Pazar, Kasım 13, 2011

UFC on FOX: Jr Dos Santos 64 saniyede yeni şampiyon!

Jr Dos Santos tarih yazıp, UFC'nin genel izleyici karşısındaki ilk sınavında, dünyaya 64 saniye gibi kısa bir zamanda Cain Velasquez'e karşı şok bir nakavt galibiyeti yaşattı! Dos Santos, UFC'nin tarihindeki ağırsiklet şampiyonluk kemerini takan 14. isim oldu. Brezilya'da 60 milyon insan televizyon başında kendilerinden geçerken, salondaki Meksikalı çoğunluk buz kesti, MMA dünyası ise karışık duygular içerisinde kaldı...


MMA dünyasının kafası karışık

Şimdi bu 64 saniyelik maç, genel izleyici için nasıl bir MMA tecrübesi oldu? Soru bu. Daha önce hiç MMA izlememiş bir kesim MMA'in dehşetini tatmış oldu, o tamam. Ama özellikle de Pacquiao'nun maçının olduğu gecede, bu maçı o maçla yanyana koyan bir izleyici, MMA'in ciddi bir spor olduğuna gönülden inanacak mı? Bence biraz daha zaman gerekecek...

Dana White'ın maçtan sonra basın toplantısında aşırı gergin olması dikkatlerden kaçmadı. Hatta White, her zamanki faşist tarzından örnekler sergileyerek UFC'nin FOX'ta sadece tek maçla görücüye çıkmasını eleştirenlere direk küfür ederek tepki gösterdi. UFC'nin sahibinin, bu denli önemli bir gecede maçtan sonra çıkıp üzerine basa basa küfür etmesi - 'bitch' kelimesini kullanması - bence olacak iş değil. İşte bu yüzden biz PRIDE'cılar yıllarca Dana White'tan nefret ettik... Neyse... White, ancak Dos Santos'un yorumlarından sonra gülümseyebildi...

Gazetecilerin Dana White'e sanki büyük bir fiyasko yaşanmışçasına sorular sorması, ve bir başarısızlık havası yaratması da başka bir saçmalıktı. Bu gece UFC için müthiş bir başlangıç olmamış olabilir ama tabi ki kesinlikle bir fiyasko değildi! Umarız ki UFC ve FOX yöneticileri bu geceki Guida vs. Henderson maçına bakıp ders alırlar ve ileride bu tek maçlık yayın anlayışından uzak dururlar. Zaten White da FOX'la anlaşmalarının 2012'de başlayacağını ve bu gecenin bir bonus olduğunu hatırlattı.

Jr. Dos Santos'un hükümdarlığı başladı

Jr. Dos Santos için UFC'nin bütün sikletlerindeki en iyi boksa sahip olan dövüşçü diyorlar. Dos Santos da önüne geleni devirerek kendi hakkında söylenenleri haklı çıkarmaya devam ediyor. Ama daha da önemli bir şey var. O da Santos'un bugüne kadar hala yere alınamamış olması. Bu açıdan Dos Santos'u biraz PRIDE'daki Cro Cop'a benzetiyorum. Muhteşem bir stand-up dövüşçüsü, ve cephanesine  muhteşem bir de take-down defans'ı eklemiş... Güreşçilerin panzehiri!

Bu çok önemli bir özellik! Üstelik Dos Santos, Cro Cop upgrade edilmiş modern versyonu. Santos'un yer oyununun Cor Cop'unkiyle karşılaştırılamayacak kadar üstün bir seviyede olduğu söyleniyor. Adam Big Nog altında siyah (veya kahverengi) kuşak sahibi bir BJJ'ci! Ama daha iş oraya gelemedi bile. Kimse yere alamıyor ki... Cain alacak herhalde diyorduk, o da duvara çarptı. Adam o kadar iyi ki, acaba o alanda bir zayıflığı var mı yok mu emin olamıyoruz. Tıpkı Jon Jones gibi...

Bence bu Dos Santos, Overeem vs. Lesnar maçının galibini de (bence kesinlikle Overeem) rahatça yok edecektir... Uzun süre rakipsiz olursa, ve hatta sonunda dönüp dolaşıp sonunda anca Cain'e kaybederse hiç şaşırmam...


Cain Velasquez çok yakında geri dönecektir

Cain Velasquez'i, ilk defa UFC 99'da izlediğimde Cheick Kongo tarafından 2 kere knockdown edilmesine rağmen her seferinde Kongo'yu yere alıp toplamda 200'den fazla yurmuk atmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Özel bir dövüşçü olduğu belliydi. Ama Kongo'nun karşısında 2 defa yere düştüğünden dolayı, çok yükseleceğini sanmıyordum. O yüzden de dün akşam Dos Santos tarafından nakavt edilmesine (o kadar da) şaşırmadım.

Sonuçta MMA çok farklı tarzın buluştuğu bir oyun. Kimine ters gelen rakip, başkasına zayıf gelebiliyor. Lesnar Mir'e çok güçlü geldi, Carwin'in cardio'su yetmedi, Cain ise Lesnar'ı yere inmesine gerek kalmadan ayakta bitirdi. Çünkü Lesnar'ın stand-up'ı komik derecede zayıf. UFC'nin ağır sikleti diğer sikletlerin aksine hala kalite olarak bir iki yıl geriden takip ediyor. Daha hiçbiri bir Jon Jones, veya Edgar veya Ben henderson gibi bir komple MMA'ci değil... Heyecan üst düzeyde ama kalite bir adım geriden takip ediyor. Olay bu....

Cain, dün gece Santos'un tek yumruğuyla inmiş olabilir, ama bence bu aralarında çok büyük bir fark olduğu anlamına gelmiyor. Muhtemelen Cain 2-3 maç üst üste kazanıp en az 2 sene içinde (veya belki daha da kısa sürede) tekrar kemer maçına çıkacaktır. Sonuçta Cain'in güreşi ve cardio'suyla baş edebilecek kaç ağırsiklet var ki?

Etkinlik sonrası basın toplantısı:

12 yorum:

A.Özdemir dedi ki...

Cain Dos Santos'la karşılaşana kadar bence bu derece yumruğu ağır biriyle karşılaşmadı. Çenesini açık bıraksa bile bu durumu cezalandıran bugüne kadar çıkmamıştı. Cain bu maçtan ders çıkartıp tekrar geri dönebilir.

Dos santos Overeem vs. Lesnar galibini bence de rahat geçebilir. Overeem vs. Lesnar eşleşmesinde bence Overeem beklenenden daha fazla yıpranacaktır.

its_your_move dedi ki...

Şoktayım...Cain resmen büyük bir hayal kırıklığı yaşattı bana.Cain'mi çok kötüydü yoksa Dos santos'mu çok iyiydi dün gece bilemiyorum.Her ne kadar maç gecesine kadar Caine çok güvensemde maç başlamadan evvel Dos santos adeta eze eze yeneceğim der gibi bir yüz ifadesine sahiptiki gerçekten öyle oldu.Cain kulağına darbe yesede patates çuvalı gibi yere serilmesi ve kollariını açarak nerdeyse sıfır savunma kendini koyvermesi oldukça garibime gitti.Zaten beni esas heveslendiren bir sonraki maç zaten ki burada Can'dan ayrılıyorum ben.Dos santosun yeni rakibi %99,999 Overeem olacaktır ki Dos santos öyle rahatlıkla ezip geçemez overeemi.Ezip geçmek bi yana ben overeemin kemerini alacağına çok inanıyorum.Oyunun her yönünü ele alırsak ağırsiklette en iyisi kesinlikle overeem....

frankello dedi ki...

can yine güzel bir yazı eline sağlık ama sana ve a.özdemire yine katılamayacagım.overeem bence jds'a olabilecek en ters eşleşme.brock lesnar ile karşılaşsa bence jds'un daha fazla şansı olur nedenine geçmeden önce cain hakkında bi kaç yorumum var.

daha önceden cain'in rahat kazanamayacagını sampiyon olmasından dolayı favori olmasına ragmen jds'un kazanacıganı düşünüyordum.tam anlamıyla dövüş beklentim ilk roundda 1 yada 2 kez takedown yapmaya calisan cain'in bunu basaramayacagı ve 2.round basinda k.o olacagiydi ama buna bile gerek kalmadi.müthiş bi güreşçi olabilr ama bence mmaci olarak overrated bir mmaci cain.çenesi zayif oldugu kongo karşilaşmasından belliydi zaten ama takedown beceresi iyi bir seviyede olsa bile(öyle zaten), sanıldıgı kadar iyi olmadıgı kanaatindeyim ki kongo,lesnar bunların iyi tddleri yok.ayrıca brock ile degilde o zamanki carwin ile karşilaşsa belki kemeri alamayacakti bile.bir çok arkadasın dövüşten önce isterse jds'u isterse yere alabilecegini söylüyordu ama bence soru işaretiydi(cünkü ne kadar iyi takedown defensi var jdsnin kimse bilmyiordu).denedi başaramadı belki 2.de başarabilrdi zaman yetmedi.hw division zayif oludugundan mental olarak çöküntü yaşamaz ise yine geri döner orda hemfikiriz.

jds vs overeem eşleşmesine gelirsek.jds müthiş boksör orası kesin ama kombinasyonları çok çeşitli degil mesela.(bi diaz degil).ayrıca klasik boksör stancenden kaynaklanan bir dezavantajı var bence reachinin içine girebilen adamalar sağ yumrugunun gücünü ve isabetini düşürürler ve büyük dezavantaj netekim crocop çok problem çıkarmıştı kendisine.bitik halde olmasına ragmen cro cop çok fazla isabet kaydetmişti jds'a ve baya bi zarar vermişti yüzüne ama crocopun ne halde oldugunu biliyoruz .ayrıca overeem şimdiye kadar karşilastigi tüm rakiplerinden daha hareketli bir dövüşçü cro cop'un yaşattıgı zorlukları yaşatabilir ve bununla beraber bana kalırsa dövüşü kazandıracak avantajı clinchtir.clinchde bence overeem büyük zarar verir jds'a.burda vuracagi aparkat,dirsek,dizler jds'un cardiosunu ve gücünü yer bitirir.3.round civarında overeem kazanır diyorum büyük bir süpriz olmaz ise.

Mete dedi ki...

Frankello'ya katiliyorum. JDS'nin ayakta dovusu iyi ama saglam bir K-1ciyi madara edicek kadar iyi mi bilemiyorum. Ben olasi bir JDS - Overeem macini sole goruyorum:
Eger ayakta gecerse = Overeem JDS yi overpower edip cok yorum KO edebilir, JDS ayakta kazanirsa supriz olur. JDS nin ayakta dovusunun cok cok iyi oldugunun belgesi olur.
Yere inerse: JDS nin bjj bildigini biliyoruz ama Overeem kadar buyuk ve guclu bi rakibi yere indirebilmek ve yerde tutabilmek cok ust seviye gures bilgisi ve yetenegi gerektirir. Bu JDS'de var mi bilemiyorum..

Benim beklentim, JDS eger gercek bi sampiyonsa aklini kullanmali, Overeem'i ayakta bir iki hissetikten sonra rahatca yumruklayamacigini hissederse hemen yere alip bjj ile bitirmeli.. ben JDS kazanir diyorum

A.Özdemir dedi ki...

Cain "bu mağlubiyet herşeyin sonu değil çalışıp tekrar geri döneceğim." demiş. Ayrıca mağlubiyetin kendi hatası olduğunu. Oyun planına sadık kalarak daha baskılı oynaması gerektiği de eklemiş.

KotRot dedi ki...

Dos Santos'un maçı alacağından zerre kadar şüphem yoktu maçı yatarak izliyim dedim ama 1.dk da ayağa fırladım.

Selman ÇETİNKAYA dedi ki...

cain in çenesinin kongo maçında nekadar zayıf olduğunu hepimiz gördük..benim anlamadığım cain yere düştükten sonra niye devam edemedi..sen bi şampiyonsun..bu kadar mı ezik duruma düşersin..tamam kulağının üst tarafından yedi yumruğu kolay değil ama biraz olsfun gayret göster..DEFANS GARD ALMA DİYE HİÇBİŞEY YOK CAİN DE..big nog nasıl nakavt oldu cain e anlamış değilim..ben cain in kazanacağını düşünerek cain e oy vermiştim çünkü jds yi yere aldığında işini bitirir diyodum..ama jds buna mahal vermedi..

Alkan Gültekin dedi ki...

Cain çok açık dövüştü. JDS'e karşı bu kadar dikkatsiz ve gardın aşağıda dövüşemezsin. Carwin ve Roy Nelson'a birer araba dayak attı JDS ancak hiçbirine çok sağlam knockdown yumruğu atamamıştı, zira ikisi de JDS'in boksuna karşı yüksek gardla dövüştüler. Ama Cain gardını indirdi ve JDS cezayı kesti. Adamın tek yumruk değil, yarım yumruk KO gücü var ve bunu bir kez daha gördük. JDS sonuna kadar haketti ve Cain benim için tam bir hayal kırıklığıydı. Ama bu maçla JDS>Cain yorumları yapmak haksızlık olur, çünkü hiçbirşey göremedik. Cain'den daha iyi bir gameplan beklerdim, daha saldırgan olmasını ve TD denemesini beklerdim, ama o yapmaması gereken tek şeyi yaptı ve ayakta dövüşe gitti. Fizik, kardio, güç gibi özelliklerin aynı olduğu bir rakibe karşı üstün olduğun stili zorlamak zorundasın ve Cain bunu zorlayamadı. Maça direk TD denemesi ile başlamalı ve yere indirene kadar TD denemeliydi. JDS'i asla küçümsemiyorum, aksine MMA'deki en iyi 2-3 boksörden biridir, müthiş güçlü, kararlı, çalışkan ve iyi bir insan, iyi bir rol modeldir. Benim için JDS'de en az Cain kadar iyi şampiyondur. Ama daha Cain'in en iyi versiyonunu göremedik, belki birkaç sene içerisinden daha gelişmiş bir versiyonunu görürüz JDS karşısında. O zamana kadar elimizdeki en iyi maç Overeem vs. JDS olacaktır ki Overeem'in şansı da küçümsenemeyecek ölçüde yüksektir JDS'e karşı. O tam bir stand-up savaşı olacaktır.

Ottoman Fighter dedi ki...

JDS kemeri taktı.Şimdi her şey onu haklı gösteriyor.Tıpkı Lesnar'ı bitirdiğinde en iyisi Cain olduğu gibi.Ancak bu spor (spor denilebilirse) o kadar çabuk gelişiyor ki. Son 2 senede geldiği nokta müthiş. Onun için 1-2 sene sonra JDS çok yetersiz görülebilir. Ya da tersten düşünürsek Cain 1-2 sene sonra en iyi olabilir. Demek istediğim şu an UFC'nin elinde bulunan en iyi 3 dövüşçüden (diğeri Overeem) 2'si bu adamlar. Sanırım dünyada 5 tane mma ağırsiklet sayın desem bu ikisini çoğunuz ilk 5'te yazar. Onun için yok Cain gardını açık tuttu,yok JDS'nin boksu iyiydi,bunlar hepsi detay.Şu anda yere göğe sığdıramadığımız Edgar Maynard karşısında aynı Cain gibi ilk saniyelerde knockdown oldu, ancak daha sonra kurtardı. Şimdi hepimizin gözünde kahraman oldu. Cain kurtaramadı. Çünkü yumruğu yedikten sonra Kongo maçındaki gibi rakibini yakalayacak pozisyon bulamadı. Bu onun kötü dövüşçü olduğunu yetersiz olduğunu göstermez. Ayrıca ben memnunum bu kadar erken bitmesine az kalsın bilgisayar başında uyuya kalacaktım. Bari sonucu gördüm :)

Alkan Gültekin dedi ki...

Ama şunu unutuyorsun, bir HW yumruğu ile bir LW yumruğu arasında dağlar kadar fark var. JDS'in karnesine bak, TKO doludur, adam vurduğunu indiriyor. Maynard'ın karnesine bak, Edgar'a TKO olmadan önceki 8 maçı decision'a gitmiş. Birinde yarım yumruk KO gücü var, birinde KO gücü falan yok. O yüzden Edgar'ın yediği yumruk ile Cain'in yediği yumruk bir değil. JDS ile Kongo'nun yumrukları da bir değil, hem açısı hem de içerdiği güç farklı. Burada tam kulak arkasına yiyor yumruğu, yumruğu atan JDS gibi UFC'nin bence en güçlü boksörü ve KO gücü muazzam bir adam ve kulak arkası çene ile birlikte yüzün en zayıf iki noktasından biridir. Cain yumruğu yedikten sonra tamamen dağılıyor, resmen KO'nun kıyısından dönüyor,bilinç kaybına yakın bir durum yaşıyor. Dikkat edin bütün kasları gevşiyor, bacakları tutmuyor ve resmen yere yığılıyor.Ne adamlar bu tip yumruklarla KO oldu.

Cain'in hatası maç başlar başlamaz TD denememesi ve gardını yüksek tutmayıp bir nevi açık dövüşmesidir, bu bir detay olabilir ama maçın sonucunu belirleyen faktör oldu. Belki ring rust, belki değil ama sonuçta sakatlığını tamamen atlatmıştı ve %100 olmasa da 70-80 ile çıktı ama JDS'e kafa tutmaya yetmedi.

Ottoman Fighter dedi ki...

Alkan ben zaten JDS'nin yumruğunu küçümsemiyorum. JDS benim favorimdi. JDS-Cain II'de yine favorim JDS olacak. Dediğim şu Cain beklemediği erken bir yumruk yedi kurtaramadı diye adamı vasat ilan etmeyelim. Aslında seninle aynı şeyi düşünüyoruz. Yoksa JDS'nin tezgahından tek yumrukla indirdiği kimler geçmedi ki: Gonzaga-Werdum-Yvel. Bu liste uzayıp gidecek gibi...

Alkan Gültekin dedi ki...

Eyvallah Ottoman, ben de Cain'in aslında dünyanın en iyi HW'si olabileceğini düşünüyorum. Cain'in en iyi versiyonunu henüz görmedik. Bu adam daha çok genç ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kesinlikle kendisini daha da geliştirecek ve JDS'i eninde sonunda alt edecektir. Onun kadar donanımlı ve çok yönlü başka bir HW daha yok bence. Sadece dövüş içerisinde büyük bir hata yapmıştır ve tabii ki geçirdiği sakatlık ve ciddi ameliyat fiziksel özelliklerini ve kendini güvenini etkilemiştir. Kesinlikle %100 değildi JDS'e karşı ve işin aslı JDS de %100 değildi. Bu ikisini bir de en iyi durumlarında seyretmek istiyorum ve er ya da geç bu olacaktır.

Yorum Gönder