seçilmişti. Dört round boyunca yerden kalkamayan ve yerde bir araba dolusu darbe yiyen adam beşinci roundda böyle bir submission alabiliyorsa ölümsüzlüğe yaklaşmış demektir. Bu açıdan Anderson Silva bir yarı-tanrı olabilir.

Neyse, bu seneki ödüllere geçelim. En iyi dövüşçü malumunuz Jon Jones ve adam geçen sene de en iyi çıkış yapan dövüşçü seçilmişti. Bir sene içerisinde Ryan Bader, Shogun Rua ve Rampage Jackson'ı yenen adam havada karada yılın en iyi dövüşçüsü seçilmeliydi zaten. Lyoto Machida'yı da yenerse direk olarak efsaneler arasında yerini alacaktır.

Edgar vs. Maynard II (UFC 125)
Yılın maçı olarak Edgar vs. Maynard II seçildi. Edgar vs. Maynard III, Ben Henderson vs. Guida veya Shogun vs. Hendo neden yok derseniz, sebebi ödüllerin Eylül 2010 ve Ağustos 2011 tarihleri arasındaki performanslara ilişkin veriliyor olması. Bence saçma. Jon Jones için sonuç değişmezdi ama bana kalırsa yılın maçı için Ben Henderson vs. Guida ve Shogun vs. Hendo yarışırdı. Ve ben olsam oyumu ilkine kullanırdım.

Spider Silva'nın Karate Kid tekmesi
Yılın nakavtı olarak Anderson Silva vs. Vitor Belfort maçındaki Silva'nın o muhteşem "front kick" nakavtı seçilmiş, ki daha sonra aynı front kick ile Machida da Randy Couture'u nakavt etmişti. İlk olan her zaman en iyisidir mantığıyla Silva'yı seçmişler, ki katılmamak elde değil. Ayrıca Silva'nın nakavtının ilk roundda gerçekleşmiş olmasının da payı olabilir. Silva maçtan sonra bu hareketi kendisine Steven Seagal’in öğrettiğini ve bunun için ona teşekkür ettiğini belirtti. Seagal amca zaten Silva ile bayağı yakındır, beraber antrenman yaparlar ve Seagal her dövüşünden önce Silva’nın entourage’ında yerini alır.

Chan Sung Jung'un (aka. Korean Zombie) twister'ı
Yılın submission'ı olarak UFC Fight Night 24'deki Chan Sung Jung vs. Leonard Garcia maçında, Jung'un o muhteşem ötesi ve tüyleri diken diken eden "twister" tekniği ile aldığı submission seçildi. Joe Rogan maçı anlatırken tekniği anında anlamış ve bunun UFC tarihindeki ilk twister submission'ı olduğunu söylemişti. Bu teknik, Jung'un da eğitim aldığı BJJ eğitmeni Eddie Bravo'nun favori tekniğiymiş, ki Joe Rogan da zamanında Bravo'nun salonu 10th Planet Jiu-Jitsu'da BJJ eğitimi almış ve kahverengi kuşağa kadar yükselmiş. Joe Rogan bu tekniği ve Eddie Bravo'yu çok iyi tanıdığından dolayı, submission'dan sonra, yanlış hatırlamıyorsam "Eddie Bravo'nun bir yerlerde gayet mutlu bir şekilde sırıtıyor olması gerektiğinden" bahsetmişti.

Donald 'Cowboy' Cerrone
Son olarak geçen sene Jon Jones'un kazandığı yılın en iyi çıkış yapan dövüşçüsü ödülünü bu yıl Donald Cerrone bileğinin hakkıyla aldı. UFC'de müthiş maçlar çıkardı gerçekten, tam bir stand-up dövüşçüsü, çok iyi kickboks ve Muay Thai biliyor, kendine güveni çok yüksek. Cerrone'den biraz bahsetmek lazım. WEC'in üst düzey LW dövüşçülerindendi. Kariyerinde sadece 3 mağlubiyeti var ve bunlardan ikisini Edgar ile LW kemer maçına çıkacak bir başka muhteşem adam Ben Henderson'dan aldı. Henderson'a kaybettiği ilk maç bir WEC interim LW kemeri maçıydı, 5 roundda jüri kararıyla yenildi, ikincisi ise asıl kemer maçıydı ve ilk roundda giyotin boğma ile kaybetti. Diğer mağlubiyeti Jamie Varner'a karşı aldı ve o da çıktığı ilk LW kemer maçıydı. Beş round sonucu jüri kararıyla ve oy çokluğu ile kaybetti. Varner'a karşı olan mağlubiyetinin rövanşını WEC 51'de gecenin maçı ödülüyle birlikte aldı. Şampiyonluk maçlarında başarısız olup çöküntü içine giren dövüşçülerin aksine gün geçtikçe kendisini geliştirmeyi başarıyor. UFC'deki kariyeri 4-0 ve yendiği adamlar az buz adamlar değil. Submission üstadı Vagner Rocha'yı jüri kararıyla, Charles Oliviera'yı nakavtla ve müthiş kickboksçu Denniz Siver'ı "rear naked choke" adı verilen sırt boğma ile yenmeyi başardı. UFC'deki geleceğini parlak görüyorum ve asıl çıkışını UFC 141'de Nate Diaz'ı dağıtarak yapacaktır.

Ödüllerin tamamı ve aday listeleri için:
http://www.mmafighting.com/2011/11/30/2011-world-mma-awards-results

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder