Pazar, Şubat 27, 2011

UFC 127: Yoksa 126'dan daha mı zevkliydi?

Kansporu için yazan: 
Sefa Atılgan (TheLastEmperor)

Bu sefer en azından UFC126'daki gibi hayalkırıklığına uğramadık... 126'daki gibi potansiyel 'Fight of the Year' (Yılın Maçı) adayı bir dövüş beklentisi yoktu...  (Griffin'in, Franklin dövüşü öncesi verdiği röportajın yalancısıyım)

Ama bazı ilginç notlar var ki kart üzerinde çok sıkıcı geçecekmiş gibi görünen şova renk katan şeyler, olaylar... Önce onlarla başlayayım.

Brian Ebersole - 30 yaşında 63 dövüş tecrübesiyle UFC'de debut (siftah) yaparken, sanırım hiç kimse ondan bu performansı beklemiyordu. Hatta onu tanımıyordu (en azından ben). Saymadım ama bir dövüş esnasında en çok giyotinden kurtulan kişi olarak rekor kırmış olabilir. Karşısında BJJ kara kuşaklısı olmasına rağmen yerde hiç zorluk çekmiyor, her seferinde kurtulmanın bir yolunu bulup 'omuz darbeleriyle' rakibinin suratını çarşamba pazarına çeviriyordu. Ayrıca ayakta dövüş sırasında sergilediği farklı 'tarzla' ileride takip etmem gereken isimler arasına adını yazdırdı bile.

Mark Hunt - K1 seviyesinde birisine karşı ayakta dövüşmeyi seçerseniz ne olur? Sarı saçlarınız kızıla dönüşür... Hunt'ı 6 dövüşlük yenilgi serisinden sonra (sırasıyla Barnett, Fedor, Reem, Manhoef, Mousasi, Sean McCorkle'a karşı) galibiyetle görmek beni memnun etti. Ne olursa olsun zamanında Wanderlei Silva ve Mirko Cro Cop gibi efsaneleri split decision ile yenmiş bir isim. UFC 127'de de KO of the Night'ı (gecenin nakavtı) alan kişi oldu. Umarım UFC'de kazanmaya devam eder.

Renk katanlar kadar gölgeleyenlerde olmadı değil... 

Riki Fukuda vs Nick Ring & hakemler -
3 round boyunca bir varlık gösteremeyen Ring'in jüri kararı ile (unanimous decision) kazanması kadar saçma bir karar görmedim. Bu kararın açıklaması yok. Ya UFC gerçekten J-MMA'den nefret ediyor. Yada dünyanın en salak hakemlerini tuttular. Fukuda'nın yerinde bulunmayı kimse istemezdi sanırım...

George Sotiropoulos vs. Dennis Siver  
Gece canlı izlerken Can ile favorimiz kesinlikle George'du. Ama nasıl Ebersole en çok giyotinden kurtulan kişi olarak rekor kırmış olma ihtimaline sahipse Siver'da tek dövüşte en çok takedown defense yapmış kişi olabilir. George'un ilk round'da 2 kez knockdown olmasına rağmen önce bu raunddan kurtulması, ve sonrasında  2. ve 3. raundlarda da ayakta korkmadan Siver'la mücadele etmesi beklenmedik bir durumdu. Siver'ı zor durumlara sokamasada kendi seyircisi önünde ezilmiyordu. Siver'ı da tebrik etmeden olmaz. Çok iyi hazırlanmış George'a. (29–28, 30–28, 30–27)

Co-main event - Bisping vs Rivera: Bisping'in dizi
Dövüş öncesi, yapılan trash-talk'lar ve tartılma esnasındaki gerginlikle ne olursa olsun merak uyandıran bir dövüş oldu diyebilirim. Ama Bisping'in bu trash-talk'lardan yerdeki Rivera'nın kafasına diziyle vuracak kadar etkilenmiş olması esas ilginç olanıydı. 'Brit'lerin (İngilizler'in) en büyük MMA yıldızı' olarak lanse edilen Bisping, beklenildiği gibi TKO ile kazanmayı bildi. Dövüş sonrası önce kendisini tebrik eden Rivera'ya 'benden özür dile' diye bağırması ardından da Joe Rogan'la yaptığı röportaj sırasında 'ben duygusal bir insanım' falan demesi ve Rivera'dan özür dilemesi gerçekten de duygusal ve anlık kararlar verebilen birisi olduğunu gösterdi.

Main Event - BJ Penn vs John Fitch
Dövüş kartını değerli yapan adamın, yani BJ Penn'in, dövüşüne geldi sıra... Kilo dezavantajı ve benzeri şeyleri düşününce, Penn'in ilk round'ın en başından beri Fitch'in oyununu oynaması çok akıllıcaydı. Herkesi ters köşeye yatırdı. İlk raunnda hem yerde (rear naked choke denemesi) hem de ayakta üstün geçiren Penn, 'Prodigy' olduğunu hatırlatır gibiydi.
İkinci raundda da ilk başlarda etkili olan, aktif olan taraf Penn'di... Fitch tüm dövüş boyunca yaptığı (aslında kariyeri boyunca) rakibi kafese yapıştırıp momentumu'nu alma çabası sırasında burnuna sert darbeler alıyor ve o andan sonra hatrı sayılır bir kan gölü yaratıyordu. Bu ana kadar her şey Penn'den yanaydı. Fakat 2. raundun sonlarına doğru Fitch oyunu yere indirip yumruklar bulsa da, yinede benim görüşüme göre kazanma adına yetmiyordu. Üçüncü ve son raunddaki senaryo ise aklıma hemen GSP vs. BJ Penn I dövüşününün son raundunu  getiriyordu. Fakat Fitch, GnP'da (yerde yumruklar) daha etkiliydi hakkını vermek gerekirse. Son raund kesinlikle Fitch dominasyonuyla geçiyordu.
Jüriden 'çoğunlukla beraberlik' (majority draw) kararı (29–28 Fitch, 28–28, 28–28) çıkarken, BJ Penn'in ''hakemlerin kararıyla kaybedeceğini düşünmüş müydün'' sorusuna dürüst bir şekilde 'evet'  cevap vermeside görülmeye değerdi. Bir an duraksayıp yukarı baktığında onun da emekliliğini açıklayacağını sandım. Fitch ne kadar çok GSP tarzına sahip bir dövüşçü olsa da, şöyle de bir durum var ki; ne BJ de ki nede GSP'de ki 'Allah vergisi' yeteneklerin hiçbiri Fitch'de yok. Ağır çalışmaların sonucunda bu duruma gelmiş birisi. Onun için bir önerim var sadece, ismi anons edilirken dünyanın en büyük nakavt makinesiymiş gibi hareketler yapmayı kessin yeter :)

Bu arada Fitch'in Rogan'a ''sanırım 13 galibiyet kemer hakkı kazanmamı sağlamıyor. O zaman daha da çok gelişmeliyim'' diye UFC yönetimine ufak bir taşlamada bulunmasının ardından, Dana White'dan cevap: "Fitch is saying give me my respect. He just fought a 155-pound guy to a draw and lost the first two rounds IMO"

Neyse önümüzde artık Strikeforce: Feijao vs. Henderson ve UFC 128 gibi çok güzel eventler var.

Maçların özetleri (ESPN'den): http://sbn.to/g395XE
maç sonrasındaki röportajlar için: http://www.mmafighting.com/videos/ 

*** Editörün notu: Bugüne kadar kardeşim Mete Evrenol'un geçen sene yazdığı UFC 108 canlı izlenimleri'nden sonra ilk defa bir konuk yazarın katılımıyla Kansporu blogumuz daha da zenginleşmiş oldu. Sefa Atılgan'a buradan teşekkürler ediyorum. Çok da güzel yazmış.

9 yorum:

NigelfuckinBenn dedi ki...

Kansporu için yazı yazmak zevk benim için. Ben teşekkür ederim asıl. Fena değil diyebileceğimiz bir eventti.

Önümüzde iki LHW şampiyonluk dövüşü var keyfini çıkaralım :)

caglar dedi ki...

kansporunda yeni yazarlar görmek cok guzel.
ben de 3 aylıgına internetle bagımı koparıyorum tus sınavı icin. bu da son yorumum olsun.

michael bisping in yaptıkları igrencti, ufc onu kemer macına cıkarmayı dusunuyor, anderson silva onu da forresta donusturse de eglensek.

Feijao vs. Henderson macı da tito ortiz in deyimiyle tam bir "forcing him to retirement" dovusu olacak bence.

Can Evrenol dedi ki...

@caglar
bu devirde askerde bile insan internetten 3 ay uzak kalmıyo ya, emin misin?
Bol şans şimdiden

DRAGON dedi ki...

fitch in açık açık hakkı yendi. gerisi boş.bisping, vasat rakibine karşı güzel birmaç çıkardı. bisping aynı franklin gibi sıradan rakipler karşısında yıldızlaşan ama kalburüstü adamlara karşı varlık gösteremeyen bir dövüşçü. ufc ise saçma sapan hakem kararlarıyla yine işin içine etmeye devam ediyor.

Can Evrenol dedi ki...

Fitch'i hiç sevmememe ve izlemek istememe rağmen kabul etmeliyim ki açık açık hakkı yendi! Lay and pray hiç yapmadı çünkü herif 5 dakika boyunca vurdu BJ Penn'e o son raund.

Ayrıca bence son raund, ilk raunddan daha önemli olmalı ya. ne bilim öyle düşünüyorum ben. İlk 4 raund dayak yiyen bi adam 5. raund rakibini ringden silebiliyorsa mesela, e maçı kazanmak değil midir bu? Bilmiyorum bence öyle sanki..

NigelfuckinBenn dedi ki...

@caglar
Başarılar.

@DRAGON
Yapma o kadar Franklin en azından Wand, Chuck, K.Shamrock gibi isimleri yendi. Hendo'yla başabaş dövüştü. Adam özellikle son zamanlarda full sağlam adamlarla karşılaştı.

Bisping dediğin gibi ama Franklin yanlış bir örnek bana göre.

Mete dedi ki...

Cok guzel ve can'in uslubundan farkli, ozgun bi uslub ile yazilmis. Tebrik ederim.
Yalniz Sefa'nin daha bir cok yazi yazacagini tahmin ederek bir konuya dikkat cekmek isterim. Can'in bu blog dahilinde ingilizce terim kullanmamaya calisan yada kullandiginda da tercumesini eklemeye dikkat eden bir tarzi var. Bu konuya Sefa'nin da genel olarak dikkat ettigini goruyorum ancak aradan bazi ingilizce laflar aciklamasiz kalmis.
Turkiye'de bu sporun jargonunu bu blog gibi internet sitelerinin gelistirdigini dusunursek, ne kadar Turkce o kadar iyi.

(isin ironik olan kismi, benim attigim bu yorumun turkce'sinin bozuk olusu... )

DRAGON dedi ki...

franklin in liddell karşısında nakavt olmamak için kaçarken lucky punch ile( ya da chuck ın cam çenesi ile ) maçı kazandığı hakkında sanırım hepimiz hem fikirizdir. silva maçında ise be maçın hakkının silva lehine olması gerektiğini düşünüyorum ama ah işte bu dana white ın brezilyalı kompleksi. amerikalı dövüşçüleri bir baltaya sap edeceğim diye didinip duruyor hala. shamrock ise ilk yazımda bahsettiğim sıradan dövüşçülerden biri benim için.
kusura bakmayın ama franklin zamanında machida ya feci nakavt olduktan sonra ufc ye gelip abdurrahman çelebi olmuş biridir. malum ufc o dönemler dayak yiyenlerin kaçıp geldiği ve ego tatmin ettiği bir yerdi.

NigelfuckinBenn dedi ki...

@ Mete
Öncelikle yorumun için teşekkürler. Aslında çok daha fazla açıklanmamış yer vardı ama editörün elden geçirmesiyle :D ( teşekkürler) bu duruma geldi. Bundan sonra ( eğer tabi yazarsam ki yazmayı isterim ) daha da dikkatli olmaya çalışacağım.

@ DRAGON
Bu dediklerine hak veriyorum. Ama gözümde Bisping C seviye Rich B seviye dövüşçüdür.

Yorum Gönder