Perşembe, Kasım 03, 2011

Modern MMA'in en büyük problemi

TUF'ın ilk sezonunu izliyorum da, 6. bölümde Koschek'le maçından sonra Chris Leben'in Dana White'a serzenişi aslında bugün modern MMA'in en büyük probleminin altını çiziyor diye düşünüyorum:

"Is that the kind of fighter you want in the UFC, one that just lays on top of you?"

"Senin UFC'de görmek istediğin dövüşçü tipi bu mu şimdi, üzerine yatıp beklemek mi olay yani?"

TUF 1'deki maçın öncesine bakınca durum daha da can sıkıcı. Olay şöyle gelişiyor; Her ne kadar bir şaklaban olsa da, Chris Leben o gece diğer bütün takım arkadaşları gibi alkolü fazla kaçırıyor ve biriyle ağız dalaşına giriyor. Ağız dalaşına girdiği kişi Leben'a "babasız piç" diyince Leben'in aşırı morali bozuluyor ve ağlamaya başlıyor (Leben, babasız büyümüş). Bunun üzerine bir de uyurken Koscheck gelip Leben'in yatağına hortumla soğuk su tutunca olanlar oluyor ve Leben delirip evi parçalıyor... Ertesi gün Dana White geliyor. Karar: Leben ve Koscheck çeyrek finalde dövüşerek kozlarını paylaşacaklar ve kaybeden evden gidecek... Bunun üzerine Koscheck Leben'i 2 raund boyunca lay-n-pray tabir ettiğimiz şekilde yerde tutuyor ve jüri kararıyla maçı kazanıyor. Yani adama terbiyesizlik etmişin, bari karşılığında onu orda bitirmeye çalış di mi? Yok, Koscheck direk üzerine yatıyor, ve adamı dövüştürmüyor. Maçtan sonra Leben delirmiş bir halde bağırıyor: "Beni dövmedin, bak hala burdayım, zarar bile vermedin, bu mu senin kozunu paylaşma anlayışın" diye isyan ediyor...

Acaba raund, jüri, zaman sınır falan olmasa kim kazanır? Lay-n-pray'cinin şansı ne olur?

Hayır bu Koscheck ve GSP gibi dövüşçüler sonunda Mayweather'ın boksta yaptığı gibi, MMA'i son derece sıkıcı bir hale getirecekler diye korkuyorum...

18 yorum:

Can Evrenol dedi ki...

tabi jüriler ve 10 üzerinde puan sistemini de unutmadan!!!!!!!

ncanerozturk dedi ki...

Cecil Peoples yaşarsa mma ölür

Alkan Gültekin dedi ki...

Bence MMA'i daha sıkıcı hale getirenler tek yönlü dövüşçüler. striker vs. striker'da problem yok belki, ama striker vs. grappler oldu mu 100 dövüşten neredeyse 95'ini grappler kazanıyor, striker yerden kalkamıyor. İstisna 5 striker'da TD savunması veya BJJ'i kuvvetli olan adamlar oluyor, kolay yere devrilemiyor veya sırtüstü yerdeyken rakibini bitirebiliyor. Adı üstüne MMA bu. Karma dövüş. Sen de kıçını yayma, biraz güreş öğren, BJJ öğren, sürekli TD savunması veya submission çalış. Öğrenmek istemiyorsan ya da tembel herifin tekiysen git boks yap. Böyle tek yönlü dövüşçülerin MMA'de şampiyon olabilmeleri , en azından kalabilmeleri mümkün değil. O yüzden MAA'in gelişimine ayak uyduramayanların MMA'de yeri olmamalı. Bugün Demaian Maia, Shields ile birlikte belki de UFC'nin en iyi BJJ dövüşçüsü, ama hep birşeyler eksik. Chris Leben ve Brian stann çok iyi striker'lar ama yine birşeyler eksik. Anderson Silva'ya bakıyorsun TD savunması kötü belki ama BJJ'i iyi. JDS süper boksör ama TD savunması iyi. Frankie'nin hem boksu hem güreşi iyi. Aldo-Cain-GSP belki de UFC'nin en well-rounded 3 adamı ve bu yüzden şampiyonlar. Bunlar içinde en heyecansız (son birkaç maçı sadece) geçen maçlar GSP'ninki belki ama hepsinde böyle olmak zorunda değil. Kos vs. Lytle'i hatırlayın. Minder kan gölüydü. Modern MMA'in problemi lay-n-pray'ciler değil, zaten onlar birkaç kişi (en başta Chael Sonnen), en büyük problem kendini geliştirmek istemeyen ve sadece bir stile takılı kalmış adamlar. Sporu daha kötü gösteriyorlar, daha da ötesi rakiplerini kötü gösteriyorlar.

Choke dedi ki...

Ya Can son günlerde çok çok iyi yazılar yazıyosun eyvallah. Seviyoruz seni takipteyiz ,)

frankello dedi ki...

müthiş bi yaklaşım yapmişsin alkan tebrik ederim sende tembel olma güreş ögren sende rakibin üstüne yat kimse dövüşmesin en çok üzerine yatan kazansın.böle bişi olabilr mi ya.

kimse digerini dövmek için güreşe başlamak zorunda degil olay kurallarda.pride'da da grappler vs striker vs wrestler bi cok dövüş görüyodun ama gercekten dövüşüyorlardi.bribirinin üzerine yatan bi tane adam göremiyordun.olay cok basit abi pridedaki gibi yere alan adam bitirmeye calismiyorsa direk ayaga kaldircan,2kez ayni şeyi yaparsa uyarican,3.de puan silicen.bölelikle lay'n pray die bişi kalmaz.

NigelfuckinBenn dedi ki...

frankello nun bahsettiği yapılmazsa yapılacak bir şey yok.gülü seven dikenine katlanır durumu. ayrıca Floyd un tüm maçları lnp yapan elemanlardan daha zevkli.

frankello dedi ki...

amerikadaki kuralı koyanlar neden böle bişi yapmıyor anlamadım.bu tarz bi kural degişikligi olsa ufc'nin seyir zevki 3e 4e katlanır kesinlikle.

Alkan Gültekin dedi ki...

Anlamadığınız şu, yer dövüşü/grappling de bu işin parçası. UFC'de dövüşüyorsan ve şampiyon olmak istiyorsan BJJ falan bir kenara bırak, en azından TD savunması öğrenmeye mecbursun. Ama şu konu doğrudur, herşey rakibine verdiğin zarar ile ölçülüyor. Ben de 3 round boyunca adamları bir nevi sevişme halinde alt-alta/üst-üste veya sarılmış ve kafes teline yaslanmış bir şekilde seyretmekten hoşlanmıyorum (homofobik değilim!). 15 tane TD izleyeceğime 1 tane sağlam KO yumruğu seyretmeyi yeğlerim. Ben de açılan bir kaş, kapanan bir göz, kırılan bir burun, çıkan bir omuz, bükülen bir bacak vs. görmek istiyorum elbette. Ama bu her zaman olacak diye birşey yok.

MMA güreşçileri zamanla evrim geçirip striking'lerini geliştirdiler, ayrıca agresif GnP yapabiliyorlar. Bu yüzden bir dönem MMA'i bayağı domine ettiler. Bunun izleri hala devam ediyor. Şampiyonlara bakın, Silva ve Aldo BJJ'cş ve zaten bambaşka adamlar (ikisini de sevmem), geri kalanlar (Cruz, Edgar, GSP, Jones, Cain) güreş altyapısına sahip veya güreşmeyi iyi bilen adamlar. Buna karşılık elbette striker'ların da güreşlerini geliştirmeleri gerekiyor.

Lay-n-pray'e izin verip vermemek de tamamen hakemlerin insiyatifinde. Bazısı anında kaldırıyor, bazısı dakikalarca izin veriyor. Bu konuda standart yakalasınlar, lay-n-pray'ci falan kalmaz. Mesela gerçekten agresif ve submission arayan adamlara izin vereceksin, ama submission aramayıp top control da sağlayamayan, sadece gard geçmeye çalışan veya rakibinin üzerinde yatan adamları veya rakibini darbeleyemeyen adamları kaldıracaksın. Ama puan silmeyle falan olmaz o işler. O zaman TD almanın ne anlamı kaldı? Adam iki TD'den sonra puan silinme riskine girmez bir daha. O saçma olur.

Bir de wall-n-stall'cular var, clinch'te rakibi kafesin teline sıkıştırıp bir bok yapmayan adamlar. Bunlar için de aynısı geçerli. Ayıracaksın ve dövüşü yeniden başlatacaksın.

Ama bunların hiçbirisi GSP'yi şampiyonluktan etmez gençler, boşuna uğraşmayın! :)))

van auger dedi ki...

ilk yapılacak şey belli japon mmaindeki sarı ve kırmızı kartları getireceksin. sonra jüri, bir adam sırf rakibinin üstünde diye sırf raund başı bir kere takedown yaptı diye maçı battaniyeye altın tepside sunmamalı. ulan rakibi adama ayakta defalarca çakıyo, sırtı yerdeyken sürekli submission denemeleri yapıyo sonra sen o adama birkaç kere yere indi diye maçı vermiyorsun. yerdeki rakibin kafasına diz vurmak ve sırtın yerdeyken rakibin kafasına rakip hangi pozisyonda olursa olsun tekme atılabilmeli.bir de boksun en sıkıcı şampiyonu, mmain en sıkıcı şampiyonunun yanında gladyatör kalıyor.

Alkan Gültekin dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Alkan Gültekin dedi ki...

"yerdeki rakibin kafasına diz vurmak ve sırtın yerdeyken rakibin kafasına rakip hangi pozisyonda olursa olsun tekme atılabilmeli"

usta o zaman maçlar ölümüne oynansın bari, hayatta kalan maçı kazansın. daha heyecanlı olur. ayrıca olay buraya gelirse GSP'yi yenebilecek adam çıkmaz, mesela GSP zorlanmadan altına aldığı diazın kafasına tekme, diz ve dirsek oturtarak adamı öldürebilir veya bje yaptığı gibi beyin sarsıntısı geçirtebilir. GSP ve GSP gibi üstad güreşçiler daha da ölümsüz olur senin anlayacağın.

"jüri, bir adam sırf rakibinin üstünde diye sırf raund başı bir kere takedown yaptı diye maçı battaniyeye altın tepside sunmamalı. ulan rakibi adama ayakta defalarca çakıyo, sırtı yerdeyken sürekli submission denemeleri yapıyo sonra sen o adama birkaç kere yere indi diye maçı vermiyorsun. "

bunun gibi bir maça örnek var mı? ben tek tük kötü hakem kararlarına rastladım ama bunlar istisna. kafes kontrolünü sağlarsan, rakibe baskı kurup kombinasyon vs. rakibin kaşını gözünü açarsan veya yerde sırtüstüyken dirsek vs. agresif dövüşüp sub ararsan, yediğin 1-2 TD'a bakmıyor hakemler, roundu daha efektif dövüşene veriyorlar. ;) çünkü TD dediğin şey bir dövüşçünün güreş yeteneğini kullanarak tek veya çift dalmasıyla/çelmeyle değil, tamamen şansa veya yorgunluk, ayak kayması, dengesiz yakalanma gibi sebeplerden de alınabiliyor.

"bir de boksun en sıkıcı şampiyonu, mmain en sıkıcı şampiyonunun yanında gladyatör kalıyor."

:))) arkadaş herkesin çoğunda "GSP bu sefer kaybedecek, kazanması imkansız" demesine rağmen, sherk, trigg, serra, hughes, fitch, bj, alves, hardy ve kos'u round vermeden ve eze eze yenen (bazılarını 2 kere), shields'e karşı ilk 2 roundu aldıktan sonra gözüne parmak gelmesinden dolayı yırtık retinayla (kısaca tek gözle) 3 round dövüşüp yine kazanan bu amcam değil mi? neresi sıkıcı? bence rakipleri daha sıkıcıydı (fitch dışında). :)))))

Bu arada GSP'ye LnP'ci veya battaniye diyenler çarpılır. Açın Sherk, Trigg, Hughes 2, Serra 2, Fitch, Kos ve Shields maçlarını seyredin.

neyse, diazı kum torbasına çevirince saygınız biraz artar umarım.

frankello dedi ki...

submission ve grappling bu işin parcasi diyip lnp ve güreşçileri aklamaya calisman harika gerçekten.yazdigin postlarin ne konuyla ne birbiriyle alakasi var.birinin üstüne yatmak ne zmndan beri grappling olmus.tey allahm.sen bu işten hiç cakmiyosun bilader kusura bakma.

Cem "UFC" KARASU dedi ki...

bencede ufc gibi dünyanın en büyük dövüş organizasyonun da zaman diye bi kısıtlama olamyacak dövüşçülerden biri diğerini pes ettirene kadar devam edecek ,zaman olmayacak,hakemler yerdeki adama 2 tane vurunca macı bitirmeyecek daha esnek olacak bu iş bu sekilde yapılamlı

ncanerozturk dedi ki...

@alkan gültekin
biraz french canadian boy fanboyluğunu bırakıp gerçeklere bakalım

istediğin kadar güreş öğren arkadaşım senin karşında olimpik bir güreşçi varsa karşısında yere düşmeme gibi bir olasılığın yok. ya cahil cahil konuşmayalım gözünüzü seveyim adamlar tüm gün götü yayıp tv izlemiyor elbette güreş antrenmanıda yapıyor bjj antrenmanıda yapıyor, hatta zaten strike'da iyi olan adamlar grappling antrenmanını daha çok yapıyor çünkü bu seninde dediğin gibi mma. ama eğer bu işe 5 yaşında başlamış hayatı güreşerek geçmiş bir adam varsa karşında ve grappling anlamda ona direnemyeceksen sende takedown defence'i tamamlayıcı olarak kullanıp senin kuvvetli,adamın zayıf yönü olan strikinge odaklanacaksın. ama çift dalma,tek dalma vb gibi stilleri uygulaması striking kombinasyonlarını uygulamasından çok daha kolay ve beleş. lay n praycilerin adaletsizliği,sıkıcılığı, dövüşçü değil sadece kazanan olmalarını açıklayan olayda bu zaten

frankello dedi ki...

canere katiliyorum.ayrıca güreş ne zmandan beri martial arts yada dövüş stili olmuş.güreş güreştir farkli bi daldir.güreşerek birini dövemezsin yahu.gsp diazin üstüne yatip kazanirsa o zaman ww şampiyonu diazdır bu kadar basit.dan henderson da olimpik güreşci kimsenin üzerine yattigini gördün mü gsp gibi yada cormier adam yedektek geldi h.weight gp ye üstünde hayvan gibi baski var kara kuşak bjj ustasinın üstüne mi yatti.

frankello dedi ki...

ayrıca ''Bu arada GSP'ye LnP'ci veya battaniye diyenler çarpılır. Açın Sherk, Trigg, Hughes 2, Serra 2, Fitch, Kos ve Shields maçlarını seyredin.'' da gercekten komik neden diyecek olursan o yazdigin adamlarda en az gsp kadar lnpci belki ondan bile cok yada strking i sıfır olan adamlar.gsp haliyle brz karate geçmişi ile bu adamlari dövdü,o kadar yil karate yap bi kombine yapama buda bi tartişma konusu aslinda.sağ jab ,superman punch,sağ jab,2 dk circle,sağ jab........

van auger dedi ki...

alkan bana japonyada ölen mmacilerin adını söylesene. hayır bu kurallar orada var ama daha ringde ya da sonrasında ölen adama rastlamadım. kaldı ki dediklerimi çarpıtıyosun, korkma bu kurallar konarsa kimse gspyi öldürmez.ayrıca gsp bir battaniyedir, uyku tulumudur, uyku hapının vücut bulmuş halidir. diaza da bi bok yapamaz anca 25 dakikanın yarısında üstüne yatar, kalan yarısının çeyreğinde gezinir, 3/4 ünde zincirlere dayar. bide gsp seradan dayak yemeden önce izlemesi zevkli bir dövüşçü idi.

sensei dedi ki...

Gücü kuvveti zekası yeten o battaniyeyi kaldıracak başka yolu yok, o battaniyeyi kaldırmaktan acizsen konuşmaktan öteye gidemezsin, yapan yapar yapamayan eleştirmen olur:)
Diazın penn'i yenmesi hepimiz için iyi oldu arkadaşlar gsp,diaz maçı önem ve anlam kazandı, hakeden kazansın diyorum..herkes iyi olduğu stili uygulayacak elbet, kuralların elverdiği herşeyi uygulayacak bunda isyan edecek bir şey yok, ufc'yi suçlamanız gerekir, ikisinide beğeniyorum üst düzey dövüşçüler..

Yorum Gönder