Pazar, Kasım 13, 2011

UFC on FOX: Clay Guida vs. Ben Henderson: Yılın maçı?

UFC öyle bir sene geçiriyor ki, her yeni etkinlikte yeni bir 'bugüne kadar gelmiş geçmiş en heyecanlı maç', veya 'gelmiş geçmiş en kaliteli maç' adayına rastlamak artık sürpriz olmuyor!

Dün gece de UFC on FOX'un undercard'ında facebook'tan canlı izlediğimiz Clay Guida vs. Ben Henderson maçı benim için 2011'nin en iyi maçıydı! Ama sonra düşünüyorum... 2 birbirinden inanılmaz Edgar vs. Maynard maçı da bu sene aynı ödüle aday... Aslında bu 3 maçı da tüm zamanların en iyi MMA maçları içinde en kaliteli ve inanılmazları arasında en üst sıralara koymak mümkün...

Dün gece Guida vs. Henderson maçının son 30 saniyesine girerken, iki dövüşçünün, birbirlerine doğru atlayıp havada çarpışıp yere düştükleri an, adeta televizyonda ve kafamın içinde şimşekler çaktı! Böylesine bir hareketi filmlerde falan da değil, anca japon anime'lerinde falan görebilirsiniz! İnanılmaz bir hareketti!

Hele bir ara Ben Henderson'un yaptığı o Van-Damme yere-alma defansı neydi öyle!! Sanırım 2. raunddaydı... Ben Henderson yerde bacaklarını 180 derece açıp adeta bir balerin zerafeti ve ninja marifetiyle Guida'nın karşı koyulması çok zor olan yere alma teşebbüsünü başarıyla karşılamayı becerdi!

Maç boyunca hem yer oyununun, hem stand-up dövüşünün, hem de yere-alma (takedown) hareketlerinin en güzel örneklerini izledik. Üst üste knockdown'lar, submission transition'lar, yere-alma defansları, yere düşüp kalkmalar, sonra tekrar yere alıp, tekrar kalkmalar!.. En önemlisi de maç nasıl bir tempoda başladıysa aynen o tempoda devam etti ve o tempoda da bitti... İzlerken biz normal insanlar ekran başında yorulduk, Guida ve Henderson yorulmadı!

Clay Guida, o ilk UFC'ye çıktığı ve seyircilerin gönlünü kazandığı zamanlara göre bambaşka bir oyunplanı uyguluyor. Aslında kağıt üzerinde eskisinden daha sıkıcı bir dövüşçü olması lazım. Eskisi gibi deli gibi yumruklaşmak yerine, rakibine dalıp onu yere almaya yönelik bir tarzı var. Galibiyetleri çoğunlukla jüri kararıyla geliyor. Eski o Wanderlei Silva gibi kamikaze tarzından çok uzak. Ama Guida o kadar yüksek bir tempoda maçın ilk dakikasından son dakikasına kadar bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle saldırıyor ki, adama lay-n-pray'ci demeye imkan yok! Yere aldı mı bir saniye bile durmadan vuruyor, submission arıyor, kalkıyor bi daha iniyor, herşeyi deniyor....

İki dövüşçü de rakibini sersemletti, yere düşürdü, yere aldı, yerden kalktı... Yani ikisi de puan alacak herşeyi yaptılar. Oldukça eşitlerdi. Tellere yaslanmışlarken biri 4 diz attıysa, diğeri de 4 dizle ona karşılık verdi. Ama genel olarak Henderson'un darbeleri biraz daha zarar vericiydi denilebilir. Ayrıca yine Henderson'un, Guida'yı 2. raundda vücut-üçgeni ile yerde kitlemesi herhalde 2 dövüşçü arasında puan olarak en büyük farkı yaratan hareket oldu... Henderson ufak bir farkla haklı bir jgalibiyet aldı, ama genel kanı bu maça 5 raundluk bir rövanşın yakışacağıydı...

GSP ve Anderson Silva, genel olarak PRIDE sonrası döneminin (2006 sonrası) en üstün, ve örnek MMA'cileri olarak gösteriliyorlardı. Ama devir çok hızlı değişiyor ve bence şu anda komple bir MMA'ciye en iyi örneklerden biri , hatta birincisi kesinlikle Ben Henderson! Adam zaten hem BJJ'de kahverengi kuşak, hem taekwando'da siyah kuşak, hem de all-american wrestler! Dahası var mı? Bana öyle geliyor ki, Ben Henderson kısa sürede WEC şampiyonluğunun yanına, UFC şampiyonluğunu da ekleyecektir... Zaten dün geceden sonra,  Edgar vs. Henderson kemer maçı Şubat 2012'de Japonya'daki UFC etkinliği için kesinleşti!

Bu arada Antony Pettis vs. Guida vs. Ben Henderson üçgeni de çok enteresan bir hal almış oldu!

Tevekkeli değil 2012'de de, 2011'deki gibi inanılmaz bir MMA senesi bizleri bekliyor! Söylemekten sıkılmıyorum, ve samimi olarak hiç abartmıyorum, şu zamanlarda UFC izleyerek tarihe tanıklık ediyoruz! Böyle bir ivme bugüne kadar modern spor tarihinde yüzyılda bir-iki kere ya gelmiştir ya gelmemiştir... İleride gıpta ile hatırlanacak zamanlar olacak bunlar...

11 yorum:

Steppe dedi ki...

MMA şuan tanıştım 2,5 yıldır başka şeyler izliyomuşum demekki

A.Özdemir dedi ki...

İkisinde de müthiş kalp var. İkiside bilgisayar oyunlarında olabilecek performan gösterdiler. Bence sonuç beraberlikte olabilirdi.

Edgar-Henderson maçı ilginç olacak. Edgar da güçlü bir kalbe sahip o maçın stratejisi ve temposu farklı olacaktır.

Mete dedi ki...

Ikisinde de kalp var ama MMA seviyeleri arasinda baya fark war... Ben Henderson cok ustun... cok ii bir mac oldu

Alkan Gültekin dedi ki...

Tam da beklediğim gibi muhteşem bir maç oldu ve Henderson kazandı. Benim WEC'deki favorilerimdendi kendisi, nedenini dün bir kez daha gördüm. Pettis'e kaybettiği ve o müthiş tekmeyi yediği maçta dahi çok iyi dövüşmüştür ve çok yakın bir maçtı, o maç Pettis'in de hayatında çıkardığı ve çıkaracağı en iyi maçtı. Belki de maçın kaderini o tekme belirledi.

Bakın yendiği adamlar az buz adamlar değil. Donald Cerrone'yi (bu adam tam bir stand-up canavarı ve çok iyi bir kickboks ve MT dövüşçüsüdür, izlemeye devam edin) iki kere, Shane Roller (donanımlı bir güreşçi ve WEC'in üst düzey LW'lerindendir), Jim Miller (ki çok çok çok donanımlı bir güreşçi ve belki de Edgar ve Maynard seviyesindedir, 7 maçlık galibiyet serisini Henderson bitirmiştir), Mark Bocek (ki submission üstadı bir BJJ'cidir, UFC'nin en tecrübeli adamlarındandır) ve son olarak Clay Guida (ki herkesin bildiği üzerine heart ve cardio'da bu adamdan iyisini bulmak zordur) ve hepsini de kati bir şekilde, açık açık, tartışmaya kesinlikle yer bırakmayacak şekilde döverek yenmiştir. Henderson, çok yönlülüğün kafesteki tanımıdır ve yeni model UFC dövüşçüsüne en iyi örneklerden biridir.

AMA Edgar'a karşı şansı yoktur, zira tek eksiği KO gücü ve Edgar'ı KO edemiyorsanız yenmeniz imkansıza yakındır. Edgar'ın da KO edilemediğini de her iki Maynard maçlarında gördük ki her iki maçta da yerlerde sürünürken maçı çevirmeyi başarmıştır. Ancak çok iyi bir maç olmaya şimdiden adaydır.

frankello dedi ki...

gilbert melendez bundan daha enerjik 5 yaş genç guidayı yerden kaldırmamişti sopa kere sopa atmişti.(split decision olduguna bakmayın dövüşü izleyin).bu bendo kötü demek degil tabiki. maynard bence overrated bi herif.kızıcaksınız ama edgar'ı oldugundan iyi gösteriyor sanki su 2 dövüşten sonra.nate diaz'a kaybetmemişmiydi ya tufda ayrıca.ben henderson'ın şansı edgara karşı maynarddan fazla bence.he melendez geldi mi kemeri cok rahat alır.(evet melendez fan boyuyum:P).

Alkan Gültekin dedi ki...

Ona bakarsan Diego Sanchez bile Guida'yı parçalamıştı. Bu bir ölçü değil. Edgar'ın boksuyla başetmek için en az onun kadar hızlı, atletik ve dayanıklı olmak şart ve şu anda LW MMA dövüşçüleri arasında öyle bir adam daha yok.

Melendez'in daha çok ekmek yemesi gerekir. Dövüştüğü adamlara bakarsan UFC kalitesinde 2-3 adamdan fazlasını çıkaramazsın, onlar da kesinlikle top 5 adamlar değildirler. Guida da 5 sene öncekinden çok daha iyi bir dövüşçü şu anda. Melendez'i önce bir Jim Miller/Gray Maynard/Anthony Pettis'e karşı, hatta Melvin Guillard'a karşı görmek lazım. Ondan sonra kemer maçına çıkabilecek kadar donanımlı olup olmadığına bakılır.

frankello dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
frankello dedi ki...

bana kalirsa melendez şu saydıklarının hepsinden daha komple hani o gsp için kullandiginz tabir varya ''well rounded'' bir mmaci.boksu da kesinlikle ve kesinlikle edgar kadar iyi(eşit olmasada yakın),güreşte,bjjde falanda edgardan bana kalırsa daha iyi.ayrıca guida 5 sene öncekiyle aynı dövüscü ac izle tek farkı kafa hareketleri falan katmış biraz.ufc dışında maç kazanan adamlarda hep zaten top 5 olmayan adamlari dövüyolar ne hikmetse yahu,kim yapıyor bu rankingleri oo evet dana white.dana white'a göre lesnar 3.,shane carwin 5. en iyi hw,yahu güldürmeyin allahınızı severseniz şu top 5 top 10 geyikleriyle.o rankinglere göre degerlendiriyorsan herif nerdeyse 1 senedir 2.sirada bazilarinda 1.sirada gösteriliyor lwde.

jim miller,gray maynard helel hele pettis melendez'in kalite olarak yanından geçemez.daha çok ekmek yemeside sadece sana ve sadece ufc izleyenlere göre gereklidir bence su saydigin adamlar yokken piyasada adam sampiyondu bu divisionda.neyse fazla anlatmaya gerek yok musabakalar gerçeklestiginde konusuruz tekrar.

Alkan Gültekin dedi ki...

senin dediklerine baksak nick d. ile melendez dünyanın en iyi dövüşçüleri :) sen de dünyanın en komik adamısın kusura bakma.

melendez'in kötü dövüşçü olduğunu söylemiyorum, ama şu ana kadar yendiği adamların MMA kariyerleri nedir ve kaçı ufc'de dövüşebilecek kaliteye sahip? melendez'in kendisini önce UFC'de kanıtlaması gerektiğini, bu yüzden eski şampiyon veya contender'lardan en az 1-2'siyle dövüşmesi gerektiğini söylüyorum ve aslında doğrusu da budur.

frankello dedi ki...

ben onlar en iyi mi diyorum sadece fark o kadar büyük degil ayrica kimi yenmiş diyerek mmath olayına girip kimin kimi dövebilecegini tahmin etmekde bence komiklikten öte abi.

Alkan Gültekin dedi ki...

Futbol matematik değildir. Rıdvan the Great

Yorum Gönder