Aslen bir eğitimci olan Kano Jigoro, 1910'lı yıllarda judo ve kendo sanatlarının Japon okullarında müfredata girmesi sağlayan isim. Dövüş sanatını bir felsefe olarak ele alma anlayışını getirmiş. Dövüş sanatlarına getirdiği pedogojik yaklaşımla, beyaz ve siyah kuşak sistemini bulmuş, dan sistemini kurmuş, ve "en az fiziksel gayretle, en fazla etkiyi yaratmak" felsefesini sloganlaştırmış...
Uluslararası spor alanında da bir öncü olan Jigoro, judonun Olimpiyatlara kabul edilmesini (ölümünden sonra) sağlamış. Kendisi de hayatı esnasında Olimpiyat komitesinin ilk Asya'lı üyesi olmuş. 1912'den 1936'ya Japonya'yı Olimpiyatlar'da temsil etmiş. Jigoro'nun Japon devletinden kazandığı madalyaların ve onurların haddi hesabı yok. Bu ödüllerden bir tanesi özellikle kulağa oldukça fantastik geliyor; Grand Order of The Rising Sun (yani Yükselen Güneş Düzeni Büyük Ödülü). Dahası var mı?
Tokyo, Kodokan Enstitüsü önü |
1877 yılında Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'ne girmiş, ve burada jujutsu ile tanışmış. En iyi dövüş hocalarına ulaşmak için üniversitenin "çıkıkçı"larını (eskiden eklem sakatlıkları, kemik kırılması ve benzeri sorunlar üzerine uzmanlaşmış bir nevi doktor) araştırmış. En iyi hocaların anca çıkıkçılar tarafından tanıncağını düşünmüş. Bu şekilde en iyi hocalardan bazılarına ulaşmayı başararak jujutsuya başlamış.
Ancak kendisinden daha iri ve yapılı rakiplerini bir türlü yenmeyi başaramayan Jigoro, sumo ve batı güreşinden bazı hareketleri repertuarına ekleyerek farklı taktikler geliştirmek zorunda kalmış.
Zamanının Amerikan başkanı Ulysses S. Grant'in Japonya'yı ziyaretinde, kendisine gösterilen judo demonstarsyonunda Jigoro da yer almış. Çok kısa bir sürede jujutsuda bir büyük mesafe kat ederek daha 21 yaşında asistan hoca olmuş.
Bir yandan bir polita ve ekonomi dallarında eğitim hayatına devam eden Kano Jigoro, öte yandan da devamlı olarak kendini jujutsuda geliştirme arayışından hiç yılmamış. Farklı "ryu"lardan (yani farklı jujutsu ekollerinden) yararlanarak yepyeni bir tarz yaratmaya devam etmiş. Sonunda Jigoro'nun öğrettiği jujutsu, standart jujutsudan o kadar farklı bir hale gelmiş ki, Jigoro'nun ekolü kendi başına ayrı bir dövüş sanatı olarak kabul görmüş ve adına "judo" denmiş.
- "Ju": uysallık/esneklik, "do": yol/metod
Böylelikle kendi okulu olan ve ilk judo okulu kabul edilen efsanevi Kodokan'ı kurmuş. 1882 yılında 10 kadar öğrenciyle kurulan Kadokan, 1911'de 1000'den fazla dan sahibi üyeye sahip duruma gelmiş. Kodokan hızla büyüdükçe, okul binası da devamlı olarak daha büyük bir mekana taşınmaya başlanmış. Kano Jigoro'nun ömrü dahilinde son defa 1934 yılında Kodokan'ın yeni binasının açılışına Belçika, İtalya ve Afganistan gibi bir çok ülkenin elçileri de bizzat katılmış.
Jigoro'nun judo için yaptığı tanım şöyle: "kendini koruma sanatı, kültür fizik ve adabı muaşeret kuralları bütünü"...
İşte böyle... Kısaca okuduğuma göre Jigoro'nun Japon kültürüne ve modern global dövüş sanatı kültürüne katkısı paha biçilmez... En iyi öğrencilerinden Mitsuyo Maeda ve Yamashita Yoshiaki'yi Amerika'ya ve Avrupa'ya yollayarak, batı dünyasında judo ve jiujitsu'nun filizlenmesini sağlayan Kano Jigoro, sadece MMA'in değil, şüphesiz modern dövüş sanatı felsefesinin büyük babası sayılabilir...
"Güneşin altında hiçbirşey eğitimden daha yüce değildir. Bir insanı eğitip, onu kendi jenerasyonunun toplumuna göndermek demek, ondan sonra gelecek gelecek yüz jenerasyonun da katkıda bulunmak demektir" - Kano Jigoro'nun 1934'de yaptığı bir konuşmadan
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Kan%C5%8D_Jigor%C5%8D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder