Pazartesi, Kasım 28, 2011

New York eyaletindeki MMA'i yasallaştırma savaşı bizim basına da yansıdı: "Dövüşmek anayasal hak sayılmalı"

2 sene önce Türk basınında MMA ile ilgili son derece komik ve cahilce bir haber çıkmıştı; Krizin Mimarları Birbirini Dövüyor başlıklı bu haberi yazanın belli ki dünyanın en hızlı büyüyen sporundan en ufak bir haberi yoktu. Şimdi 2 sene sonra, artık ufak tefek içinde MMA geçen haberler çıkmaya başlaması sevindirici. Yine bu haberlerin esas merkezinde MMA yok, ama yine de güzel... Geçen hafta Putin'in Fedor maçında yuhalanması Hürriyet'e haber olmuştu, bu sefer de HaberTürk, New York'taki MMA'i yasallaştırma mücadelesine yer ayırmış. Haber şöyle:

Haberturk'teki yazıya Aldo'nun fotografını
uygun görmüşler eksik olmasınlar. Ama o sağ
üst köşedeki karartı bi parmak mıdır nedir?
ABD’nin karma dövüş sanatının 1997’den beri yasak olduğu New York Eyaleti’ndeki dövüşçüler, anayasanın birinci maddesini arkalarına alarak yasağın kaldırılması için hukuki mücadele başlattı.

ABD’nin New York Eyaleti’nde yaşayan, kısa adı “MMA” olan “karma dövüş sanatı” ustaları, boks, güreş, Jiu Jitsu dahil birçok dövüş sanatını içeren “sporlarını” yasaklayan yasanın değiştirilmesi için kolları sıvadı. New York Üniversitesi’nde görevli hukuk profesörü Barry Friedman, “dövüşçü”, izleyici ve organizatörlerin adına geçen hafta federal mahkemeye dava dilekçesi sundu. MMA dövüşçülerinin çıkış noktası, anayasanın ifade özgürlüğüne atıfta bulunan birinci maddesi olduğu için konunun bireysel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tartışması gündeme geldi. Yasağın 1997’de yürürlüğe girdiği New York’un, yasak uygulanan az sayıda eyaletten biri olduğunu anımsatan Friedman, “Bu kadar şiddet içeren bilgisayar oyunu ve TV yayını yasaklanmazken sporun yasaklanması kabul edilemez. Bu yasak insanların kendilerini ifade etme özgürlüklerine aykırı” görüşünü savundu. Friedman, karma dövüş sanatında amacın zarar vermek değil kazanmak olduğunun, kadın dövüşçülerin kendilerini koruyabileceklerini kanıtladıklarının altını çizdi.

HER ŞEY SERBEST

Birçok dövüş sporunun birleşmesinden meydana gelen “Karman Dövüş Sanatları”nda (Mix Martial Arts), tekme ve yumruk kombinasyonlarına artı olarak yerde boğuşma teknikleri de uygulanıyor.

GAZETE HABERTÜRK
http://www.haberturk.com/polemik/haber/692291-dovusmek-anayasal-hak-sayilmali

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder