Cumartesi, Mart 12, 2011

UFC'nin en iyi 10 maçı -bölüm1-

Kansporu için yazan:
Sefa Atılgan (TheLastEmperor)

Bu liste kabaca 1997-2007 tarihleri arasına denk geldiğini söyleyebileceğimiz Çapraz-Eğitim MMA dönemini kapsamaktadır

10. Chuck Liddell vs. Tito Ortiz - UFC 47 (2004)

UFC tarihi denince akla ilk gelen iki sima... Bir tarafta 2003 yılının PRIDE Middleweight GP'sinde yarı finalde Rampage Jackson'a elenen Chuck Liddell, diğer tarafta ise son maçında UFC hafif-ağırsiklet kemerini Randy Couture'a kaptıran Tito Ortiz. İki ismin de kazanması şart olan bir mücadele.

Bu iki isim kafese girdiğinde Tito'nun ne kadar popüler olduğu bir kez daha ortaya çıkıyordu. İlk raund iki taraf içinde temkinli ve kontrollü geçerken, ara ara Chuck o çok alıştığımız kombolarından parçalar gösteriyor, Tito ise ne kadar sert olduğunu kanıtlıyordu. Hatta ilk raundun son saniyelerinde Tito, Chuck'ın sol, sağ, yüksek tekme kombosuna karşı dimdik ayakta durduğunu hakem Big John'u iterek gösteriyordu. İkinci raund başlarken büyük ihtimalle salonu doldurmuş binlerce kişi bu maçın son ana kadar başa baş geçeceğini düşünürken, Tito'nun hemen raund başında 'sert adam' imajını gösterme sevdası başına büyük bela açıyordu. Chuck'ı fazla küçümsemiş olacak ki, onun kombolarına sadece gard alarak ve hareket etmeyerek (!) karşılık veriyordu. Tabi sonunda o güçlükte ki yumruklara karşı dayanamıyor ve nakavt oluyordu.

Bu karşılaşma Tito'nun bir kez daha şampiyon olma ihtimalini ortadan kaldırırken, Chuck Liddell döneminin tam anlamıyla habercisi oluyordu.
maçı izle: http://www.thisis50.com/video/784568:Video:3150233

9. GSP vs. BJ Penn - UFC 58 (2006)

Karşılaşmanın adı bile bir marka. Bugün hala Dana White, BJ Penn son karşılaşmasında John Fitch'i yenemediği için üzgündür eminim. Onun aklında GSP vs. BJ Penn III vardı kesinlikle. Ama biz 2006 yılına dönelim.

BJ Penn, UFC'ye kısa bir ara verip geri döndüğünde karşısında o zamanın yükselen yıldızı George St-Pierre'i buluyordu. Bu maçın kazananı, şampiyon Matt Hughes'la karşılaşma hakkını kazanacaktı. İlk raund ayakta tam bir BJ Penn üstünlüğüyle geçiyor ve GSP'nin yüzü kanlar içinde kalıyordu. İkinci raundda ise bu sefer kendisini toparlamış ve ne yaptığını bilen bir GSP vardı. Penn gibi takedown defence'i (yere alma savunması)  üst seviye olan birine karşı beklenmedik şekilde takedown'lar alıyor, yer oyununda dominant taraf oluyordu. Son rounda gelirken karşılaşma kesinlikle berabereydi. Üçüncü raund biraz daha ortada geçse de, GSP son bir dakika içerisinde bulduğu takedown'la bir nevi karşılaşmayı üstün tamamlıyordu. Maç sonu GSP split decision (3 jüriden ikisi) ile kazanmayı başarırken. Sürpriz bir comeback (geri dönüş) ile rüştünü ispatlıyordu.
maçı izle: http://www.mmaroot.com/georges-st-pierre-vs-bj-penn-ufc-58-video/

8. Rich Franklin vs. Anderson Silva - UFC 64 (2006)

UFC'deki ilk karşılaşmasında Chris Leben'i birinci raundda nakavt ederek kendini ABD'li MMA severlere tanıtmış olan Anderson Silva, ikinci karşılaşmasında son 2 kemer koruma karşılaşmasından başarıyla ayrılan Rich 'Ace' Franklin'le karşılaşıyordu.

Anderson Silva efsanesinin başlangıcı olarak bilinen bu karşılaşma, beklenilenin aksine hiç de zorlu geçmiyor, ve Silva, Franklin'i daha ilk raundda farkılılığını ortaya koyarak diz ile nakavt ediyordu. Maçtan sonra Franklin'in burnu kırılıyor ve yüzünden ameliyat olmak zorunda kalıyordu.
maçı izle: http://s49.photobucket.com/albums/f292/MaureTTo_2008/?action=view&current=2AndersonSilvavsRichFranklin26-10-0.mp4

7. Chuck Liddell vs. Randy Couture II - UFC 52 (2005)

UFC'nin yetiştirdiği en büyük iki isim desem sanırım yanılmış olmam. İlk olarak Interim (geçici) hafif-ağırsiklet şampiyonluğu için birbiriyle karşılaşan bu ikili bu sefer Randy Couture'un Vitor Belfort'tan aldığı şampiyonluk kemeri için karşılaşıyorlardı. İlk maçta beklenmedik bir şekilde Couture, Chuck'a karşı ayakta dövüşmüş ve bunun karşılığını 3. raund'da TKO (teknik nakavt) ile almıştı. Ayrıca bu karşılaşmanın önemi kemer maçı olmasının yanında TUF (The Ultimate Fighter) tarihinin ilk koçlarının da karşılaşıyor olmasıydı.

Chuck, son iki karşılaşmasından nakavtlı galibiyetlerle gelirken bu karşılaşmada da Couture'un ayakta dövüşüp dövüşmeyeceği merak konusuydu. Couture, clinch'ten (sarılma) aparkatlar denerken, Chuck kontra yumruklarla fırsatları değerlendirmeye çalışıyordu. Bu sırada Chuck'ın parmağı Couture'un gözüne geliyor, hakemde durumunu kontrol ettirmek için timeout (mola) istiyordu.
Sağlık görevlisinin onayından sonra Couture'un telaşlı saldırılarını değerlendiren Chuck, rakibini çeneden yakalıyor ve yere indiriyordu. Yerdeki bir kaç darbeden sonrada Randy'den tepki gelmeyince hakem araya giriyor ve Chuck Liddell UFC hafif ağırsiklet şampiyonu oluyordu!
maçı izle: http://v.ku6.com/show/Q8OPf8iMBdGaxbnu.html

6. Randy Couture vs. Tim Sylvia - UFC 68 (2007)

Randy Couture'un emeklilikten dönüp ağırsiklet şampiyonluğu içim Tim Sylvia karşısına çıkışı... Sanırım bunu duyan herkes Couture'un ölmeyi planladığını düşünmüştü zamanında. Hem ağırsiklette hemde hafif-ağırsiklette 2 kez UFC şampiyonu olan Randy Couture, bu sefer zamanının yenilemez olarak düşünülen devi şampiyon Tim Sylvia'ya karşı...

Ama işler tahmin edildiği gibi yürümüyordu.. Arkasına büyük bir seyirci desteği alan Randy Couture sanki hiç emekli olmamışcasına bir dirilikle karşılaşmaya başlıyordu. Daha ilk anda Tim Sylvia'yı knockdown edip herkesi şok ediyordu! Yerde ve ayakta inanılmaz bir üstünlük kurarken herkes çılgınlar gibi seviniyordu. Joe Rogan ve Goldberg'in vakit gektikçe tedbirli oldukları çok belli oluyordu. Her an Sylvia yaşlı adamı nakavt edecekmiş gibi... Sanki izleyenlere 43 yaşında bir efsane elinden geleni yapıyor, bu normal bir sonuçtu mesajını vermeye hazırlanıyorlar gibiydiler. Ama raundlar geçtikçe Sylvia ayakta yumruklar yemeğe devam edip karşılık veremiyordu. Couture'un ardı ardına gelen takedown (yere indirme) girişimleri başarılı oluyordu. Karşılaşmanın sonucunda herkes bir rüya gördüğünü sanıyordu. Randy 'The Natural' Couture unanimous decision'la (jüri ortak kararı) 5. kez UFC şampiyonu oluyordu!
maçı izle: http://www.mmaroot.com/tim-sylvia-vs-randy-couture-ufc-68-video/

devamı: http://kansporu.blogspot.com/2011/03/ufcnin-en-iyi-10-mac-bolum2.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder