Cumartesi, Ocak 08, 2011

Milli Hazinelerimiz: Cemal Kamacı

Geçen ay 'Milli Hazinelerimiz' köşesinde güreşin efsane ismi Ahmet Kireççi'den bahsetmiştik. Güreşten sonra bu sefer de boksa bakalım dedik ve Türk boksu denilince akla ilk gelen isim olan Cemal Kamacı'nın hikayesini sizlerle paylaşalım istedik. Evet, tanımayan varsa, 63,5 kg'da dünya sıralamasında dördüncü sıraya kadar yükselen Cemal Kamacı, Avrupa şampiyonu olan ilk Türk boksörümüz!

1943 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinin Kapı köyünde dünyaya gelen milli boksörümüz spora futbolla başladı. Ancak geçirdiği sakatlıktan sonra bu spor dalını bırakarak Fatih Güreş Kulübü'nde boksa başladı (1958). Daha sonra Fenerbahçe'ye geçti ve boks takımının kaptanlığına yükseldi. 1962'de milli takıma seçildi. 71 kg'da üç yıl üst üste Türkiye şampiyonu (1964, 1965, 1966) oldu. 1966 yılı sonuna kadar bütün milli maçlarda 67 ile 71 kilolarda dövüştü. İki kez Balkan ikinciliğini kazandı.

1967 yılında profesyonelliğe geçerek Avusturya lisansıyla dövüşmeye başladı. Zira o dönemde Türkiye'de profesyonel boks lisansı verecek bir kurum bulunmamaktaydı. 1 Ekim 1973'de, Ali Sami Yen Stadı'nda düzenlenen ünvan maçında Avrupa şampiyonu Roger Zami'yi yenerek 63,5 kg'da bu unvanı ele geçirdi. Avrupa şampiyonluğunu İspanyol Tonik Kortiz'e kaptırdı (Haziran 1973). Yine İspanyol bir boksör olan Gomez Fouz'u yenerek ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu (Ekim 1975). Avrupa profesyonel boks şampiyonluğu unvanını aynı yıl içinde yaptığı üç maçı da kazanarak korudu (1976). İstanbul'da düzenlenen bir jubile maçından sonra boksu bıraktı (11 Kasım 1976). (Kaynak: Vikipedi)

Daha sonra kızının küçük yaşta ölümünün ardından dine yönelen Kamacı, Refah Partisi'nden milletvekili adayı olmuş.

Ünal Küpeli'nin yönettiği, 'Benim Zaferim' adlı yerli Rocky tadında bir filmde de başrol oynamış!

Cemal Kamacı Spor Kompleksi:
Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi, 235 bin nüfuslu Beyoğlu ile, 260 bin nüfuslu Şişli ilçelerinin yanı sıra, İstanbul'un birçok ilçe ve semtine spor imkânı sunan Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi; uluslararası spor ekipmanı ve donanımı ile Türkiye ve Avrupa'nın sayılı spor tesislerinden biridir.
Aralık 1996 yılından itibaren işletmeye açılan spor kentinde, 11 ayrı daldaki spor imkânıyla günde ortalama 2200 kişiye hizmet verilmektedir.

Bir röportaj: http://www.msxlabs.org/forum/spor-tr/15275-cemal-kamaci-cemal-kamaci-kimdir-cemal-kamaci-hakkinda.html

3 yorum:

Unknown dedi ki...

http://www.vitube.net/turk-filmleri/benim-zaferim-video_07af02fed.html

caglar dedi ki...

geçmiş hikayeleri keyifle okuyorum gerek mma gecmisi gerek turk sporcular.

yorum yapımıyor diye okunmuyor sanılmasın,tesekkurler Can.

Can Evrenol dedi ki...

: ) eyvallah caglar

Yorum Gönder